Onderzoek: jongste kind brengt de oudere broer of zus empathie bij

16.03.2018 11:10
onderzoek-jongste-kind-ouder-kind-empathie

Je zou denken dat je jongste telg vooral leert van z’n oudere broer of zus, maar niets blijkt minder waar: als we wetenschappers van de universiteit van Calgary moeten geloven, brengt het jongste kind de oudste juist empathie bij.

Gezichtsuitdrukkingen

Tijdens het onderzoek werden 452 broers en zussen (tussen de achttien maanden en vier jaar) uit Canada in de gaten gehouden: wetenschappers filmden gebeurtenissen binnenshuis en lieten moeders een vragenlijst invullen. Ook werden er verschillende oefeningen gedaan om het empathieniveau van het oudste kind te bepalen. Zo keken ze naar de gezichtsuitdrukkingen en het gedrag van de kinderen als een volwassenen deed of-ie pijn had.

 

Lees ook
Onderzoek: buitenspelen maakt je kind sterker en socialer >

 

‘Positieve invloed’

Wat bleek? Na anderhalf jaar zagen ze dat de empathie van het oudste kind was toegenomen. Onderzoeker Marc Jambon: “Hoewel ervan wordt uitgegaan dat ouders en oudste kinderen primaire invloed hebben op de ontwikkeling van de jongste, zagen we toch dat de jongere en oudere broers en zussen ook positief bijdragen aan elkaars empathie in de loop van de tijd.”

Bron: Huffington Post

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >