Voor deze kinderseries bleef je vroeger zéker thuis

18.07.2018 12:02
kinderseries-van-vroeger

Nu scrolt je kind moeiteloos door -tig verschillende series op Netflix, in jouw tijd was dat wel anders. Toe aan wat nostalgie? Bekijk dit lijstje kinderseries van vroeger – daar is Dora niets bij.

De Fabeltjeskrant (1868 – 1992)

Al een oudje, maar niet zo gek dat deze serie in 2005 werd uitgeroepen tot Beste Kinderprogramma Aller Tijden: zowat ieder kind keek net voor bedtijd naar de gebeurtenissen in het Grote Dierenbos. In 1985 kwam de producent met nieuwe afleveringen, die meteen weer een groot succes werden. 

 

Bassie en Adriaan (1978 – 1997)

En die angstaanjagende plaaggeest waar je nu nog nachtmerries van krijgt. De twee broers begonnen als acrobaten in een circus. Hierna besloot Bas zich als clown te verkleden en ontstonden de karakters Bassie en Adriaan. In 1978 verscheen hun televisieserie voor het eerst op tv.

 

Peppi en Kokki (1972 – 1978)

Zeg je Peppi en Kokki, dan zit hun intro de rest van de dag in je hoofd. De verhalen draaiden om de twee matrozen die korte avonturen beleefden en op zoek waren naar een baan. Eigenlijk waren ze de Nederlandse versie van Laurel en Hardy.

 

Lees ook
Éven rust: 9x Netflix-films en series voor volwassenen >

 

Nils Holgersson (1980 – 1981)

Een tekenfilm en zeker niet de minste. Deze serie (gebaseerd op het gelijknamige boek) speelt zich af in Zweden. De veertienjarige Nils is een nietsnut die alleen maar kattenkwaad uithaalt en dieren pest, maar op een dag vangt hij een kabouter die hem voor straf zelf in een kabouter verandert. En de rest van het verhaal ken je.

 

Tik Tak (1981 – 1991)

Het succesprogramma voor kinderen tot 4 jaar. Programmamaker Mil Lenssens ontdekte toevallig dat peuters geboeid keken naar de lottotrekking met zijn de kleurrijke bollen, voorspelbare bewegingen en leuke muziekjes. En toen kwam het idee voor Tik Tak.

 

Villa Achterwerk (1984 – 2014)

Deze serie is jaren meegegaan. In 1984 begon de VPRO met een kinderblok waarvoor door de jaren heen verschillende namen gebruikt zouden gaan worden: Het huishouden van Jan Steen en Bij Nieuwegein rechtsaf. Een paar jaar nadat het kinderblok verschoven was naar de zondagmorgen, ontstond de naam Villa Achterwerk. Hasta la pasta.

 

De Grote Meneer Kaktus Show (1986-1993)

Meneer Kaktus (Peter Jan Rens), die rondloopt in een pyjama met stropdas, tegenspeler Kweetniet, (eerst Tony Maples, toen Larry Jackson, daarna Joost Hes, en vervolgens Hans van der Laarse) in een geel bokstenue én Mevrouw Stemband (Annemieke Hoogendijk) in een jurk met dierenprint: je krijgt ze niet van je netvlies.

 

Oppassen!!! (1991 – 2003)

Niet per se een jongerenserie, maar toch keken er ook genoeg kinderen naar het wel en wee van de twee opa Willem en Henry. Samen bestierden zij het huishouden en pasten ze op hun tienerkleinkinderen terwijl hun eigen kinderen carrière maakten.

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >