groeipijn
Beeld: Pexels

Klaagt je kind ’s nachts over een zeurende, stekende pijn in z’n benen? Grote kans dat er sprake is van groeipijn. Dit moet je erover weten.

 1. Het komt voor in de puberteit, maar zeker ook eerder. Groeipijn ontstaat namelijk tijdens groeispurts. Veel pubers schieten in een kort tijdsbestek ineens de lucht in (weet je vast nog wel: soms herkende je dan een klasgenoot amper meer na de zomervakantie). Maar groeispurts – inclusief groeipijn – komen ook al op vroegere leeftijd voor. Bij kinderen tussen de 4 en de 8 jaar oud het meest.
   
 2. De pijn wordt waarschijnlijk veroorzaakt door uitrekkende spieren. Over de precieze oorzaak van groeipijn is nog onduidelijkheid. Er wordt weleens gezegd dat de pijn – die wordt omschreven als aanvallen van een stekende, zeurende pijn in de knieën, kuiten, liezen of schenen – wordt veroorzaakt omdat er aan de spieren en pezen wordt getrokken, die aangehecht zitten aan het bot. Botten groeien sneller dan spieren, dus die ‘trekken’ als het ware aan de spier. En dat is pijnlijk.
   
 3. Het groeien doet vooral ’s nachts pijn. Dit komt omdat botten vooral ’s nachts groeien. Dan liggen we, in plaats van dat we staan of lopen, en komt er dus geen ‘tegengewicht’ van ons lijf op de botten, die de groei overdag belemmert.
   
 4. Het kan geen kwaad. Hoewel groeipijn vervelend en pijnlijk is, en soms kan zorgen voor een slapeloze nacht, is het niet gevaarlijk. Je kind groeit er letterlijk vanzelf weer overheen.
   
 5. Maar soms is het slim om naar de dokter te gaan. Als de pijn bijvoorbeeld op één plek zit en overdag aanhoudt. Of als er een zwelling of koorts bij komt kijken. En eigenlijk: als je het simpelweg niet vertrouwt.
   
 6. Meisjes hebben er iets vaker last van dan jongens. Waarom dat zo is, is nog onbekend. Groeipijn treft meisjes vooral als ze tussen de 2 en de 11 jaar zijn. Jongens hebben vaak later een groeispurt en hebben er dus op latere leeftijd meer last van.
   
 7. Je kunt de pijn verlichten. Bijvoorbeeld door de pijnlijke plekken te masseren of er een koele doek op te leggen. Een warm bad wil soms ook helpen, net als een (kinder)paracetamol.


Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

bijna-duizend-scholen-nederland-te-weinig-leerlingen

Een op de zeven basisscholen in Nederland heeft te weinig leerlingen. Dat zijn er ruim 900, blijkt uit analyse van RTL Nieuws.

Bij een deel hiervan is het zelfs zo leeg, dat sluiting dreigt.

 

Gemeente

Sinds het nieuwe schooljaar heeft de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) nieuwe normen vastgesteld: het minimaal aantal leerlingen dat op een school moet zitten, hangt af van de gemeente. Zo moet een school in een grote gemeente als Amsterdam minimaal 195 leerlingen hebben, terwijl een school in bijvoorbeeld Delfzijl aan zo’n vijftig leerlingen genoeg heeft. Komt je als onderwijsinstelling drie jaar lang niet aan dat aantal? Dan krijg je geen geld meer van de overheid en moet je in principe dicht.

 

Lees ook
Van 'openbaar' tot 'confessioneel bijzonder': 4 soorten basisscholen op een rij >

 

'Een slechte zaak'

Ondanks dat veel ouders denken dat een 'kleine' school juist goed voor hun kind is, noemt de Onderwijsraad het 'een slechte zaak'. "De kwaliteit van de lessen op kleine scholen is kwetsbaar. Als op zo'n school een docent ziek is of weg gaat, levert dat al snel problemen op. Verder wordt er vaak met combinatieklassen gewerkt en dat is een stuk lastiger voor de leerkracht."

 

Drie keer zo hoog

Ook is een kleine school voor kinderen slecht voor hun sociale ontwikkeling én relatief duurder dan een gemiddelde school, stelt de Raad. "Scholen krijgen een bedrag per leerling, maar ook een 'vaste voet'. Die kosten worden bij een kleine school over minder leerlingen verdeeld en zijn dus bijna drie keer zo hoog als op een gemiddelde school."

Wil je weten hoeveel leerlingen de scholen in jouw woonplaats hebben? Ga naar RTLnieuws.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
zo-willen-kinderen-eten-geserveerd-hebben

Alles op een hoop of netjes naast elkaar: wetenschapper Annemarie Olsen onderzocht hoe kinderen hun eten het liefst geserveerd hebben en wat blijkt? Meisjes (van 7 en 8 jaar oud) hebben een sterke voorkeur voor borden waarop alle ingrediënten van elkaar gescheiden liggen.

Jongens van diezelfde leeftijd hebben geen voorkeur, maar kinderen tussen de 12 en 14 jaar oud willen hun voedsel het liefst deels of helemaal door elkaar geroerd te eten.

 

'Besmetten'

Waarom jongere meisjes een voorkeur hebben voor een serveerstijl waarbij ingrediënten elkaar niet raken, is gissen. “Het kan zijn dat ze geloven dat de verschillende ingrediënten elkaar kunnen ‘besmetten’", zegt Olsen. “Maar het kan ook zijn dat ze de verschillende elementen in een bepaalde volgorde willen eten of dat het ze meer overzicht geeft.”

 

Lees ook
Onderzoek: hierdoor eet jouw kind voortaan wel alle groenten op >

 

Advies

Of je kind nu een jongen of meisje is, de wetenschapper adviseert ouders sowieso verschillende ingrediënten gescheiden van elkaar op een bord te leggen. "Ze kunnen dan zelf de keuze maken om de ingrediënten één voor één op te eten of toch met elkaar te vermengen."

Bron: scientias.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >