‘Ik krijg mijn dochter (10) met geen stok naar de muziekschool. Moet ik haar dwingen?’

14.11.2017 12:52
Els en Do

De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 34, 22 en 20) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.

Hier lees je een van de vragen, mét antwoord

Ik wil mijn dochter (10) graag op pianoles doen. Dat heb ik als kind zelf altijd gewild, maar mijn ouders hadden er geen geld voor. Helaas krijg ik haar met geen stok naar de muziekschool. Ze vindt noten lezen een verschrikking. Moet ik haar dwingen?

Do herkent uw droom. Zij denkt stiekem dat er een klein Mozart in haar verloren is gegaan omdat ze als kind geen pianoles kreeg. Als je virtuoos wilt worden moet je vroeg beginnen. Helaas, ze is blijven steken bij Boer daar ligt een kip in het water.
 

‘Ach mevrouw, laat hem voetballen’

Ze sleurde haar tienjarige dochter dan ook met geweld naar pianoles. Na drie jaar vertoonde het meisje nog geen enkel enthousiasme. Do vestigde haar hoop op haar zoontje, maar toen die een halve les had gehad zei de leraar: “Ach mevrouw, laat hem voetballen, dit wordt niks.”
 

Talentjes en laatbloeiers

Dat uw dochter niet snakt naar muziekles is een veeg teken. Tenminste, als u hoopt dat ze een talentje is. Dat zijn van die kinderen die op hun tweede al hysterisch worden als ze een piano zien, en die vanzelf noten gaan lezen. Je hebt een grijs gebied van laatbloeiers. En er kan ook gewoon een liefhebster in haar schuil gaan die later enorm profiteert van haar vroege scholing.
 

Leuke muziekleraar

Of ze tot die categorieën hoort merkt u gauw genoeg als u haar onderbrengt bij een leuke muziekleraaar voor een proeftijd van drie maanden. Een beetje docent heeft dan door hoe de hazen lopen. En die zegt dan: “Ach mevrouw, laat haar maar lekker voetballen, dit wordt niks.” Of hij zegt: “Ze is zo buitengewoon getalenteerd dat het zonde is niet door te gaan”, en dan heeft uw dochter pech, want voor haar eigen bestwil is het dan toch goed om haar te verplichten.

P.S. U kunt zelf best nog op pianoles. Ook als u geen Mozart wordt is spelen fijn. In het leven moet je sowieso spelen wanneer je maar kunt. 
 

Ook een opvoedvraag? Mail ’m naar elsendo@kekmama.nl

Tijdelijke aanbieding: Neem nu een abonnement op Kek Mama en krijg een gratis tas naar keuze >