‘Mijn dochter bijt steeds haar nagels af, soms tot bloedens toe’

29.01.2023 06:36
nagels lakken jongen Beeld: Pexels

Plukjes haar om hun vinger draaien of nagels zo ver afbijten dat ze met geen mogelijkheid meer te lakken zijn: deze moeders vertellen over de tic van hun kind.

Janelle (28), moeder van Lexie (3):

“‘Mama au-au’, huilt Lexie elke keer als ze haar nageltjes weer afbijt. Soms tot bloedens toe. Ik troost haar, maar zeg ook keer op keer dat ze moet stoppen met bijten. Het is een zenuwtrekje waar ze volgens mij niet mee kan stoppen, ondanks de pijn. Ze is dol op nagellak, maar haar afgekloven vingernageltjes zijn inmiddels bijna niet meer lakbaar.

“Ik wil niet straffen, dus ik probeer het nu maar met belonen”

Mijn moeder en schoonmoeder zeggen dat ik haar vingers moet dopen in Byte-X, een bitter goedje tegen duimen en bijten. Maar dat vind ik zielig. Ze is nog zo jong. Ik wil niet straffen, dus ik probeer het nu maar met belonen. Ze krijgt een sticker als ze een dag geen vingers in haar mond heeft gestoken en bij tien stickers volgt een cadeautje. Tot nu toe ook zonder succes, trouwens. Blijkbaar is het een automatisme geworden.”

Lees ook – Kind, stop nou eens met die irritante tic: ‘Alles moet op regenboogkleur worden gesorteerd’ >

Doordraaien

Mirjam (29), moeder van Loïs (6):

“Op de bank, tijdens het tv-kijken, in de auto, in bed, op school in de klas: Loïs draait plukjes van haar haar om haar vinger. Vaak doet ze het onbewust als ze ergens naar kijkt of luistert. Ze houdt van het geritsel en het zachte gevoel, zegt ze.

“Ze houdt van het geritsel en het zachte gevoel, zegt ze”

Ik probeer het af te remmen, omdat ik soms uren bezig ben de gecreëerde klitten uit haar haar te kammen. Ook merk ik dat de onderkant dunner wordt. Vooral aan de linkerkant lijkt het haar wel alsof het verschroeid is na een brand: haar lievelingspluk.”

 

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.