ontzwangeren
Beeld: Pixabay

Heerlijk, na noeste arbeid heb je je kind in je armen. Maar na de bevalling ben je heus niet meteen je oude ik: je lichaam moet ‘ontzwangeren’. Wij hebben voor je op een rij gezet wat je zoal kunt verwachten.

Het duurt even

Oké, allereerst: vergelijk jezelf niet met al die fitgirls en celebs op Instagram die twee dagen na de bevalling weer in een oude skinny jeans passen en vrolijk latte macchiato’s met sojamelk drinken in een hippe lunchtent, alsof er he-le-maal niets veranderd is. Want dat is er wel: je hebt nu een klein hummeltje en na negen maanden zwangerschap plús een bevalling moet jouw lichaam daarvan herstellen. Gemiddeld duurt dat ontzwangeren zo’n negen maanden tot een jaar, maar dat is voor iedereen natuurlijk anders. Hoe dan ook: leg er niet teveel druk op.
 

More content below the advertising

Daar komen de waterlanders

Maar waar kun je dan last van krijgen na de bevalling? Allereerst de kraamtranen: door een combinatie van vermoeidheid, hormonen én de grote verandering in jouw leven nu je verantwoordelijk bent voor een mini-mens, willen er zo’n drie dagen na de bevalling nogal eens wat tranen vloeien. Of dat altijd redelijk is? Welnee. Kek Mama’s Anne huilde toen haar eitje door de kraamverzorgster te lang werd gekookt (ze had zich negen maanden lang verheugd op snotterig eigeel). Maar dat doet er niet toe. Gooi het er allemaal uit, je mág huilen.
 

Hallo meloenen

Een paar dagen (meestal ergens tussen dag 3 en 5) na de bevalling krijgen veel prille moeders tijdens het ontzwangeren hiermee te maken: stuwing. Oftewel: gespannen, knoertharde en pijnlijke borsten. Je melkproductie komt nu echt goed op gang en je borsten zijn beter doorbloed, en die combi zorgt voor wat ongemak. Er zijn trucjes om de pijn te verlichten. Grootmoeders tip: leg wat gekoelde koolbladeren op je pijnlijke boezem. Een icepack in een handdoek kan ook helpen om de pijn te verminderen.
 

Moe, moe, moe

De gebroken nachten plus je lichamelijke inspanning tijdens het baren zorgen voor een flinke vermoeidheid. Hartstikke logisch en probeer dit ook serieus te nemen. Ontzwangeren gaat soepeler als je genoeg rust neemt. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan in zo’n drukke kraamperiode, maar pak je rust als de mogelijkheid zich voordoet. Ga slapen als je kleintje ook op bed ligt en zet soms gewoon een dik, vet kruis in de agenda: vandaag komt er géén kraambezoek. Voel je niet schuldig over pyjamadagjes en blijf lekker in je cocon.
 

Lees ook
Moeder deelt foto van haar buik drie weken na de bevalling: 'Dit is realistisch' >

 

Vloeien

Tijdens het ontzwangeren zul je ook een tijdje gaan vloeien: je verliest dan bloed en wondvocht, soms met stolsels. Dit komt omdat er in je baarmoeder een wond zit waar eerst de placenta zat. Het duurt zo’n zes weken voor dit genezen is. In die tijd mag je niet in bad en geen tampons gebruiken – beter gebruik je het kraamverband dat in het kraampakket zat. Hoewel vloeien dus heel normaal is, is het slim om de huisarts te bellen als je ineens heel heftig bloedt of als het bloed vies ruikt. Dan kan er namelijk sprake zijn van een ontstoken baarmoederslijmvlies.
 

Haaruitval

O, wat was je blij met je volle bos haar tijdens je zwangerschap. Maar helaas, veel vrouwen krijgen na de bevalling te maken met haaruitval. Als je zwanger bent, verlies je bijna geen haren. Maar zodra jouw lichaam het seintje krijgt dat de baby eruit is, verandert je hormoonhuishouding en vallen de haren uit die je al die tijd als bonus extra lang ‘vasthield’. Logisch, maar toch kan het even schrikken zijn, al die haren in het doucheputje. Het haarverlies kan tot ruim een jaar na de bevalling voorkomen, maar gaat vanzelf weer over. Je kunt je haar een boost geven door biotine (vitamine B8) te slikken.
 

Kort lontje

Je zult waarschijnlijk wat prikkelbaarder dan gewoonlijk zijn (dit gaat vaak hand in hand met de vermoeidheid), net als dat je nog lange tijd vergeetachtig kunt zijn. Je kunt niet op woorden komen, opent de koelkast en hebt geen idee wat je ook alweer wilde pakken en ga zo maar door. Het kan een jaar duren voor je ‘mommy brain’ weer een beetje hersteld is. Maar je wordt heus ooit weer jezelf, beloofd.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

video-meisjes-pop-borstvoeding-geven

Marjorie Harvey, de vrouw van komiek Steve Harvey, plaatste nietsvermoedend een filmpje van haar kleindochters die hun poppen 'borstvoeding' gaven op Instagram. Wat volgde was een stortvloed aan reacties; positief, maar ook negatief.

'Er zijn grenzen'

Want behalve dat veel mensen het 'vreemd' vinden dat het zwarte meisje een witte pop in haar handen heeft, vinden ze vooral de video zelf over the top. 'Dit is dus één van de redenen dat veel meisjes moeder worden voordat ze hun school hebben afgemaakt', zo reageert iemand. Weer een ander schrijft: 'Waarom laat je je kinderen op deze manier zien op social media? Er zijn grenzen: dit gaat echt te ver.' Ook wordt gezegd dat de meisjes echt nog 'te jong' zijn om te doen alsof ze borstvoeding geven. 

More content below the advertising

 

Lees ook
8x prachtige foto's die laten zien hoe borstvoeding wereldwijd gegeven wordt >

 

'Overdreven geseksualiseerd'

Er zijn ook veel mensen die de beelden juist aandoenlijk vinden. 'Te jong? Te jong voor wat, om moedertje te spelen? Moeder zijn betekent ook dat je je baby moet voeden. En het is volkomen normaal dat zij weten dat er moedermelk uit je borsten komt. Sommige kinderen zien hun moeder borstvoeding geven, anderen zien dat ze een flesje klaarmaakt: ze kopiëren gewoon hun moeder - helemaal prima toch? Helaas leven we in een land waar borsten overdreven geseksualiseerd zijn.'

 

'Een knuffel nodig'

Na alle commotie voelt zelfs Marjorie de behoefte om te reageren. 'Aan iedereen die onbeschofte dingen heeft gezegd: jullie hebben gewoon een knuffel nodig...'

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rose and Elle breastfeeding dolls 😂😂😭

Een bericht gedeeld door Marjorie Harvey (@marjorie_harvey) op

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Wil je graag een kind adopteren, dan is het fijn om te weten wat je zoals kunt verwachten van een adoptietraject. Wij zetten de belangrijkste punten voor je op een rij.

Soorten adoptie

Wil je gaan adopteren, dan zijn dit de mogelijkheden:
 

More content below the advertising
  • Buitenlandse adoptie

De meeste adoptiekinderen komen uit het buitenland. Het gaat dan om kinderen die zijn afgestaan door hun geboorteouders, omdat zij bijvoorbeeld niet de financiële mogelijkheden hebben om voor hun kind te zorgen. Het kan ook zijn dat de ouders om verschillende redenen uit de ouderlijke macht zijn gezet.
 

 

  • Binnenlandse adoptie

Dit is een vorm die in ons land niet vaak meer voorkomt, het gaat ongeveer vijftien kinderen per jaar. 
 

  •  Open of gesloten

Er is een verschil tussen een open of gesloten adoptie. Bij een gesloten adoptie wordt de band en het contact tussen het kind en de geboorteouders volledig doorgesneden. Dit is meestal het geval bij buitenlandse adoptie. De gegevens van de geboorteouders gaan dan in een dossier, dat zonder hun toestemming niet mag worden ingezien door het kind.

Bij een open adoptie hebben de geboorteouders een stem bij het bepalen van de keuze van de adoptieouders voor het kind. Ook na het afronden van de procedure blijft er contact met hen. Soms nemen de geboorteouders zelfs een deel van de opvoeding voor hun rekening.

 

Lees ook:
'Hoe adoptie mijn manier van opvoeden heeft veranderd' >

 

Hoe werkt een adoptieprocedure?

Het begint met het aanvragen van een beginseltoestemming. Daarbij wordt gekeken of je aan voorwaarden voldoet om te worden toegelaten tot de procedure. Zo is het samen adopteren van een kind alleen mogelijk als je getrouwd bent en mag je niet ouder zijn dan 45 jaar. De Raad voor Kinderbescherming kijkt naar de gezinssituatie en naar jullie wensen en beweegreden om te adopteren. Vervolgens wordt er een gezinsrapport opgesteld. Op basis daarvan beslist het Miniserie van Justitie en Veiligheid, samen met het advies van de Raad voor Kinderbescherming, of er beginseltoestemming wordt verleend. Zo ja, dan krijg je toestemming om een kindje uit het buitenland te adopteren.

Stellen die adoptie overwegen en beginseltoestemming hebben gekregen, gaan naar een informatiebijeenkomst waarbij ze meer informatie krijgen over het adoptieproces. Ook moet je naar vijf verplichte voorlichtingsbijeenkomsten. Deze zijn bedoeld om je meer informatie te geven over adopteren, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Onderwerpen als de biologische ouders, hechtingsproblematiek en de voorgeschiedenis van het kind komen aan bod.

In de zogeheten bemiddelingsfase komt het contact tot stand met instanties in het buitenland. Zij zoeken de meest geschikte ouders voor een kind dat voor adoptie in aanmerking komt. De meeste adopties komen tot stand via één van de vijf organisaties in Nederland die een vergunning hebben om te bemiddelen.
Is er sprake van een goede match, dan wordt het kindje aan je voorgesteld. Je krijgt dan informatie over de leeftijd, het geslacht en eventuele bijzonderheden over de medische achtergrond.

Als je besluit te adopteren, wordt gecontroleerd of aan alle voorwaarden is voldaan en of al het papierwerk in orde is. Afhankelijk van het land van herkomst kan hier veel tijd, soms wel maanden, overheen gaan. Uiteindelijk haal je je kind op uit het buitenland – bij enkele landen komen kinderen onder begeleiding naar Nederland.

 

Lees ook:
Prachtig: zo ziet adoptie eruit >

 

Hoelang duurt het adoptieproces?

Er moet dus aan allerlei voorwaarden worden voldaan, voordat je in aanmerking komt om een kind te adopteren. Daar gaat veel tijd overheen, maar de weg die je daarna moet afleggen is ook behoorlijk lang.
De wachttijd tussen de aanmelding en de start van de voorlichtingsbijeenkomsten is gemiddeld een jaar. Vervolgens kan het nog één tot vier jaar duren voordat er een match is en je een kind in je armen mag sluiten. Dit is afhankelijk van de voorstellen die landen doen en de wensen en mogelijkheden die je als adoptieouder hebt. De wachttijd voor jonge, gezonde kinderen is bijvoorbeeld langer dan die voor oudere kinderen en kinderen met een special need (medische geschiedenis).

 

Wat zijn de kosten? 

De kosten voor de verplichte voorlichting bedragen zo’n 1600 euro. De bemiddelingskosten kunnen hoog oplopen: van 12.000 tot ruim 35.000 euro. Ook als je kind eenmaal in Nederland is, heb je te maken met enkele kosten. Zo kost een verblijfsvergunning ongeveer 950 euro en kost het omzetten van een adoptie naar Nederlands recht – als dat nodig is – tussen de 600 en 1000 euro.
 

Meer weten over adoptie? Ga dan naar Stichting Adoptievoorzieningen.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >