Klaagt je kind ’s nachts over een zeurende, stekende pijn in z’n benen? Grote kans dat er sprake is van groeipijn. Dit moet je erover weten.
Lees verder onder de advertentie
Het komt voor in de puberteit, maar zeker ook eerder. Groeipijn ontstaat namelijk tijdens groeispurts. Veel pubers schieten in een kort tijdsbestek ineens de lucht in (weet je vast nog wel: soms herkende je dan een klasgenoot amper meer na de zomervakantie). Maar groeispurts – inclusief groeipijn – komen ook al op vroegere leeftijd voor. Bij kinderen tussen de 4 en de 8 jaar oud het meest.
De pijn wordt waarschijnlijk veroorzaakt door uitrekkende spieren. Over de precieze oorzaak van groeipijn is nog onduidelijkheid. Er wordt weleens gezegd dat de pijn – die wordt omschreven als aanvallen van een stekende, zeurende pijn in de knieën, kuiten, liezen of schenen – wordt veroorzaakt omdat er aan de spieren en pezen wordt getrokken, die aangehecht zitten aan het bot. Botten groeien sneller dan spieren, dus die ‘trekken’ als het ware aan de spier. En dat is pijnlijk.
Het groeien doet vooral ’s nachts pijn. Dit komt omdat botten vooral ’s nachts groeien. Dan liggen we, in plaats van dat we staan of lopen, en komt er dus geen ‘tegengewicht’ van ons lijf op de botten, die de groei overdag belemmert.
Het kan geen kwaad. Hoewel groeipijn vervelend en pijnlijk is, en soms kan zorgen voor een slapeloze nacht, is het niet gevaarlijk. Je kind groeit er letterlijk vanzelf weer overheen.
Maar soms is het slim om naar de dokter te gaan. Als de pijn bijvoorbeeld op één plek zit en overdag aanhoudt. Of als er een zwelling of koorts bij komt kijken. En eigenlijk: als je het simpelweg niet vertrouwt.
Meisjes hebben er iets vaker last van dan jongens. Waarom dat zo is, is nog onbekend. Groeipijn treft meisjes vooral als ze tussen de 2 en de 11 jaar zijn. Jongens hebben vaak later een groeispurt en hebben er dus op latere leeftijd meer last van.
Je kunt de pijn verlichten. Bijvoorbeeld door de pijnlijke plekken te masseren of er een koele doek op te leggen. Een warm bad wil soms ook helpen, net als een (kinder)paracetamol.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).