tablet-niet-schadelijk-voor-kind

Laat kinderen gewoon lekker ongelimiteerd met tablets en computers spelen als ze daar zin in hebben. Dat adviseert de voormalige hoogste baas van de Britse inlichtingendienst GCHQ.

"Het is helemaal niet bewezen dat kinderen die veel achter een scherm zitten, hun tijd verdoen", zegt Robert Hannigan in The Guardian. "Het is allemaal bangmakerij."

 

'Geweldige docenten'

Een opvallende uitspraak tussen alle berichten dat kinderen die veel achter een scherm zitten slechter slapen, een slechtere motoriek en minder concentratie hebben. En toch is ook opvoedkundige Marina van der Wal het met de GCHQ-baas eens. "Er zitten op YouTube geweldige docenten die bijvoorbeeld de stelling van Pythagoras misschien wel beter kunnen uitleggen dan hun eigen leraren", zegt ze tegen RTL Nieuws.

 

Lees ook
iPad-gebruik onder kinderen: zo pak je het aan >

 

Strategisch denken

Volgens Van der Wal kunnen kinderen zelfs van een spelletje als Minecraft wat leren. "Daarbij moeten ze heel goed nadenken, overleggen, samenwerken, rekening houden met anderen, strategisch denken. Het is toch geweldig als kinderen daarmee bezig zijn?"

 

'Hoe was het op internet?'

Een goede balans tussen schermtijd en buiten zijn, daar pleit de opvoedkundige voor. En dat is per kind verschillend. "En verdiep je in de interesses van je kind. Als je vraagt: hoe was het op school? Kun je ook vragen: hoe was het op internet? Op deze manier leer je je kind begrijpen."

aan wintertijd wennen kind
Beeld: Pixabay

De overgang van zomer- naar wintertijd (de klok gaat een uur terug) kan er voor kinderen flink inhakken. Daarom een paar handige tips.

Opdat je kind niet al om 5 uur 's ochtends naast je bed staat.

 

Langzaam wennen

Probeer een paar dagen voordat de wintertijd ingaat de bedtijd van je kind elke dag met 5 à 10 minuten te verlengen. Je past op deze manier het slaapschema stukje bij beetje aan en zo wennen kinderen makkelijker aan het nieuwe ritme - en slapen ze misschien toch dat uurtje langer door. De maaltijden steeds een paar minuten uitstellen kan trouwens ook helpen.

 

Lekker donker

 

Kinderen worden vaak wakker omdat het licht wordt in de kamer, maar met goede gordijnen kun je het langer donker houden.

 

Lees ook
Zomertijd: hoe bereid je je kind erop voor? >

 

Hou het rustig

Ga tegen de avond niet nog allerlei (drukke) fratsen uithalen om je kind nog vermoeider te maken: hou het rustig, praat met een zachte stem en dim die lampen in de woon- en slaapkamer. Die hysterische kiekeboe-spelletjes kunnen morgen weer.

 

Iets langer in bed blijven

Is je kind oud genoeg, spreek dan samen af dat hij nog een tijdje rustig in bed blijft liggen als-ie vroeg wakker wordt. Laat 'm een boekje lezen, muziek luisteren of een simpel spelletje doen. Zo dendert je kind niet meteen de slaapkamer uit, maar hoeft hij ook niet meer verplicht z'n ogen dicht te doen - en jij pakt mooi nog wat extra slaap mee.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderboeken vreemd

Al heeft je kind vast geen idee, de dubbelzinnigheid van deze kinderboeken is zo opvallend dat jij ze liever in de kast laat staan.

Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen...

 

Misschien was 'Kitty' beter geweest

 

Rillingen krijg je ervan

 

En wáárom zou je je kind dit precies willen leren?

 

Lees ook
6x fijne boeken van bestsellerauteur Mariëtte Middelbeek >

 

Een beetje flauw, wel grappig

 

Brrrr

 

Daar is-ie weer: Dick

 

Niet zo onschuldig als het lijkt

 

Ietwat ongelukkig gekozen...

 

Stalker George

 

En dan die tekening erbij...

 

Ook hier hadden de tekenaars vast iets anders bedoeld

Bron: Bored Panda
 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >