Kind, stop nou eens met die irritante tic: ‘Alles moet op regenboogkleur worden gesorteerd’

26.01.2023 12:28
irritante tic kind

In de rij voor de kassa de producten sorteren in nette stapeltjes of M&M’s voor het eten op kleur indelen: voor sommige kinderen kan er niet genoeg orde zijn.

Chantal (36), moeder van Indy (9):

“Sinds een jaar moet werkelijk alles in de buurt van Indy op regenboogkleur worden gesorteerd. Eerst tekende ze heel veel regenboogjes, later merkte ik dat de potloden, stiften, bakjes, kralen et cetera op volgorde van regenboog lagen. En nu heeft het de omvang van een kleine manie.

“Er mag geen kleur ontbreken, want dan wordt ze boos”

Kleding van poppetjes in computerspelletjes probeert ze via de ROGGBIV-schakering (rood-oranje-geel-groen-blauw-indigo-violet) te bewerken, kleurplaten worden standaard zo geverfd en zelfs de knuffels op haar bed liggen in de juiste volgorde. Er mag geen kleur ontbreken, want dan wordt ze boos.

Regenbogen

Zelf zegt ze altijd dat regenbogen haar blij maken, het valt haar direct op als ze een echte in de lucht ziet. Het thema voor haar verjaardag dit jaar was dan ook niet moeilijk te bedenken. De slingers en ballonnen vielen goed in de smaak, evenals de regenboogtaart die ik speciaal had laten maken. Helaas was de bakker niet helemaal bij de les. Indy zag direct dat hij rood en oranje had omgedraaid. Gelukkig was de smaak prima en was ze toch nog erg blij met de verrassing.”

Opruimwoede

Liesbeth (30), moeder van Benjamin (7):

“In de rij voor de kassa bij de Mediamarkt bouwt Benjamin keurige stapeltjes van de oordopjesdoosjes. Draai ik me om in de Etos, dan heeft hij alle tandenborstels op kleur gehangen en de Ikea is helemaal een walhalla, want daar wordt door het winkelend publiek meer dan genoeg overhoop gehaald om door Benjamin te worden opgeruimd, verzameld en gerangschikt.

“Geef ik hem de vrije hand, dan deelt hij thuis de voorraadla in op etiketkleur”

Ik noem hem liefkozend ‘mijn autistje’. Ik weet dat ik er niet mee mag spotten en vooralsnog zie ik bij Benjamin verder geen enkel kenmerk in die richting, maar ik houd zijn extreme opruimwoede wel in de gaten. Geef ik hem de vrije hand, dan deelt hij thuis de voorraadla in op etiketkleur of missen we ineens allemaal boeken, omdat hij die niet mooi vond passen bij de rest van het interieur. Alleen zijn eigen kamer is vreemd genoeg wel een bende.”

Lees ook – “Mijn zoon (2) ‘maakte een tekening’ op de televisie. Een duur geintje” >

Eigen filosofie

Saskia (40), moeder van Emma (8):

“Ze begint bij rood, dan oranje, geel, groen, blauw en eindigt bij bruin. Voordat mijn dochter Emma een M&M in haar mond steekt – alleen die zonder pinda – moet er eerst worden geselecteerd op kleur. Ik denk dat ze dat al doet sinds ze een jaar of vijf is. Ik weet eigenlijk niet beter of ze gaat direct ordenen als ze een zakje M&M’s krijgt.

“Het maakt haar rustig en ze wordt driftig als ze daartoe niet de kans krijgt”

Ze houdt er een eigen filosofie op na. Er moeten regenbogen in rijtjes van gemaakt worden. Ze zegt dat het haar rustig maakt en ze wordt driftig als ze daartoe niet de kans krijgt. Ik laat haar. Ik vind het wel grappig. Zelf stop ik ze overigens gewoon willekeurig in mijn mond.”

Sorteren

Barbara (47), moeder van Emma (15) en Ruben (11):

“Als mijn neefjes komen, verbaas ik me er altijd over hoe veel herrie zij maken bij het spelen. Ze racen met hun auto’s over het kleed, de tafels en de vloer en produceren daar flink wat geluid bij.

Hoe anders is mijn zoon Ruben. Die maakt geen fantasievoorstellingen. Zijn idee van spelen met auto’s is ze te parkeren en op kleur en soort te groeperen. Ik heb een filmpje waar hij een jaar of drie is en aan tafel zit met een stuk of twaalf houten autootjes, terwijl hij bezig is die te sorteren op het wel of niet hebben van een poppetje.

“Zijn idee van spelen met auto’s is ze te parkeren en op kleur en soort te groeperen”

Inmiddels heeft hij een behoorlijke verzameling Hot Wheels die hij rangschikt op hoe mooi hij ze vindt. Ik heb hem nooit gevraagd waarom hij zo speelt. Het is iets wat bij hem hoort, hij houdt van orde. Hij doet dit overigens niet met ander speelgoed, alleen met auto’s. De appel valt niet ver van de boom, ik pluis met liefde de lego van de kinderen uit. Heerlijk rustgevend.”

 

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.