Seksuele voorlichting: ‘Ze keek me aan met een vies en geschokt gezicht’

29.12.2022 08:53
seksuele voorlichting Beeld: Unsplash

Handig, van die boeken en filmpjes die je helpen om je kind de basics over seks eens haarfijn uit te leggen. Tenminste, dat zou je denken.

Linda (40), moeder van Féline (7):

“De juf kreeg een baby en ik maakte van de gelegenheid gebruik om eens de basics over seks te behandelen. Dus bestelde ik het boek Ik vind jou lief, waarin tips staan hoe te praten met kinderen over seksualiteit.

“Ik wil het er nooit meer over hebben en je mag niemand vertellen dat ik dit nu weet”

Op een middag met thee en koekjes legde ik Féline rustig het hele voortplantingsverhaal uit. Na mijn relaas keek ze me aan met een vies en geschokt gezicht. ‘Ik wil het er nooit meer over hebben en wilde dat je me dit nooit had gezegd’, zei ze boos. Gevolgd door: ‘En je mag niemand vertellen dat ik dit nu weet.’”

Lees ook – #educateyoursons: ‘We praten gewoon over vagina’s en piemels, schuttingtaal bewaren ze maar voor Scrabble’ >

With a little help from Freek

Nikki (31), moeder van Ties (9) en Alwin (7):

“Lang leve Freek Vonk. Ik heb nooit iets hoeven vertellen, hier thuis zijn de mannen groot Freek-fan en ze vreten zijn YouTube filmpjes. Na het zien van al die parende dieren hebben zij bedacht dat ‘mensen zoiets ook wel zullen doen om baby’s te krijgen’. Ik hoefde dat slechts te beamen.

“Uiteraard vinden ze het vreselijk smerig”

Uiteraard vinden ze dat vreselijk smerig en worden er kokkende bewegingen gemaakt zodra ze twee parende padden of copulerende tijgers in beeld krijgen. Voorlopig houden we het maar even zo.”

Seksuele voorlichting

Blijkt best een pittig onderwerp: die seksuele voorlichting. Geen wonder dat er af en toe een kleine opvoedblunder uit komt. Wij vroegen Pedagoog Anna Jansen (die workshops seksuele voorlichting geeft aan ouders) om een aantal tips.

“Kinderen stellen vragen om de wereld te ontdekken en zijn nieuwsgierig. Zij willen weten hoe het zit, net als over zoveel andere onderwerpen. Maar bij aan seksualiteit gerelateerde thema’s gebeurt het vaak dat volwassenen dit ongemakkelijk vinden en meegeven aan kinderen dat dit niet bespreekbaar is.

Wees eerlijk en breid de woordkennis van je kind uit. Benoem bijvoorbeeld alle delen van het lichaam. Wees hierbij positief. Benoem ook gedrag wat je ziet: ‘Ik zie dat jij aan je piemeltje zit, vind je dat fijn?’ Als je het lastig vindt om de juiste woorden te vinden om hier met je kind over te praten, dan zijn er hele leuke boeken geschreven door onder andere Channah Zwiep en Sanderijn van der Doef.”

Meer tips voor het geven van seksuele voorlichting aan je kind? Je vindt ze hier.

 

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.