Moet jouw kind een fietshelm dragen?

03.08.2018 10:06
kind fietshelm Beeld: Pixabay

In het buitenland is-ie totaal ingeburgerd en ook in Nederland zie je ‘m steeds meer: de fietshelm. Dit wil je erover weten.

Waarom een fietshelm?

Een fietshelm beschermt het hoofd van je kind bij een botsing of valpartij. Uit onderzoek blijkt dat bij aanrijdingen bij een lage snelheid (20-25 km per uur) een fietshelm letsel kan voorkomen. Een fietshelm heeft een vertragende werking op de hersenen bij een botsing van het hoofd met een hard voorwerp of de grond. Het vangt de klap deels op. Ook verspreidt een helm de impact van de botsing over een groter oppervlak van het hoofd.

 

Verplicht?

Eens in de zoveel tijd laait de discussie weer op tussen voor- en tegenstanders van het verplicht stellen van het dragen van een fietshelm. Maar in Nederland is dit vooralsnog nog steeds niet verplicht. Uiteraard staat het ouders vrij om er voor de zekerheid toch eentje aan te schaffen voor hun fietsende kroost.

 

LEES OOK:
DE DEUR UIT: 5x kindvriendelijke fietsroutes >

 

Wanneer handig?

Het dragen van een fietshelm is vooral handig als je kind net leert fietsen. Dat gebeurt over het algemeen letterlijk met vallen en opstaan, dus dan is extra bescherming zeker welkom. Zoals gezegd beschermt een fietshelm vooral bij incidenten met een lage snelheid. Bij een botsing met een auto zal een fietshelm niet genoeg beschermen.

 

Waar op letten?

Ga je een fietshelm aanschaffen? Koop dan een helm met het keurmerk EN1078 of EN1080. Dit betekent dat de helm aan de Europese norm voldoet. Het is belangrijk dat de helm goed op het hoofd van je kind past. De helm mag niet heen en weer schuiven op het hoofd bij een zijwaartse beweging. De bandjes moeten de oren niet belemmeren en de sluiting moet onder de kin zitten. Deze sluiting moet ook goed afgesteld worden: niet te los en niet te strak. De helm moet recht op het hoofd staan: niet te ver naar achteren geschoven maar ook niet te veel naar voren, waardoor het zicht belemmerd wordt. Kies voor een helm die het hele hoofd beschermt, dus ook de zijkanten.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >