Maatvoering schoenen van kinderen: zo zit dat écht

04.05.2021 11:02
maatvoering schoenen kinderen Beeld Getty Images

Na een groeispurt kan alles in de kledingkast ineens te klein zijn – inclusief schoenen. Hoe zit dat nou precies, met de maatvoering bij kinderen? En waar moet je op letten als je nieuwe schoenen koopt voor je kind?

Te strakke of te grote kinderschoenen zijn niet goed voor de groei van het kindervoet. Daarbij is het handig om te weten wat de schoenmaten per leeftijd zijn, zodat je ongeveer kunt voorspellen hoe lang je kind met een maat doet en wanneer het tijd is om nieuwe schoenen in te slaan.

 

Groeispurt

In het begin gaat het groeien vooral hard: de voeten van een baby kunnen in twee maanden tijd gemiddeld wel één schoenmaat groeien. Wanneer een kind ongeveer anderhalf of 2 jaar oud is, groeien de voetjes al iets minder snel: gemiddeld één schoenmaat in vier tot zes maanden.
 

Lees ook
Je kind leren veters strikken: zo doe je dat >

 

Maat opmeten

Je kunt relatief makkelijk zelf de voeten van je kind meten. Zet daarvoor een voet op een vel papier. Teken vervolgens met een potlood een streepje achter de hak en aan de voorkant tegen de langste teen. Meet nu in centimeters de afstand van de streepjes tot elkaar. Zoek het aantal centimeters in de kinderschoenen maattabel die het dichtst bij het opgemeten resultaat komen:

Voorbeeld: de afstand tussen de streep van de hak en de teen is 15,2 centimeter. Dan ligt 15 centimeter het dichtst bij het getal, en komt dat dus uit op maat 24. Twijfel je tussen twee maten? Rond dan af naar boven. Maar meer niet: de maten in de tabel zijn inclusief groeiruimte.

 

Lees ook
Gek op schoenen? Dan moet je dít echt hebben >

 

Wanneer is het tijd voor nieuwe schoenen?

Om te kijken of een kind uit een schoen is gegroeid, wordt vaak gekeken naar de achtergelaten voetafdruk op het zooltje. Dit is misleidend, want de voetafdruk zal nooit tot aan het einde van het zooltje komen. Het centrum van de tenen veroorzaakt de afdruk en niet het uiteinde. Dit geeft dus een verkeerd beeld van de overgebleven groeiruimte. Voor een goed beeld van de groeiruimte is het beter om de voeten op de uitneembare binnenzooltjes te plaatsen en te kijken naar de overgebleven ruimte op de zooltjes. Het is hierbij belangrijk dat je kind rechtop staat en daardoor een volle spreidstand van de voet heeft.

 

Belangrijkste eisen

Kindervoeten kunnen zich alleen goed ontwikkelen in schoenen die goed passen. De juiste schoenmaat is daarom enorm belangrijk. Let bij het meten en kopen van kinderschoenen vooral op:

  • Een goede pasvorm
  • Flexibiliteit
  • Ondersteuning

De schoenen moeten voldoende lang, breed en hoog zijn, zodat baby- en kindervoeten vrij kunnen buigen en bewegen. Te kleine en te strakke schoenen zijn funest voor een goede voetontwikkeling, omdat de voetspieren dan geen ruimte hebben om te bewegen. Te grote schoenen kunnen er juist voor zorgen dat kinderen struikelen.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >