Prinsessengedrag: ‘Ik word elke nacht weer mijn bed uitgeblèrd door mijn kind’

27.09.2023 05:57
kind bed uitbleren Beeld: Getty Images

Na de avondspits eindelijk klaar voor je eigen dromenland, wordt je weer uit je slaap geroepen door een kind met een scheef dekbed of gewoon geen zin om te slapen.

Margriet (40), moeder van Philou (6) en Kensi (3):

“Kensi wordt ’s nachts regelmatig wakker en verzint dan de briljantste smoezen waarom ze niet meer in haar eigen bed kan liggen. Zoals laatst, toen ze zei: ‘Ik heb zo’n schattig gezicht, dat wil jij toch ook zien. Dus kom ik naast je liggen, want dan kun je naar me kijken.’ Geniaal bedacht, maar dat ging niet gebeuren.”

Echt héél bang hoor

Ellen (36), moeder van Max (8) en Bodil (6):

“Bodil is best een goede slaper. Ze stuitert vol energie de dag door, maar zodra haar hoofd het kussen raakt is ze vertrokken. Als ze wakker wordt, roept ze me. Vaak is dat tegen de ochtend, maar regelmatig ook midden in de nacht.

“Ze is doodsbang een inbreker op de gang te treffen”

Onder geen beding klimt ze uit haar hoogslaper, laat staan dat ze uit haar kamer komt. De reden: ze is doodsbang een inbreker op de gang te treffen. Omdat ik het vermoeden heb dat ze daar ooit wel overheen groeit, kom ik dus elke keer uit mijn bed.

Tot ik onlangs van mijn ouders hoorde dat Bodil doodleuk zelf tussen hen in kroop toen zij een paar dagen bij ons logeerden. Toen ik verhaal ging halen bij mijn dochter, zei ze: ‘Midden in de nacht ga ik niet om opa en oma roepen hoor. Dat kan ik echt niet maken, die zijn al hartstikke oud.’”

Lees ook – Met deze tips slapen je koters wél door (en jij ook) >

Mama draaft wel op

Suus (37), moeder van Jet (10) en Evi (8):

“Mijn eigen motto ‘beter verwend dan verwaarloosd’ vervloek ik elke nacht. Want wat ik doe leidt onherroepelijk tot prinsessengedrag waardoor ik elke keer weer mijn bed uit word geblèrd.

“Lig ik net onder de wol, hoor ik een van de meiden weer snoeihard ‘mamaaaaaa’ gillen”

Lig ik net onder de wol, hoor ik een van de meiden weer snoeihard ‘mamaaaaaa’ gillen. Om vervolgens opdrachten te krijgen als: ‘Wil je de ­gordijnen opnieuw dichtdoen, er komt een streepje licht doorheen.’ Of: ‘Mijn dekbed ligt scheef, wil je het recht leggen.’ Het doen is sneller dan op dat moment de discussie aangaan. Bij het weggaan ­fluister ik vaak wel dat ik hun kroontjes ook best nog even wil poetsen.”

Sorry buren

Susan (34), moeder van Luuk (4) en Isa (1):

“Toen ik laatst iemand vertelde dat Luuk regelmatig wakker wordt van nachtmerries, kreeg ik als tip zijn dromen met mijn ‘handen te vangen’ en uit het raam te gooien. Ik moet zeggen: het werkt fantastisch. Want daarna slaapt hij vaak weer als een roosje. Ben bang dat dit niet geldt voor de buren, als ik weer eens midden in de nacht uit het raam heb gehangen, ‘doei stomme dromen’-roepend.”

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.