Kritiek op je opvoeding: Hoe ga je ermee om?

11.01.2024 11:00

“Slaapt hij nog bij jullie in bed?!” “Mag hij zo lang televisie kijken?!” “Zit daar niet veel suiker in?!” Kritiek op je opvoedkunsten voelt als een ongevraagde masterclass van mensen die denken dat ze een diploma in Ouderkunde hebben. Maak je niet druk, hier zijn enkele tips om met die (vaak) goedbedoelde commentaren om te gaan.

Wie geeft kritiek? Is het die bemoeizuchtige buurvrouw die je alleen tegenkomt bij het buitenzetten van het vuil? Dan kun je het misschien makkelijker van je afschudden dan wanneer opa en oma meedelen dat jij je kinderen te ‘anno 2024’ opvoedt? Kritiek krijgen op je manier van opvoeden is nooit een pretje, vooral niet als het vanuit je directe omgeving komt. Begrijp dat iedereen zijn eigen script heeft voor het ouderschap, zelfs je ouders, en wat voor hen werkte, is niet per se de enige juiste manier.

Hoe relevant is de kritiek?

Beoordeel waar de kritiek over gaat. Als het gaat over kleinigheden, zoals een keer laat naar bed gaan of een snottebel, kun je het gerust naast je neerleggen. Maar als oma het keer op keer heeft over het aantal snoepjes dat je kind verorbert, verdient dat misschien meer aandacht en overweging.

Lees ook – ‘Lara verbrak het contact met haar moeder: “Ik kon niet langer tegen haar kritiek”‘.

Focus op je kind

Is je koter blij, gezond, heeft hij vriendjes en een neus voor avontuur? Dan doe je het super, wat de criticasters ook zeggen. Je doet je stinkende best – meer kun je ook niet doen – en als je kind dat weerspiegelt, who cares wat anderen denken?

Reageren op kritiek

Als de kritiek afkomstig is van iemand die je nauw aan het hart ligt, mag je heus even de tijd nemen om na te denken over je tegenreactie. Zeg bijvoorbeeld dat je er later op terugkomt, wanneer je mentaal voorbereid bent, of bedank diegene vriendelijk voor zijn advies. Je kunt aangeven dat het moeilijk zat is om je leven op de rit te houden zonder ongevraagde meningen. Jij weet immers wat het beste is voor je kind. 

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.