Fietsen tijdens je zwangerschap: is dat verstandig?

13.05.2020 12:12
fietsen zwangerschap

Zwemmen, fitness en wandelen zijn prima sporten om te beoefenen als je zwanger bent. Maar hoe zit dat met fietsen: is dat wel verstandig met een dikke buik? Wij zochten het voor je uit.

Om te beginnen is sporten tijdens je zwangerschap heel gezond. Uit onderzoek is gebleken dat het zorgt voor minder zwangerschapskwalen zoals bekkeninstabiliteit en een betere nachtrust. Bovendien verloopt het herstel na je bevalling meestal soepeler én heeft het voordelen voor je baby: door te sporten bevorder je de ontwikkeling van zijn hart en zenuwstelsel.
 

Wat is verstandig?

Het is eigenlijk overbodig om te zeggen dat je skiën, paardrijden en contactsporten zoals hockey beter even links kunt laten liggen met een dikke buik. Maar een hoop sporten zijn wél gewoon te doen tijdens je zwangerschap, zoals zwemmen, aerobics, yoga en hardlopen.

Lees ook:
Alles over sporten tijdens de zwangerschap >

Fietsen

Dit is ook een sport die je prima kunt doen als je zwanger bent. Het is zelfs één van de sporten die je nog lang kunt blijven doen. Op de fiets zet je minder druk op je gewrichten dan bij andere sporten. Je kunt het tempo ook laag houden – zo beweeg je wel, maar belast je je lichaam niet teveel.

Overigens: we hebben het hier natuurlijk over recreatief fietsen, dus niet een rondje mountainbiken in de bossen.

Waar moet je op letten?

Op zich kun je gewoon een rondje fietsen zoals je gewend bent. Maar gaat je dikke buik meer in de weg zitten, zorg dan voor voldoende afstand tussen je lichaam en het stuur. Je kunt het stuur ook eventueel iets hoger zetten.

En of je nou in het eerste of derde trimester gaat fietsen, op ieder moment in je zwangerschap geldt: luister naar je lichaam. Ben je vermoeid of vind je het lastig om je te concentreren, dan is het niet verstandig om de fiets te pakken. Misschien rem je te laat of ben je niet alert genoeg op andere weggebruikers. En het laatste wat je natuurlijk wil, is een botsing maken of vallen. Stop ook met fietsen als je last krijgt van duizeligheid, kortademigheid of harde buiken.

Bron:  Zozwanger.nl

 

Nog meer tips tijdens je zwangerschap?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >