tekenfilms van vroeger

Hoe korrelig het beeld ook was, voor deze tekenfilms bleef je vroeger beslist thuis. En toegegeven: ze zijn nog steeds zo tijdloos als wat - daar kan geen Netflix-serie tegenop.

Wickie de Vicking (1972 - 1974)

Wickie was dat slimme joch dat altijd aan zijn neus zat. Dat betekende gewoonlijk dat hij een briljant idee had gekregen waardoor hij de andere Vikingen uit een lastig parket redde. 

 

Barbapapa (1974-1977)

In de jaren '70 publiceerden het Frans-Amerikaanse echtpaar Annette Tison en Talus Taylor het eerste boek over Barbapapa: het roze wezen dat zich in alle denkbare vormen kan veranderen. Hierdoor kan Barbapapa iedere situatie aan en elk probleem oplossen. De tv-afleveringen waren in Nederland voor het eerst te zien als onderdeel van Het Programma met de Muis

 

Nils Hogersson (1980 - 1981)

Een oudje en zeker niet de minste. Deze serie (gebaseerd op het gelijknamige boek) speelt zich af in Zweden. De veertienjarige Nils is een nietsnut die alleen maar kattenkwaad uithaalt en dieren pest, maar op een dag vangt hij een kabouter die hem voor straf zelf in een kabouter verandert. En de rest van het verhaal ken je.

 

Lees ook
Voor deze kinderseries bleef je vroeger zéker thuis >

 

Alfred Jodocus Kwak (1989 - 1991)

Deze serie, bedacht door Herman van Veen, is ongetwijfeld blijven hangen. Alfred Jodocus Kwak verliest na zijn geboorte z'n gezin. Henk de Mol, een goede vriend van de familie Kwak, ontfermt zich over de eend. Onder toezicht van zijn adoptievader groeit Alfred op in een woonklomp in Groot Waterland en daar maakt hij van alles mee.

 

Budgie, de kleine helikopter (1994 - 1995)

Budgie was een helikopter die 'kon vliegen als de beste.' Samen met zijn vriendin Pippa en de stoere Chuck woont hij in een hangaar van vliegveld Hairfield. De besnorde luchtmachthelikopter Leonard heeft er de leiding en altijd staat de groep klaar om anderen te helpen. 

 

Dinobabies (1994 - 1996)

Jonge dinosauriërs (Frankie, Stefan, Thomas, Maarten, Dak en Linda) die van alles meemaken. Elke dino heeft een ander karakter dat soms botst, maar toch zoeken ze manieren om samen te blijven.

 

Johnny Bravo (1995 - 2004)

Een hilarische serie op Cartoon Network over de veel te brede, ijdele Johnny. Door z'n mislukte versiertrucs leerde hij mannen hoe je vooral niet met vrouwen moest omgaan.

 

Cow and Chicken (1997 - 1999)

Deze Amerikaanse tekenfilmserie werd eind jaren '90 uitgezonden op Cartoon Network en later Yorin. Cow and Chicken gaat over een zevenjarige koe en haar elfjarige broer, een kip. Samen beleven zij absurde avonturen. Terugkerende thema's? Blote konten en woordgrappen die eigenlijk voor volwassenen bedoeld zijn.


Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
huiduitslag kinderen
Beeld: Pexels

Roodheid, bultjes, jeuk: daar wordt niemand blij van. Dit moet je weten als je kind last heeft van huiduitslag.

Hoe ziet huiduitslag eruit?

Huiduitslag herken je aan rode vlekken en bultjes over een groter gedeelte van de huid. Soms is het één rode plek en soms meerdere. Soms komt de uitslag slechts op één lichaamsdeel voor, maar in andere gevallen kan het hele lichaam er last van hebben. Huiduitslag kan samen gaan met klachten als pijn, jeuk of koorts. De uitslag trekt vaak vanzelf na een paar dagen weg, maar er kan ook iets ernstigers aan de hand zijn.

 

Lees ook
Zo verandert jouw huid tijdens de zwangerschap >

 

Wat is de oorzaak?

Huiduitslag bij kinderen kan verschillende oorzaken hebben. Zo is er de typische rode luieruitslag als je kind te lang natte billetjes heeft gehad of niet tegen een bepaald merk luier kan.  Ook kan er sprake zijn eczeem, iets wat vaak voorkomt onder kinderen. Deze droge, schilferige uitslag zie je veel in knieholtes, ellebogen en het gezicht. Een eczeemuitbraak kan te maken hebben met bepaalde voedingsstoffen. Het is altijd slim om een arts hiernaar te laten kijken. De huiduitslag kan ook met kinderziektes te maken hebben, zoals waterpokken, de vijfde of zesde ziekte of roodvonk.

 

Hoe te behandelen?

De behandeling van huiduitslag hangt uiteraard samen met de diagnose. In de meeste gevallen verdwijnt de huiduitslag vanzelf binnen een paar dagen. Tot die tijd kun je de huid hydrateren met een vettige, neutrale crème. Voor veel aandoeningen, zoals de waterpokken, zijn speciale crèmes bij de drogist te koop die meteen de jeukklachten te lijf gaan. Gaat de uitslag niet weg of vertrouw je het niet? Ga dan langs de huisarts.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

vijf kinderen fotoserie vrije tijd

Als moeder van vijf kinderen houdt Brenda weinig tijd over voor zichzelf. Maar als dat wel zo is, maakt ze geweldige foto's van haar kinderen die ze deelt op Instagram.

Wie is er weer wakker...


In de wolken


Tarzan is er niks bij


Zijn zusjes optillen is ook geen probleem


Lees ook
6x de meest magische plekken in Nederland >

 

Feestelijk


Net een sprookje


Het meisje op de maan


Spelen met bellenblaas

Bron: BoredPanda

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >