Je kind leren veters strikken: zo doe je dat

28.04.2021 19:56
leren veters strikken Beeld Getty Images

Het is vaak het eerste diploma dat je kind kan behalen: de veterstrikdiploma. Meestal gebeurt dit in groep 1 of 2, maar misschien is jouw kind er al eerder aan toe óf heeft hij juist extra hulp nodig bij het leren van veters strikken. Zo doe je dat.

Meestal leren kinderen veters strikken als ze ongeveer 5 jaar oud zijn. Maar het kan net zo goed op driejarige of achtjarige leeftijd zijn, want ook voor het leren van veters strikken geldt: ieder kind op zijn eigen tempo. Voel je dat het tijd is, dan kan het praktisch zijn om een stappenplan aan te houden:

 

Stappenplan veters strikken

 1. Kies een methode. Daarover leggen we je hierna meer uit.
 2. Bereid je kind voor. Laat een filmpje over het strikken van veters zien of doe het zelf voor. Een voorbeeld werkt vaak goed, dus laat het duidelijk en rustig zien en leg je handeling uit. 
 3. Laat je kind eerst jouw veters strikken. Klinkt onlogisch, maar dat is het niet: je kind kan jouw handeling stap voor stap nadoen, en daarbij is het strikken van langere veters simpeler. Kinderschoenen zijn kleiner en dat maakt het lastig om preciezer te werken.
 4. Laat je kroost nu zijn eigen veters strikken.

 

Lees ook
Dit zijn de leukste veterschoenen voor meisjes >

 

Extra tips

Je kunt twee verschillende gekleurde veters door de schoen rijgen, één aan iedere kant, zodat hij goed ziet welke veters waar is gebleven. Het is het beste om zittend te oefenen, omdat je kind het ook op deze manier zal doen met zijn eigen schoenen. Ga daarbij achter je kind zitten zodat je het niet in spiegelbeeld voordoet. Zeg een versje of liedje op tijdens het oefenen zodat je kind de stappen makkelijker onthoudt. Lukt het nog niet helemaal? Er bestaat ook speciaal speelgoed om het strikken te oefenen.

 

Strikmethodes

Klassieke knoop

 De klassieke knoop wordt het vaakst gebruikt:

 • Pak de rechterveter in je ene hand, en de linkerveter in je andere hand.
 • Maak nu een knoop door de linkerveter te kruisen met de rechterveter en trek daarna de veters aan. Maak een lus met de rechterveter en draai de linkerveter eromheen met een lus.
 • Haal de linkerveter onder de lus door en maak een tweede lus. Trek daarna strak.

Konijnenoortjesmethode

Twee konijntjes willen elkaar een knuffel geven, omdat ze erg veel van elkaar houden. Zo werkt de methode:

 • Neem de rechterveter in je ene hand, en de linkerveter in je andere hand.
 • Kruis de veters door een tentje te maken en duw van achteren het voorste touwtje door de tent en trek vervolgens aan. Zo heb je een knoop gemaakt.
 • Maak nu de konijnenoortjes door van beide veters een lus te maken. Kruis vervolgens de twee lusjes, net zoals bij de eerste stap. Leg daarna een knoop door een lusje rond het andere lusje te draaien en er daarna onderdoor te halen. Nu knuffelen de konijntjes elkaar en kun je de lusjes straktrekken.
   

Lees ook
Dit zijn de leukste schoenen met veters voor jongens >

 

Versje

Kies je voor de klassieke knoop? Dit versje kan helpen om de stappen te onthouden:

Maak een kruis, net een tent
Daar doorheen het losse end
En trek aan! 

En dan de strik:
Maak een rondje, net een hoofdje
Geef dat hoofd een warme das
Stop de das in de jas
Duw er nog een hoofdje bij
En trek aan! 

 

Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen!