Leuk knutselwerk: help vogels de winter door met vetbollen

10.02.2024 08:00
eigen beeld Loes Heerink

Loes Heerink runt het platform Met Zonder Jas en deelt daar allerlei leuke activiteiten met de kids voor binnen en buiten, gericht op de natuur. Deze keer: vogels de winter doorhelpen met vetbollen.

Een leuke activiteit met de kinderen valt vaak prima te combineren met iets nuttigs doen. Vetbollen maken is daar een perfect voorbeeld van. Het is leuk om te maken, het ziet er mooi uit én je helpt vogels de winter door. Daarnaast is het nog leerzaam ook. Win, win, win, win!

Op temperatuur

Vogels gebruiken het hele jaar door veel energie. Zo moeten ze in de winter hun temperatuur op 40 graden houden. Kleine vogels kunnen tot wel 10 procent van hun lichaamsgewicht in één nacht verliezen. Dat moeten ze er overdag weer bij eten. We kunnen de vogels helpen door ze bij te voeren met (zelfgemaakte) vetbollen.

“Op Pinterest zie je de leukste varianten van vetbollen langs komen. Gewoon aan een touwtje of heel schattig in een theekopje. Wij maken zelf nog wel eens een vogeltaart en we hebben zelfs een heel vogelbuffet gemaakt. Onze kleine is namelijk fan van vogels.”, deelt Loes.

Is jouw kleine ook fan van vogels? Dit zijn de leukste vogelparken in Nederland.

Foto: eigen beeld Loes Heerink

Wat heb je nodig om vetbollen te maken?

 • Leuke theekopjes (gescoord bij de kringloop)
 • Zadenmengsel voor vogels
 • Frituurvet (zonder palmolie en ongezouten) of kokosolie
 • Korte stokjes
 • Eventueel touwtjes

De verdeling tussen het zadenmengsel en het frituurvet/de kokosolie is 50/50. Gebruik dus één deel zadenmengsel en één deel frituurvet of kokosolie.

Tip: Geen zin om theekopjes te halen? Een cupcakehouder of ijsblokjestray werkt ook prima.

Hoe maak je de vetbollen?

 1. Smelt het frituurvet of de kokosolie in een pan. 
 2. Roer zodra het gesmolten is het zadenmengsel door de pan.
 3. Laat het geheel een beetje afkoelen. Niet zo ver af laten koelen dat het in de pan hard wordt.
 4. Giet het geheel in je vormpjes.
 5. Gebruik je een theekopje? Leg dan het stokje rechtop tegenover het oortje van het kopje. Gebruik je malletjes? Leg dan een stukje touw bij in het vormpje.
 6. Als het mengsel helemaal is afgekoeld en een vaste vorm heeft aangenomen, kan je hem buiten ophangen.
 7. Bekijk samen welke vogels komen snoepen van jullie culinaire hoogstandjes.
Foto: eigen beeld Loes Heerink

Waar hang je de vetbollen neer?

Hang de vetbollen op verschillende plekken neer. Het liefst natuurlijk ergens waar je er vanuit je eigen raam op kunt kijken of er vogels komen. En hang ze niet in de volle zon. Dan gaat de inhoud sneller stuk.

Wil je niet zelf de vetbollen maken? Maar wel vogels voeren. Dat kan natuurlijk ook, hang dan kant en klare vetbollen op of koop een pindavoederhuisje of iets anders vrolijks.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.