Onderzoekers: ‘Peuters bewegen veel te weinig’

12.11.2018 20:42
onderzoek-peuters-bewegen-te-weinig

Kinderen tussen de 1 en 3 jaar oud brengen 82 procent van de tijd dat ze wakker zijn inactief (dus zittend, staand of liggend) door. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht.

“De motorische vaardigheden van kinderen zijn slechter dan tien of dertig jaar geleden”, zegt Sanne de Vries, lector gezonde leefstijl aan de Haagse Hogeschool tegen RTL Nieuws. “Zelfs bij die 2-, 3- en 4-jarigen moet er echt iets veranderen.”

 

‘Beweegvloer’

Om peuters meer te laten bewegen, heeft kinderdagverblijf De Hooiman in Rotterdam voor ruim 4500 euro een ‘beweegvloer’ aangeschaft: een speciale speelvloer waar allerlei lichtgevende projecties op te zien zijn. De Vries: “We willen dat er al in de kinderopvang gestart wordt met bewegend leren. Bewegen draagt bij jonge kinderen bij aan de bot- en spierontwikkeling, motorische vaardigheden en helpt om overgewicht tegen te gaan.”

 

Lees ook
5x leuke manieren om je kind meer te laten bewegen >

 

‘Daar hebben ouders invloed op’

Jan-Paul de Beer, de maker van de speelvloer, hoopt dat ‘zijn’ product over twee à drie jaar op duizend kinderdagverblijven wordt gebruikt. Rebecca Beck van Kenniscentrum Sport vindt dit een nobel streven. Tegen RTL Nieuws zegt ze: “Ik verwacht niet dat het een methode wordt die bij daadwerkelijk alle kinderdagverblijven zal worden gebruikt in de toekomst. Het is altijd een lokale keuze, waarbij wordt gekeken wat past bij de locatie en de medewerkers. En daarbij: het zegt niet automatisch dat de kinderen ook thuis meer gaan bewegen. Daar hebben vooral de ouders veel invloed op.”

Bron: RTL Nieuws

Overigens is bewegend leren in de klas steeds populairder aan het worden.

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >