nachtangst kinderen
Beeld: Shutterstock

Word je kind onrustig of raakt hij overstuur als hij net een uurtje in bed ligt? Grote kans dat hij last heeft van nachtangst. Wat je eraan kunt doen, zochten wij voor je uit.

Als je je kind in bed legt, valt hij heerlijk in slaap. Maar binnen één of twee uur wordt hij plotseling wakker en raakt hij overstuur. Hij heeft dan last van nachtangst. Dit is een slaapprobleem dat voorkomt bij één op de vijftien tot dertig kinderen. Peuters hebben er voornamelijk last van, maar ook wat oudere kinderen.

De oorzaak van nachtangst is onbekend. Wel is duidelijk dat een kind meer kans heeft op nachtangst door slaaptekort, spanningen en koorts.


Hoe merk je het?

Gillen, zweten, een rood gezicht of onduidelijk praten: het zijn allemaal signalen waaraan je kunt merken dat je kind last heeft van nachtangst.
Soms lijkt het of je peuter wakker is, maar dat is vaak niet zo. Meestal duurt zo'n aanval een paar minuten tot maximaal een half uur.

Nachtangst lijkt op een nachtmerrie, maar het is het niet hetzelfde. Na een nachtmerrie weet je kind vaak nog dat hij een enge droom heeft gehad. Bij nachtangst herinneren de meeste kinderen zich niets. Ook komt nachtangst juist voor in het begin van de nacht en slaapt je kind daarna meteen weer rustig verder, terwijl nachtmerries later in de nacht ontstaan en je kind vervolgens moeilijker weer in slaap komt.

8x Kek Mama + Studio Noos tas

Article continues after the ad

Wat kun je doen?

Hoe vervelend het ook is om je kind overstuur te zien, probeer hem niet wakker te maken. Anders kan het misschien moeilijk zijn om hem te troosten en kan hij lastiger verder slapen. Je kind gaat vanzelf weer rustig verder slapen. Je kunt eventueel bij hem zitten en zachtjes tegen hem praten.

Om nachtangst te verminderen kun je zorgen voor een vast slaappatroon. Breng je kind altijd op hetzelfde tijdstip naar bed en volg daarbij hetzelfde ritueel: bijvoorbeeld tandenpoetsen, pyjama aantrekken, voorlezen, toedekken en het licht uitdoen.

Word je kind altijd rond dezelfde tijd onrustig of wakker door de nachtangst, dan kun je hem een kwartier daarvóór wakker maken om naar het toilet te laten gaan. Op die manier begint hij weer opnieuw aan een slaapcyclus en daardoor kan de overgang naar de diepe slaap hopelijk zonder problemen verlopen.

Als je kind er lang last van heeft of je je grote zorgen maakt, neem dan contact op met je huisarts.


Bron: Slaapcentrum Slingeland & 24Baby

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram >