In het buitenland is-ie totaal ingeburgerd en ook in Nederland zie je ‘m steeds meer: de fietshelm. Dit wil je erover weten.
Lees verder onder de advertentie
Waarom een fietshelm?
Een fietshelm beschermt het hoofd van je kind bij een botsing of valpartij. Uit onderzoek blijkt dat bij aanrijdingen bij een lage snelheid (20-25 km per uur) een fietshelm letsel kan voorkomen. Een fietshelm heeft een vertragende werking op de hersenen bij een botsing van het hoofd met een hard voorwerp of de grond. Het vangt de klap deels op. Ook verspreidt een helm de impact van de botsing over een groter oppervlak van het hoofd.
Lees verder onder de advertentie
Verplicht?
Eens in de zoveel tijd laait de discussie weer op tussen voor- en tegenstanders van het verplicht stellen van het dragen van een fietshelm. Maar in Nederland is dit vooralsnog nog steeds niet verplicht. Uiteraard staat het ouders vrij om er voor de zekerheid toch eentje aan te schaffen voor hun fietsende kroost.
Het dragen van een fietshelm is vooral handig als je kind net leert fietsen. Dat gebeurt over het algemeen letterlijk met vallen en opstaan, dus dan is extra bescherming zeker welkom. Zoals gezegd beschermt een fietshelm vooral bij incidenten met een lage snelheid. Bij een botsing met een auto zal een fietshelm niet genoeg beschermen.
Lees verder onder de advertentie
Waar op letten?
Ga je een fietshelm aanschaffen? Koop dan een helm met het keurmerk EN1078 of EN1080. Dit betekent dat de helm aan de Europese norm voldoet. Het is belangrijk dat de helm goed op het hoofd van je kind past. De helm mag niet heen en weer schuiven op het hoofd bij een zijwaartse beweging. De bandjes moeten de oren niet belemmeren en de sluiting moet onder de kin zitten. Deze sluiting moet ook goed afgesteld worden: niet te los en niet te strak. De helm moet recht op het hoofd staan: niet te ver naar achteren geschoven maar ook niet te veel naar voren, waardoor het zicht belemmerd wordt. Kies voor een helm die het hele hoofd beschermt, dus ook de zijkanten.
Verena heeft drie kinderen en een druk gezin, maar ook een diep verlangen naar af en toe een momentje voor zichzelf. Haar vriendin Lisa denkt hier anders over. Ze besloot haar drie kinderen mee te nemen naar het feestje dat eigenlijk alleen voor volwassenen bedoeld was.
Heeft een groot leeftijdsverschil invloed op je relatie? Leeftijd is maar een getal, zeggen ze. Maar als je moeder je aankeek alsof je gek was toen je een oudere date meenam naar het kerstdiner, dan weet je: het speelt tóch een rol. En niet alleen in de ogen van de buitenwereld, maar soms ook als […]
Sommige kinderen trekken vanaf dag één naar dieren toe alsof ze een magneet in hun kleine knuistje hebben. Ze aaien élke hond die ze tegenkomen, stoppen slakken in hun jaszakken (want hij had het koud) en houden fanatiek bij welke eenden er in de sloot wonen.
Anna (28) kreeg uit het niets een telefoontje van haar zus Jamie (36), met de mededeling dat ze even een paar weken op haar drie kinderen moest passen. Jamie had een babymoon geboekt met haar vriend en geen budget voor een oppas.
Je kind gaat uit logeren, leuk! Totdat er ongewenste souvenirs mee naar huis komen. Dat ontdekte Nina, moeder van Alina (7), toen haar dochter na een gezellig logeerweekend ineens hevig begon te krabben. Wat een klein ongemak had kunnen zijn, ontaardde al snel in een drama én een nogal opmerkelijke Tikkie.
Een hysterische baby? Stress? Geen paniek, pak je innerlijke yogi erbij! Een video van een vader die zijn kleintje weet te kalmeren met het OM-geluid gaat viral en heeft inmiddels al miljoenen views verzameld.