In samenwerking met Kek Mama

Kimberley Kik: ‘Best heftig soms, online opvoeden’

29.06.2022 06:12
Kimberley Kik Beeld: Ricardo Kik

Influencer Kimberly Kik is stellig: tijdens het eten komen er geen schermen aan tafel. “Maar soms denk ik: ach, kijk jij lekker naar je Barbiefilmpjes.”

Schermen: een vloek of een zegen?

“Toch wel een zegen. Als influencer zit ik natuurlijk veel op mijn telefoon. Daarnaast maak ik dankbaar gebruik van schermen als het om mijn kinderen gaat. Vooral als Yentl en Loua uit school en de peuterspeelzaal komen en hangerig zijn. Dan zet ik ze gerust even achter de tablet – kan ik snel opruimen en koken. Soms maken we er een gezinsmomentje van en kruipen we voor de tv met wat hapjes. Een ‘gezelligheidje’, noemen mijn dochters dat.”

Zitten jouw dochters veel op het scherm?

“Het scheelt dat ze heel veel van buitenspelen houden. Ik hanteer daarom geen heel specifieke schermtijden – de ene dag zitten ze een uur op de tablet, de andere dag anderhalf uur. Met die balans zit het wel goed.”

Lees ook – Moeders geven toe: op deze momenten gaven ze níet het goede voorbeeld >

Hebben jullie er ook wel eens gedoe over?

“Tijdens het avondeten ben ik stellig en komen er geen schermen aan tafel. Natuurlijk zeurt Yentl dan weleens om de iPad. Ha, soms ga ik dan alsnog overstag. Ach, kijk jij lekker naar je Barbiefilmpjes, denk ik dan.”

Hoe voed jij jouw dochters digitaal op?

“Yentl heeft een kindertablet en kijkt alleen maar naar KidsTube. Toch komen zelfs dáár soms gewelddadige reclames voorbij. Haar klasgenootjes zien dat ook. Zegt ze na schooltijd ineens: ‘als je dat koekje eet, gebeurt er iets naars’.

Dat vind ik best heftig. Ik weet ook niet zo goed hoe ik dat voorkom. Ik probeer er maar met haar over te praten en zeg dat het niet oké is om dat te roepen, en dat die filmpjes niet echt zijn. Maar het blijft een zoektocht, dat online opvoeden.”

Kimberley Kik, op Instagram bekend als Curlymomm, is getrouwd met Ricardo en moeder van Yentl (5) en Loua (3).

 

Lees alle artikelen in de speciale Kek Mama & KPN special, die vanaf 28 juni in de KPN winkels ligt en je gratis (!) mag meenemen.