ontzwangeren
Beeld: Pixabay

Hoera, hij of zij is er dan eindelijk! Na noeste arbeid heb je je kind in je armen. Maar na de bevalling ben je heus niet meteen je oude ik: je lichaam moet ‘ontzwangeren’. Deze dingen kun je verwachten.

Het duurt even

Oké, allereerst: vergelijk jezelf niet met al die fitgirls en celebs op Instagram die twee dagen na de bevalling weer in een oude skinny jeans passen en vrolijk latte macchiato’s met sojamelk drinken in een hippe lunchtent, alsof er he-le-maal niets veranderd is. Want dat is er wel: je hebt nu een klein hummeltje en na negen maanden zwangerschap plús een bevalling moet jouw lichaam daarvan herstellen. Gemiddeld duurt dat ontzwangeren zo’n negen maanden tot een jaar, maar dat is voor iedereen natuurlijk anders. Hoe dan ook: leg er niet teveel druk op.
 

Daar komen de waterlanders

Maar waar kun je dan last van krijgen na de bevalling? Allereerst de kraamtranen: door een combinatie van vermoeidheid, hormonen én de grote verandering in jouw leven nu je verantwoordelijk bent voor een mini-mens, willen er zo’n drie dagen na de bevalling nogal eens wat tranen vloeien. Of dat altijd redelijk is? Welnee. Kek Mama’s Anne huilde toen haar eitje door de kraamverzorgster te lang werd gekookt (ze had zich negen maanden lang verheugd op snotterig eigeel). Maar dat doet er niet toe. Gooi het er allemaal uit, je mág huilen.
 

Hallo meloenen

Een paar dagen (meestal ergens tussen dag 3 en 5) na de bevalling krijgen veel prille moeders tijdens het ontzwangeren hiermee te maken: stuwing. Oftewel: gespannen, knoertharde en pijnlijke borsten. Je melkproductie komt nu echt goed op gang en je borsten zijn beter doorbloed, en die combi zorgt voor wat ongemak. Er zijn trucjes om de pijn te verlichten. Grootmoeders tip: leg wat gekoelde koolbladeren op je pijnlijke boezem. Een icepack in een handdoek kan ook helpen om de pijn te verminderen.
 

Moe, moe, moe

De gebroken nachten plus je lichamelijke inspanning tijdens het baren zorgen voor een flinke vermoeidheid. Hartstikke logisch en probeer dit ook serieus te nemen. Ontzwangeren gaat soepeler als je genoeg rust neemt. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan in zo’n drukke kraamperiode, maar pak je rust als de mogelijkheid zich voordoet. Ga slapen als je kleintje ook op bed ligt en zet soms gewoon een dik, vet kruis in de agenda: vandaag komt er géén kraambezoek. Voel je niet schuldig over pyjamadagjes en blijf lekker in je cocon.
 

Lees ook
Moeder deelt foto van haar buik drie weken na de bevalling: 'Dit is realistisch' >

 

Vloeien

Tijdens het ontzwangeren zul je ook een tijdje gaan vloeien: je verliest dan bloed en wondvocht, soms met stolsels. Dit komt omdat er in je baarmoeder een wond zit waar eerst de placenta zat. Het duurt zo’n zes weken voor dit genezen is. In die tijd mag je niet in bad en geen tampons gebruiken – beter gebruik je het kraamverband dat in het kraampakket zat. Hoewel vloeien dus heel normaal is, is het slim om de huisarts te bellen als je ineens heel heftig bloedt of als het bloed vies ruikt. Dan kan er namelijk sprake zijn van een ontstoken baarmoederslijmvlies.
 

Haaruitval

O, wat was je blij met je volle bos haar tijdens je zwangerschap. Maar helaas, veel vrouwen krijgen na de bevalling te maken met haaruitval. Als je zwanger bent, verlies je bijna geen haren. Maar zodra jouw lichaam het seintje krijgt dat de baby eruit is, verandert je hormoonhuishouding en vallen de haren uit die je al die tijd als bonus extra lang ‘vasthield’. Logisch, maar toch kan het even schrikken zijn, al die haren in het doucheputje. Het haarverlies kan tot ruim een jaar na de bevalling voorkomen, maar gaat vanzelf weer over. Je kunt je haar een boost geven door biotine (vitamine B8) te slikken.
 

Kort lontje

Je zult waarschijnlijk wat prikkelbaarder dan gewoonlijk zijn (dit gaat vaak hand in hand met de vermoeidheid), net als dat je nog lange tijd vergeetachtig kunt zijn. Je kunt niet op woorden komen, opent de koelkast en hebt geen idee wat je ook alweer wilde pakken en ga zo maar door. Het kan een jaar duren voor je ‘mommy brain’ weer een beetje hersteld is. Maar je wordt heus ooit weer jezelf, beloofd.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

bijna-duizend-scholen-nederland-te-weinig-leerlingen

Een op de zeven basisscholen in Nederland heeft te weinig leerlingen. Dat zijn er ruim 900, blijkt uit analyse van RTL Nieuws.

Bij een deel hiervan is het zelfs zo leeg, dat sluiting dreigt.

 

Gemeente

Sinds het nieuwe schooljaar heeft de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) nieuwe normen vastgesteld: het minimaal aantal leerlingen dat op een school moet zitten, hangt af van de gemeente. Zo moet een school in een grote gemeente als Amsterdam minimaal 195 leerlingen hebben, terwijl een school in bijvoorbeeld Delfzijl aan zo’n vijftig leerlingen genoeg heeft. Komt je als onderwijsinstelling drie jaar lang niet aan dat aantal? Dan krijg je geen geld meer van de overheid en moet je in principe dicht.

 

Lees ook
Van 'openbaar' tot 'confessioneel bijzonder': 4 soorten basisscholen op een rij >

 

'Een slechte zaak'

Ondanks dat veel ouders denken dat een 'kleine' school juist goed voor hun kind is, noemt de Onderwijsraad het 'een slechte zaak'. "De kwaliteit van de lessen op kleine scholen is kwetsbaar. Als op zo'n school een docent ziek is of weg gaat, levert dat al snel problemen op. Verder wordt er vaak met combinatieklassen gewerkt en dat is een stuk lastiger voor de leerkracht."

 

Drie keer zo hoog

Ook is een kleine school voor kinderen slecht voor hun sociale ontwikkeling én relatief duurder dan een gemiddelde school, stelt de Raad. "Scholen krijgen een bedrag per leerling, maar ook een 'vaste voet'. Die kosten worden bij een kleine school over minder leerlingen verdeeld en zijn dus bijna drie keer zo hoog als op een gemiddelde school."

Wil je weten hoeveel leerlingen de scholen in jouw woonplaats hebben? Ga naar RTLnieuws.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
zo-willen-kinderen-eten-geserveerd-hebben

Alles op een hoop of netjes naast elkaar: wetenschapper Annemarie Olsen onderzocht hoe kinderen hun eten het liefst geserveerd hebben en wat blijkt? Meisjes (van 7 en 8 jaar oud) hebben een sterke voorkeur voor borden waarop alle ingrediënten van elkaar gescheiden liggen.

Jongens van diezelfde leeftijd hebben geen voorkeur, maar kinderen tussen de 12 en 14 jaar oud willen hun voedsel het liefst deels of helemaal door elkaar geroerd te eten.

 

'Besmetten'

Waarom jongere meisjes een voorkeur hebben voor een serveerstijl waarbij ingrediënten elkaar niet raken, is gissen. “Het kan zijn dat ze geloven dat de verschillende ingrediënten elkaar kunnen ‘besmetten’", zegt Olsen. “Maar het kan ook zijn dat ze de verschillende elementen in een bepaalde volgorde willen eten of dat het ze meer overzicht geeft.”

 

Lees ook
Onderzoek: hierdoor eet jouw kind voortaan wel alle groenten op >

 

Advies

Of je kind nu een jongen of meisje is, de wetenschapper adviseert ouders sowieso verschillende ingrediënten gescheiden van elkaar op een bord te leggen. "Ze kunnen dan zelf de keuze maken om de ingrediënten één voor één op te eten of toch met elkaar te vermengen."

Bron: scientias.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >