Je zou denken dat je jongste telg vooral leert van z’n oudere broer of zus, maar niets blijkt minder waar: als we wetenschappers van de universiteit van Calgary moeten geloven, brengt het jongste kind de oudste juist empathie bij.
Lees verder onder de advertentie
Gezichtsuitdrukkingen
Tijdens het onderzoek werden 452 broers en zussen (tussen de achttien maanden en vier jaar) uit Canada in de gaten gehouden: wetenschappers filmden gebeurtenissen binnenshuis en lieten moeders een vragenlijst invullen. Ook werden er verschillende oefeningen gedaan om het empathieniveau van het oudste kind te bepalen. Zo keken ze naar de gezichtsuitdrukkingen en het gedrag van de kinderen als een volwassenen deed of-ie pijn had.
Wat bleek? Na anderhalf jaar zagen ze dat de empathie van het oudste kind was toegenomen. Onderzoeker Marc Jambon: “Hoewel ervan wordt uitgegaan dat ouders en oudste kinderen primaire invloed hebben op de ontwikkeling van de jongste, zagen we toch dat de jongere en oudere broers en zussen ook positief bijdragen aan elkaars empathie in de loop van de tijd.”
Als werk onverwacht roet in het ouderschap gooit, moet je soms creatief zijn. Zo ook Carolien, die last-minute een oppas moest regelen voor haar dochter Saartje. Haar vriendin Melia bood hulp aan — met als resultaat een middag die niemand snel zou vergeten.
We kennen haar allemaal. Die ene moeder die haar halve inboedel inpakt alsof ze op wereldreis gaat in plaats van een weekje vakantie naar de camping in Frankrijk.
De zomervakantie: zes weken vol quality time, ijsjes, knutselprojecten en gezellige uitjes. In theorie. En voor sommige moeders pakt het ook vast zo uit…
Bernike (29) is getrouwd met Ruben (31) en moeder van een dochter (0). In haar columns schrijft ze scherp, geestig en met zelfspot over de realiteit van het jonge ouderschap – waarbij ze oog heeft voor het absurde in het alledaagse.