‘Kwart van de kinderen op dertiende bijziend door smartphone’

05.06.2018 09:03
kinderen bijziend smartphone Beeld: Pixabay

Knijp jij ook een oogje toe wanneer je kind wat langer op de tablet of smartphone zit? Zou hij zomaar sneller bijziend door kunnen worden.

Weinig nieuws, zou je zeggen, want artsen en onderzoekers luiden al langer de noodklok als het gaat om de schadelijkheid van smartphones en tablets voor de ogen. Maar onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam komen nu met cijfers: een kwart van de kinderen van dertien zou momenteel bijziend zijn. Bij kinderen van negen is dat 12,5 procent.

De gegevens komen uit het onderzoek ‘Generation R’, waarin duizend Rotterdamse kinderen al jarenlang gevolgd worden. Op zesjarige leeftijd was nog slechts tweeënhalf procent van hen bijziend.

 

Lees ook:
‘Veel op een tablet zitten is helemaal niet schadelijk voor je kind’ >

 

Schermtijd afspreken

Volgens de onderzoekers is het aannemelijk dat de cijfers gelden voor alle kinderen in Nederland. De kans dat smartphones en tablets de oorzaak zijn, is groot, stellen ze: langdurig van dichtbij naar een scherm of voorwerp kijken is nu eenmaal slecht voor je ogen.

Tegen de NOS zegt Erasmus-onderzoeker Jan Roelof Polling dat ouders afspraken moeten maken met hun kinderen over hoe lang ze op hun smartphone en tablet mogen. “Bijvoorbeeld: we gaan twintig minuten op de telefoon, daarna kijken we twintig minuten in de verte, zodat onze ogen iets anders doen.” Ook adviseert hij om kinderen minstens twee uur per dag buiten te laten spelen.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >