Oeps, even niet zo ruimdenkend: ‘Sindsdien kijkt zijn klasgenoot me heel wantrouwend aan’

15.05.2023 06:35
wantrouwen klasgenoot uitspraak Beeld: Getty Images

Je zult het maar hebben: zo’n verkeerde opmerking die eruit floept voor je het door hebt of een kleine draak die jouw woorden volledig verkeerd opgevat rondbazuint.

Ilse (40), moeder van Minne (7).

“We reden vanaf zwemles terug naar huis toen Minne ergens een regenboogvlag zag hangen en aan mij vroeg wat dit nou eigenlijk betekende. Direct stak ik van wal en legde haar uit dat de vlag staat voor de acceptatie en gelijke rechten van alle seksuele minderheden.

Voorlichting

Ik was op dreef en vond het belangrijk om deze kans eens goed aan te grijpen om Minne begrippen als ruimdenkendheid en vrijheid bij te brengen. Ik zei dat het helemaal prima is dat haar klasgenootje twee mama’s heeft en dat mannen ook verliefd op elkaar kunnen zijn en mogen zoenen. ‘Iew! Dat vind ik vies!’ gilde Minne uit.

Woest werd ik. Hoe haalde ze het in haar hoofd om zulke onzin uit te kramen? Even twijfelde ik aan mijn manier van opvoeden, want wat voor raar, homofoob kind had ik in vredesnaam op de wereld gezet? Hoe dan ook ging ik aardig los tegen mijn dochter, aan mijn donderpreek dat ze iedereen moest respecteren kwam geen einde, tot ze met een bedremmeld stemmetje zei: ‘Ik vind alle natte zoenen gewoon vies, mama.’ O ja, dat kon natuurlijk ook.”

Lees ook – Seksuele voorlichting: ‘Ze keek me aan met een vies en geschokt gezicht’ >

Indirecte pestkop

Tessa (39), moeder van Ferre (8).

“Laatst vroeg Ferre waarom sommige kinderen niet bij hun ouders kunnen wonen. Hierop probeerde ik hem het concept adoptie uit te leggen.

Ik nam zijn uit Zuid-Afrika geadopteerde vriendje Mason als voorbeeld. Zijn ouders zijn er zelf heel open over, dus het leek me een mooi educatief moment. Er volgde een verhaal over dat er mensen in de wereld zijn die het minder goed hebben dan wij en dat het kan gebeuren dat ouders niet meer voor hun kinderen kunnen zorgen. En dat er andere liefdevolle mensen zijn die ze graag als kindje hebben en ze daarom bij nieuwe ouders wonen.

So far so good, totdat Ferre thuiskwam en zei: ‘Mam, ik heb tegen Mason gezegd dat jij zegt dat zijn ouders niet meer voor hem kunnen zorgen!’ Allemachtig zeg, daar sta je dan met je goede gedrag. Ik voelde me een soort indirecte pestkop van Ferres vriendje. Sindsdien kijkt hij me ook altijd heel wantrouwend aan.”

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.