Digitaal opvoeden: zó doen andere moeders dat

29.06.2022 06:56
enquete schermtijd smartphone

Schermen zijn bijna niet meer weg te denken uit ons leven en dat van onze kinderen. Daarom staat de hele maand juli bij Kek Mama in het teken van schermtijd. Want laten we eerlijk zijn: het is ook best pittig, dat digitaal opvoeden.

Goudeerlijke antwoorden

enquete schermtijd smartphone

Er zijn maar weinig moeders die eerlijk toegeven dat hun kleuter zich niet houdt aan de richttijden van maximaal een uurtje per dag. Behalve in de grote Kek Mama KPN Digitaal Opvoeden Enquête.

Van mobieltjes tot tv’s: schermen zijn verweven met ons leven en dat van onze kinderen. Dat het onderwerp digitaal opvoeden leeft bleek wel uit de respons: ruim 600 moeders met kinderen tot 12 jaar waren openhartig over de zorgen, twijfels, missers, maar ook over de zegen van virtuele zoethoudertjes.

Lees hier hun goudeerlijke antwoorden.

Dat ging ff mis pornozender tv

Naast de uitslagen zijn ook een heleboel herkenbare antwoorden gegeven over wat er mis ging tijdens de schermtijd van de kleine draken. Zo blijkt dat zo’n 80% van de kinderen tot een jaar of 8 worden gecontroleerd door hun ouders wanneer ze gebruik maken van het internet. Toch gaat het niet altijd goed…

Herkenbaar.

Tips van een expert

digiwijs opvoeden expert tips

Oké, die schermen zijn duidelijk belangrijk. Zaak dus om je kleine bloedjes met de juiste tools de digitale wereld in te sturen. Maar dat digiwijs opvoeden: hoe doe je dat eigenlijk? Kek Mama vroeg het Ed Bontrop van KPN.

Ed: “Een kind achter een computer is niet per definitie fout of een zwaktebod van de ouder. Je kunt het niet vergelijken met de eigen jeugd, waar ‘iedereen buiten knikkerde’ en het aantal schermen beperkt was. Ons hele leven is gedigitaliseerd.”

Lees dit artikel en meer in de speciale Kek Mama & KPN special. Vanaf 28 juni gratis (!) mee te nemen in alle KPN-winkels.

Kom maar op met die tips.

Lees ook – Moeders geven toe: op deze momenten gaven ze níet het goede voorbeeld >

Moeder Kimberly Kik aan het woord

Kimberley Kik

Soms wil je gewoon een mede-moeder horen. Influencer Kimberly Kik, op Instagram bekend als Curlymomm, is stellig: tijdens het eten komen er geen schermen aan tafel. “Maar soms denk ik: ach, kijk jij lekker naar je Barbiefilmpjes.”

Toch vindt ze het soms ook best heftig, online opvoeden. “Vooral als Yentl en Loua uit school en de peuterspeelzaal komen en hangerig zijn. Dan zet ik ze gerust even achter de tablet – kan ik snel opruimen en koken.”

Lees dit artikel en meer in de speciale Kek Mama & KPN special. Vanaf 28 juni gratis (!) mee te nemen in alle KPN-winkels.

Ik ben benieuwd.

Herkenbare verhalen

schermtijd nacht schermen kind

In de maand juli delen verschillende moeders hun eerlijke en soms hilarische ervaringen met digitaal opvoeden. Want, zo blijkt uit het verhaal van Aziza (36), moeder van Biton (11) en Jamar (6), die schermtijd instellen gaat niet altijd zonder horten of stoten.

“Bijna elke dag is het weer strijd. Dat Biton per se zijn spelletje wil afmaken, dat hij nog tien minuten over had van de vorige dag, dat anderhalf uur te kort is – terwijl ik het al een royaal tijdslot vind, op zijn leeftijd.”

Lees het hele verhaal hier.

 

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.