kind fietshelm
Beeld: Pixabay

In het buitenland is-ie totaal ingeburgerd en ook in Nederland zie je ‘m steeds meer: de fietshelm. Dit wil je erover weten.

Waarom een fietshelm?

Een fietshelm beschermt het hoofd van je kind bij een botsing of valpartij. Uit onderzoek blijkt dat bij aanrijdingen bij een lage snelheid (20-25 km per uur) een fietshelm letsel kan voorkomen. Een fietshelm heeft een vertragende werking op de hersenen bij een botsing van het hoofd met een hard voorwerp of de grond. Het vangt de klap deels op. Ook verspreidt een helm de impact van de botsing over een groter oppervlak van het hoofd.

More content below the advertising

 

Verplicht?

Eens in de zoveel tijd laait de discussie weer op tussen voor- en tegenstanders van het verplicht stellen van het dragen van een fietshelm. Maar in Nederland is dit vooralsnog nog steeds niet verplicht. Uiteraard staat het ouders vrij om er voor de zekerheid toch eentje aan te schaffen voor hun fietsende kroost.

 

LEES OOK:
DE DEUR UIT: 5x kindvriendelijke fietsroutes >

 

Wanneer handig?

Het dragen van een fietshelm is vooral handig als je kind net leert fietsen. Dat gebeurt over het algemeen letterlijk met vallen en opstaan, dus dan is extra bescherming zeker welkom. Zoals gezegd beschermt een fietshelm vooral bij incidenten met een lage snelheid. Bij een botsing met een auto zal een fietshelm niet genoeg beschermen.

 

Waar op letten?

Ga je een fietshelm aanschaffen? Koop dan een helm met het keurmerk EN1078 of EN1080. Dit betekent dat de helm aan de Europese norm voldoet. Het is belangrijk dat de helm goed op het hoofd van je kind past. De helm mag niet heen en weer schuiven op het hoofd bij een zijwaartse beweging. De bandjes moeten de oren niet belemmeren en de sluiting moet onder de kin zitten. Deze sluiting moet ook goed afgesteld worden: niet te los en niet te strak. De helm moet recht op het hoofd staan: niet te ver naar achteren geschoven maar ook niet te veel naar voren, waardoor het zicht belemmerd wordt. Kies voor een helm die het hele hoofd beschermt, dus ook de zijkanten.


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kindgebonden-budget

Door een fout bij de Belastingdienst zijn honderdduizenden ouders gedupeerd: zij kregen geen kindgebonden budget, terwijl ze er wel recht op hadden. Het goede nieuws is dat het kabinet het deels zal nabetalen.

Minder leuk voor hen, want dat gaat een tegenvaller opleveren tussen de 375 miljoen en 445 miljoen euro.

More content below the advertising

 

600 euro per jaar

Rest nog wel de vraag: hoe heeft het zover kunnen komen? Komt-ie: de toeslag werd stopgezet als ouders teveel verdienden, maar zou automatisch hervat moeten worden als er weer aan de voorwaarden van de toeslag werd voldaan. Dat is alleen niet gebeurd. Vóór 2015 liepen ouders daardoor elk jaar gemiddeld 600 euro mis. Vanaf 2015 is dat ongeveer 1000 euro. Volgens staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) zijn sinds 2008 ongeveer 300.000 tot 400.000 gezinnen gedupeerd.

 

Lees ook
Het kindgebonden budget: hoe werkt het?

 

Het wordt onderzocht

Het kabinet zal de bedragen die vanaf 2013 te weinig zijn betaald alsnog uitkeren - gewoonlijk vervallen na vijf jaar bedragen waar mensen recht op hadden. Op dit moment wordt onderzocht hoe de terugbetaling moet worden geregeld en hoeveel tijd in beslag gaat nemen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
goudeerlijke-uitspraken-van-kinderen

Eerlijkheid duurt het langst, maar soms kunnen kinderen maar beter níet zeggen wat ze denken. Of wel. En dan mogen wij daar weer kostelijk om lachen.

Dus...

More content below the advertising

 

Was alles in het leven maar zo makkelijk.

 

Wie wil dat nou niet?

 

En. Bedankt.

 

Lees ook
10x waarom deze kinderen nog slimmer zijn dan Einstein >

 

Stiekem wel een applausje waard.

 

Ok. Weten we dat ook weer.

 

En jij maar denken dat je een grapje maakt.

 

Die heeft wat uit te leggen. Of?

 

Ach, wat boeit het ook ;-)

 

Nu al een uitgesproken gevoel voor mode.

Bron: boredpanda

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >