15 x dit neem je mee als je met je baby op vakantie gaat

10.08.2023 15:29
Op vakantie met je baby Beeld: Pexels

De vakantie is geboekt; je gaat voor het eerst met je baby weg. Leuk, maar ook best spannend. Want wat zijn spullen die je niet mag vergeten als je met je baby op reis gaat? Wij zetten de belangrijkste dingen voor je op een rijtje, zodat jij zonder stress op vakantie kunt!

Genoeg luiers voor de vakantie

Afhankelijk van waar je naartoe gaat, raden we je aan om genoeg luiers mee te nemen van het merk dat jij graag gebruikt. Je zal maar net niet de juiste kunnen vinden op de plaats van bestemming en zonder passende luiers zitten. Geloof ons, dat wil je niet! Reken dus uit hoeveel luiers per dag je gebruikt en tel daar een dag aan extra luiers bij op. Dan heb je zeker genoeg voor je kleine baby.

Luierzakjes

Thuis kun je een vieze luier wellicht direct in een luieremmer gooien, maar dat is anders op vakantie. Daarom benadrukken we: vergeet je luierzakjes niet! Op het strand of in een bos op vakantie zijn de mogelijkheden om je vieze luier direct weg te gooien vaak iets minder goed aanwezig en een luier in luierzakje (met lekker geurtje) bij je houden is absoluut prettiger dan een poepluier ergens verdwaald in je strandtas rond laten zwerven.

Natte doekjes

Wat we over luiers schrijven, geldt ook voor natte doekjes/billendoekjes. Als jouw baby goed reageert op de natte doekjes die jij gebruikt, is het verstandig om van dat merk genoeg mee te nemen op vakantie. Overstappen op andere natte doekjes met andere ingrediënten kan zorgen voor huidirritatie bij je baby. En als je iets niet wil op vakantie…

Verschoonmatje

Op jouw vakantiebestemming is er wellicht niet altijd een perfecte plek om je baby te verschonen. Daarom is het handig om een verschoonmatje mee te nemen op reis. Zo kun je altijd je baby op je een (schoon!) matje verschonen en veel van deze matjes hebben ook nog eens handige opbergvakjes voor bijvoorbeeld je natte doekjes en een aantal luiers.

Packing Cubes / reiszakjes

Ook heel handig om mee te nemen op vakantie met je baby zijn van die packing cubes/reiszakjes met rits. Perfect om in je koffer en strandtas de producten voor je baby allemaal te scheiden. En eenmaal verpakt in die zakjes, heb je altijd opeens veel meer ruimte in je tas. Helemaal fijn!

Medicijnen

Ook iets dat je absoluut niet mag vergeten: een klein EHBO-etuitje met daarin wat medicijnen en producten voor noodgevallen. Wat je zeker mee moet nemen is het volgende:

 • Je vitamine D (en eventueel K)-druppels voor de baby
 • zonnebrandcrème voor kinderen (hoge beschermingsfactor)
 • paracetamol zetpillen geschikt voor baby’s
 • anti-insectenmiddel voor baby’s
 • kalmerende zalf tegen insectenbeten
 • zalf tegen brandwonden
 • (hecht)pleisters en gaasjes
 • ontsmettingsmiddel
 • thermometer
 • neusspray geschikt voor baby’s
 • ORS of rehydratatiezakjes (voorkomt uitdroging bij diarree) geschikt voor baby’s
 • pincet en tekenpincet
 • (nagel)schaartje
 • wattenstaafjes

Voldoende voeding (+ benodigdheden)

Als je geen of slechts gedeeltelijk borstvoeding geeft, neem dan genoeg poedermelk mee voor je baby van het merk dat jij gebruikt. Op zich maakt het in de eerste maanden niet uit wát voor flesvoeding je gebruikt, maar het is wel aan te raden om bij dat merk te blijven, omdat het mogelijk is dat je baby anders reageert op andere voeding. Ook hier geldt: beter iets extra’s dan te weinig. Handige tools om verder niet te vergeten als je kunstvoeding geeft zijn een flessenwasser, een extra fles en een melkpoedertoren.

Lichtgewicht speelgoed

Afhankelijk van de leeftijd van je baby, heeft hij/zij wellicht al behoefte aan wat vermaak. Het is dus handig om wat lichtgewicht speelgoed mee te nemen, zoals een knisperboekje of een knuffeltje met bijtring. Ook handig als je baby in slaap valt met muziek, is om een muziekhanger mee te nemen. Weegt weinig en zo heeft je kindje toch het comfort van wat muziek bij het slapen gaan.

Zwemluiers

Als je baby ouder dan drie maanden is, mag hij/zij het zwembad in! Hartstikke leuk natuurlijk, maar vergeet vooral niet om zwemluiers mee te nemen. Die liggen echt niet op elke vakantiebestemming voor het grijpen en je wil natuurlijk geen ongelukjes in het zwembad van jouw resort. Belangrijk: lees je goed in voordat je voor het eerst met je baby gaat zwemmen.

Lees ook: ‘Mijn pasgeboren baby deed het prima in het vakantieresort’

Tentje + reisbedje of babynestje

Ook handig als je met je baby op vakantie gaat, is om een bedje en/of tentje mee te nemen waar hij/zij overdag in kan liggen als je bijvoorbeeld bij het zwembad of op het strand bent. Zo ligt je baby beschermd tegen de zon en tóch comfortabel. Je hebt echt aparte tentjes en campingbedjes met overkapping voor je baby die je kunt gebruiken, of je kunt een babynestje meenemen en een aparte overkapping daarvoor aanschaffen.

Handbagage kinderwagen

Ze zijn vaak niet goedkoop, maar als je (veel) reist met je baby is een kinderwagen die je tot handbagage op kunt vouwen een absolute aanrader. Tegenwoordig zijn er een aantal merken zoals Babyzen, Cybex en Nania die versies verkopen die al geschikt voor baby’s (check dit goed van tevoren!), omdat je de bodem volledig plat kunt maken. Je kunt de kinderwagen dan makkelijk meenemen aan boord van het vliegtuig en/of in de (huur)auto en dus heel je vakantie zonder al te veel gedoe gebruiken. En ze zijn nog licht ook!

Draagzak/draagdoek

Even afhankelijk of je baby het leuk vindt om gedragen te worden, maar is dit het geval of wil je het nog gaan proberen; vergeet je draagzak of draagdoek niet! Heerlijke optie om je baby te dragen als je een wandeling maakt door de natuur of over het strand. Pas wel op dat je je baby niet te warm kleedt als hij/zij tegen je aangedrukt zit in de zak. Ook je baby moet het niet te warm krijgen!

Babyfoon

Vergeet vooral je babyfoon niet. Zo heb je toch de mogelijkheid om een drankje te doen op het balkon van je appartement of hotelkamer, terwijl jouw baby lekker ligt te slapen. Is er iets loos, dan hoor je het direct en kun je erheen, maar je ziet niet vastgeklampt aan je kamer bij elk tukje.

Hydrofiele doeken

Onmisbaar in je koffer als je met een baby op vakantie gaat, zijn een aantal hydrofiele doeken. Het liefst van die lekkere grote! Je kunt ze gebruiken om je baby mee af te drogen, schoon te vegen, als dekentje of om lekker op te liggen. Multifunctioneel dus!

Lees ook: Vanaf 1 september zijn er nieuwe regels voor autostoelen: dit moet jij weten

Kleding voor op vakantie

En dan natuurlijk kleding. Het is natuurlijk afhankelijk van je bestemming wat voor soort kleding je mee moet nemen, maar vergeet vooral niet om wat kleding voor noodgevallen mee te nemen. Als je ergens bent waar het warm is, neem tóch ook enkele dingen mee met lange mouwen en pijpen. Mocht het opeens afkoelen of slechter weer zijn op jouw vakantiebestemming, dan heb je toch iets om je baby te beschermen. Vergeet ook niet om een hoedje of petje voor over het hoofdje mee te nemen én neem voldoende rompers mee; dan komt het allemaal goed!