‘Veel op een tablet zitten is helemaal niet schadelijk voor je kind’

21.08.2017 06:40
tablet-niet-schadelijk-voor-kind

Laat kinderen gewoon lekker ongelimiteerd met tablets en computers spelen als ze daar zin in hebben. Dat adviseert de voormalige hoogste baas van de Britse inlichtingendienst GCHQ.

"Het is helemaal niet bewezen dat kinderen die veel achter een scherm zitten, hun tijd verdoen", zegt Robert Hannigan in The Guardian. "Het is allemaal bangmakerij."

 

'Geweldige docenten'

Een opvallende uitspraak tussen alle berichten dat kinderen die veel achter een scherm zitten slechter slapen, een slechtere motoriek en minder concentratie hebben. En toch is ook opvoedkundige Marina van der Wal het met de GCHQ-baas eens. "Er zitten op YouTube geweldige docenten die bijvoorbeeld de stelling van Pythagoras misschien wel beter kunnen uitleggen dan hun eigen leraren", zegt ze tegen RTL Nieuws.

 

Lees ook
iPad-gebruik onder kinderen: zo pak je het aan >

 

Strategisch denken

Volgens Van der Wal kunnen kinderen zelfs van een spelletje als Minecraft wat leren. "Daarbij moeten ze heel goed nadenken, overleggen, samenwerken, rekening houden met anderen, strategisch denken. Het is toch geweldig als kinderen daarmee bezig zijn?"

 

'Hoe was het op internet?'

Een goede balans tussen schermtijd en buiten zijn, daar pleit de opvoedkundige voor. En dat is per kind verschillend. "En verdiep je in de interesses van je kind. Als je vraagt: hoe was het op school? Kun je ook vragen: hoe was het op internet? Op deze manier leer je je kind begrijpen."