ontzwangeren
Beeld: Pixabay

Hoera, hij of zij is er dan eindelijk! Na noeste arbeid heb je je kind in je armen. Maar na de bevalling ben je heus niet meteen je oude ik: je lichaam moet ‘ontzwangeren’. Deze dingen kun je verwachten.

Het duurt even

Oké, allereerst: vergelijk jezelf niet met al die fitgirls en celebs op Instagram die twee dagen na de bevalling weer in een oude skinny jeans passen en vrolijk latte macchiato’s met sojamelk drinken in een hippe lunchtent, alsof er he-le-maal niets veranderd is. Want dat is er wel: je hebt nu een klein hummeltje en na negen maanden zwangerschap plús een bevalling moet jouw lichaam daarvan herstellen. Gemiddeld duurt dat ontzwangeren zo’n negen maanden tot een jaar, maar dat is voor iedereen natuurlijk anders. Hoe dan ook: leg er niet teveel druk op.
 

Daar komen de waterlanders

Maar waar kun je dan last van krijgen na de bevalling? Allereerst de kraamtranen: door een combinatie van vermoeidheid, hormonen én de grote verandering in jouw leven nu je verantwoordelijk bent voor een mini-mens, willen er zo’n drie dagen na de bevalling nogal eens wat tranen vloeien. Of dat altijd redelijk is? Welnee. Kek Mama’s Anne huilde toen haar eitje door de kraamverzorgster te lang werd gekookt (ze had zich negen maanden lang verheugd op snotterig eigeel). Maar dat doet er niet toe. Gooi het er allemaal uit, je mág huilen.
 

Hallo meloenen

Een paar dagen (meestal ergens tussen dag 3 en 5) na de bevalling krijgen veel prille moeders tijdens het ontzwangeren hiermee te maken: stuwing. Oftewel: gespannen, knoertharde en pijnlijke borsten. Je melkproductie komt nu echt goed op gang en je borsten zijn beter doorbloed, en die combi zorgt voor wat ongemak. Er zijn trucjes om de pijn te verlichten. Grootmoeders tip: leg wat gekoelde koolbladeren op je pijnlijke boezem. Een icepack in een handdoek kan ook helpen om de pijn te verminderen.
 

Moe, moe, moe

De gebroken nachten plus je lichamelijke inspanning tijdens het baren zorgen voor een flinke vermoeidheid. Hartstikke logisch en probeer dit ook serieus te nemen. Ontzwangeren gaat soepeler als je genoeg rust neemt. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan in zo’n drukke kraamperiode, maar pak je rust als de mogelijkheid zich voordoet. Ga slapen als je kleintje ook op bed ligt en zet soms gewoon een dik, vet kruis in de agenda: vandaag komt er géén kraambezoek. Voel je niet schuldig over pyjamadagjes en blijf lekker in je cocon.
 

Lees ook
Moeder deelt foto van haar buik drie weken na de bevalling: 'Dit is realistisch' >

 

Vloeien

Tijdens het ontzwangeren zul je ook een tijdje gaan vloeien: je verliest dan bloed en wondvocht, soms met stolsels. Dit komt omdat er in je baarmoeder een wond zit waar eerst de placenta zat. Het duurt zo’n zes weken voor dit genezen is. In die tijd mag je niet in bad en geen tampons gebruiken – beter gebruik je het kraamverband dat in het kraampakket zat. Hoewel vloeien dus heel normaal is, is het slim om de huisarts te bellen als je ineens heel heftig bloedt of als het bloed vies ruikt. Dan kan er namelijk sprake zijn van een ontstoken baarmoederslijmvlies.
 

Haaruitval

O, wat was je blij met je volle bos haar tijdens je zwangerschap. Maar helaas, veel vrouwen krijgen na de bevalling te maken met haaruitval. Als je zwanger bent, verlies je bijna geen haren. Maar zodra jouw lichaam het seintje krijgt dat de baby eruit is, verandert je hormoonhuishouding en vallen de haren uit die je al die tijd als bonus extra lang ‘vasthield’. Logisch, maar toch kan het even schrikken zijn, al die haren in het doucheputje. Het haarverlies kan tot ruim een jaar na de bevalling voorkomen, maar gaat vanzelf weer over. Je kunt je haar een boost geven door biotine (vitamine B8) te slikken.
 

Kort lontje

Je zult waarschijnlijk wat prikkelbaarder dan gewoonlijk zijn (dit gaat vaak hand in hand met de vermoeidheid), net als dat je nog lange tijd vergeetachtig kunt zijn. Je kunt niet op woorden komen, opent de koelkast en hebt geen idee wat je ook alweer wilde pakken en ga zo maar door. Het kan een jaar duren voor je ‘mommy brain’ weer een beetje hersteld is. Maar je wordt heus ooit weer jezelf, beloofd.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderen beschrijven simpele dingen

Als je een wind laat, zingt je achterste. En hoe noem je je pols? Gewoon, een hand-enkel. Kinderen zijn een ster in het omschrijven van dingen. We zetten een aantal grappige voorbeelden van Bored Panda voor je op een rij.
 

1. Vampiervlieg

kinderen-beschrijven-simpele-dingen
 
 

2. Verhaal in je oog
kinderen-beschrijven-simpele-dingen

 

3. Strijdlustige eenhoorn

kinderen-beschrijven-simpele-dingen

 

 

Lees ook:
Hilarisch: deze kinderen denken dat ze een goede verstopplaats hebben gevonden >


 

 

4. Geen gieren, maar heksen

kinderen-beschrijven-simpele-dingen

 

5. Gras op je gezicht

kinderen-beschrijven-simpele-dingen

 

6. Een zieke brandweerauto

kinderen-beschrijven-simpele-dingen

 

7. Feesthond

kinderen-beschrijven-simpele-dingen

 

8. In je broek zingen

kinderen-beschrijven-simpele-dingen

 

9. Koude verwarming

kinderen-beschrijven-simpele-dingen

 

10. Handenkels

kinderen-beschrijven-simpele-dingen

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kind wil niet naar school
Beeld: Unsplash

Iedere ochtend is het raak: huilen, treuzelen, smoesjes verzinnen en tegenstribbelen, gecombineerd met een hardgrondig 'Mama, ik wil écht niet!' Wat moet je doen als je kind niet naar school wil?

Tuurlijk, ieder kind heeft weleens geen zin om naar school te gaan. Zelf stond je vroeger ook niet elke ochtend te trappelen om weer de hele dag in een klaslokaal breuken te leren (en eerlijk is eerlijk: je gaat ook niet standaard fluitend naar je werk, toch?) Het wordt een ander verhaal als je kind stelselmatig 'schoolziek' is. Hoe pak je dat aan?

 

Wat is de reden?

Als je kind keer op keer aangeeft écht niet naar school te willen, is het belangrijk om de reden achter dit gedrag te onderzoeken. Ga het gesprek aan met je kind. Doe dit niet verwijtend of dwingend ('Je hebt niets te willen, je móet naar school!'), maar stel open vragen en neem de antwoorden serieus. Achter de tegenzin om naar school te gaan kan namelijk een serieuze reden liggen: pesten, faalangst of een vervelende sfeer in de klas. Bij kleinere kinderen kan verlatingsangst ook een rol spelen. En sommige schoolkinderen kunnen last hebben van alle prikkels in de klas en op het schoolplein. Om het probleem aan te pakken, moet je dus eerst weten wat de oorzaak is. 

 

Lees ook
KIND: Het beste excuus voor als je te laat op school komt >

 

Dit kun je eraan doen

Probeer je kind gerust te stellen en maak het onderwerp niet te zwaar. Zeg dat iedereen weleens geen zin heeft in school en dat het allemaal ook best spannend is. In het geval van verlatingsangst is het belangrijk om te benadrukken dat jouw kind écht weer wordt opgehaald. Zorg er dus voor dat je op tijd op het schoolplein staat, ter extra geruststelling. Vraag naar hoe zijn dag was geweest en reageer enthousiast op alle verhalen. Benadruk het positieve: 'Wat leuk dat je fijn gespeeld hebt/zo'n mooie tekening hebt gemaakt.' Stimuleer je kind en geef veel complimenten, zeker als er sprake is van faalangst. Wordt jouw kind buitengesloten of gepest, dan is het zaak om dit met de leerkracht te bespreken. De meeste scholen hebben een pestprotocol dat ingezet kan worden om hier een eind aan te maken.

 

Hulp inschakelen

Komen jullie er toch niet zelf uit en blijft het iedere schooldag kommer en kwel? Dan kun je extra hulp inschakelen. Een kindercoach kan helpen met het vergroten van het zelfvertrouwen en het omgaan met stress en prikkels van buitenaf.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >