‘Hoe bedank ik mijn schoonmoeder vriendelijk voor alle prullaria die ze mijn kinderen toestopt?’

31.08.2021 04:52
kinderspeelgoed makkelijk te hacken

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke week vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.

Tamara (32) woont samen met Robert (38) en is moeder van Luc (5) en Bob (3).

“Luc en Bob zijn de enige kleinkinderen van mijn schoonmoeder. Ze moest lang op ze wachten: Robert is een nakomertje en zijn broer en zus kregen geen kinderen. Dat oma ze verwent tot op het bot, snap ik dus wel. En ik ben er dankbaar voor; mijn kinderen zijn maar wát rijk met grootouders die zielsveel van ze houden.

Lees ook
‘Ik baal ervan dat mijn schoonmoeder altijd het mooiste en duurste cadeau wil geven’ >

Cadeaus

Er is alleen één dingetje: elke keer als mijn schoonmoeder langskomt, gemiddeld eens per week, neemt ze cadeautjes voor ze mee. ‘Joh, doe nou niet, de kinderen zíjn al zo verwend’, zeg ik dan. Waarop ze tegenwerpt: ‘Is gewoon van de Action schat, het kost geen drol.’ Maar dat is precies mijn probleem: ik weet inmiddels niet meer waar ik alle meuk moet laten. Het meeste valt na één keer spelen uit elkaar en kan dus zo de prullenbak in, maar wat overblijft is nog steeds voldoende voor twee speelgoedemmers vol, waar de kinderen nooit meer naar omkijken.

Hoe ik het ook verpak, mijn boodschap komt niet aan. Als ik zeg dat ze er maar één keer naar omkijken, gebruikt ze hetzelfde ‘kost niets’-argument. Wanneer ik roep dat de kinderen veel te verwend raken zo, zegt ze dat oma’s daarvoor zijn. Ondertussen heb ik ook een probleem met de verspilling; hoeveel – toch al twijfelachtig en goedkoop gefabriceerd – plastic belandt op deze manier niet onbenut bij het vuilnis? Dit moet echt stoppen. Ik heb liever dat ze al die losse euro’s in haar zak houdt en eens per jaar een cadeau voor ze koopt waar ze echt wat aan hebben. Het probleem: dat doet ze óók al.

Mijn vriend vindt dat ik me onnodig druk maak. ‘Laat haar lekker’, vindt hij. Maar mij zit alle troep me inmiddels tot híér. Hoe bedank ik mijn schoonmoeder vriendelijk, maar nu echt duidelijk, voor alle prullaria die ze mijn kinderen toestopt?”

 

Meer afleveringen van het dilemma? Elke week komt er een nieuw verhaal op KekMama.nl. Lees hier de eerdere dilemma’s.