Uiteraard heb je zo je eisen als het gaat om luiers. Niet elk exemplaar is goed genoeg voor je kind. De ideale luier houdt jouw baby droog, is zacht voor de huid, zit lekker en als het even kan, is zo min mogelijk belastend voor het milieu. Zo’n duurzame luier is een goed voornemen voor het nieuwe jaar. Wil je weten waarom? Lees dan vooral even verder.
Kies een fijne wereld voor jouw kind
Als je in je dagelijkse activiteiten rekening houdt met het milieu, ben je al een stuk dichterbij het doorgeven van een groenere wereld aan je kind (en toekomstige kleinkinderen). Duurzaamheid in babyspullen, luiers of biologische voeding is dan ook belangrijk voor veel (aanstaande) ouders. Fijn en belangrijk voor jou, je kind en de planeet.
Lees verder onder de advertentie
Speur gemakkelijk naar de keurmerken
Maar hoe zoek je dan zo’n duurzamere luier uit? Om te zien of iets duurzaam is, kun je vaak speuren naar verschillende keurmerken op de verpakking. Deze geven je een handig steuntje in de rug bij het uitzoeken van een luier. Maar wat betekenen ze allemaal? Hier een paar voorbeelden.
Lees verder onder de advertentie
EU Ecolabel: Dit keurmerk laat zien dat de luier aan alle eisen voldoet die de Europese Unie stelt aan milieubewuste productie.
Nordic Swan Ecolabel: Luiers met dit label voldoen aan extra hoge eisen rondom milieu, gezondheid en kwaliteit.
Astma-allergie Nordi: Je baby heeft een gevoelige huid. Deze luier geeft bijzonder weinig kans op allergische reacties.
Dermatologisch getest: Dit betekent dat het product getest is en zacht voor de huid. Maar zegt dus niks over duurzaamheid.
FSC: Dit keurmerk geeft aan dat het product geen negatieve invloed op het belangrijke regenwoud heeft. Fijne gedachte.
ECOCERT Cosmos: de eerste certificeringsinstantie voor natuurlijke en gecertificeerd biologische cosmetica, streeft ernaar dat producten, van ingrediënten tot verpakking, aan strenge milieunormen voldoen. Alleen producten met minimaal 95% natuurlijke ingrediënten (op basis van gewicht) komen voor certificering in aanmerking.
Even opletten
Materialen en verpakkingen
De materialen van de luier verschillen per merk. Niet elk materiaal kan goed verwerkt worden. Een kind draagt gemiddeld vijf luiers per dag. Dat zijn zo’n 150 luiers per maand, goed voor 25 kilo afval. Daarom is het belangrijk dat de materialen makkelijk verwerkt kunnen worden. Plastic afval is een groot probleem voor de aarde. Het is lastig te verwerken en kan in de natuur terechtkomen. Alternatieven voor plastic zijn bijvoorbeeld papier of jute.
Hoe is het gemaakt
Een duurzaam luiermerk zorgt ervoor dat het proces in de fabriek zo schoon mogelijk verloopt. Denk aan groene stroom tot het vermijden van chemische stoffen en het betalen van eerlijke lonen.
Transport onderweg
Vanuit de fabriek moeten luiers naar de winkel worden gebracht. Wil je echt duurzaam bezig zijn? Let er dan op dat het luiermerk zijn best doet om de CO2-uitstoot van hun transport te verminderen. Dit betekent bijvoorbeeld kleinere stapelbare verpakkingen of heen en weer tuffen met elektrische vrachtwagens.
Kwaliteit en gebruik
Natuurlijk wil je dat de luier lang droog blijft. Komt dat even mooi uit; ook dat is duurzamer. Kies dus voor kwaliteit, ga zuinig om met luiers en verschoon je kindje niet vaker dan nodig. Elke luier kan zonder problemen meerdere plasjes opvangen. Op die manier hoef je er namelijk ook minder te gebruiken. Dit scheelt afval, maar ook geld. En scheelt jou ook nog eens bakken tijd. Natuurlijk de gouden tip: hoe sneller je kind zindelijk is, hoe minder luiers je hoeft te gebruiken en hoe goedkoper en duurzamer je uit bent.
Lees verder onder de advertentie
Een veilige keuze
Dus kom maar door met die duurzame luiers. Zacht, milieuvriendelijk en ideaal voor de gevoelige huid van jouw baby zijn Bambo Nature babyluiers. Kwaliteit en zo duurzaam mogelijk geproduceerd met respect voor mens en natuur. Dit zit geworteld in de Scandinavische afkomst. En helemaal fijn: zelfs voor de zeer gevoelige kinderhuid zijn ze lekker zacht. Deze luiers bevatten namelijk geen parabenen, parfum, lotion en conserveringsmiddelen. Dus niet alleen beter voor de aarde, maar ook een veilige keuze voor je kind.
Lees verder onder de advertentie
Papier hier
Al meer dan 40 jaar werkt Bambo Nature aan de productie van hoogwaardige baby- en kinderverzorgingsproducten, met respect voor mens en milieu. De fijne natuurlijke luiers komen nu zelfs in een recyclebare papieren verpakking van FSC-gecertificeerd papier. Een fijn idee.
Lees verder onder de advertentie
Because you care
Wist je trouwens dat er voor deze luiers in de héle productieketen het milieu centraal wordt gesteld? Zonder concessies te doen aan kwaliteit en huidvriendelijkheid. Voor de productie wordt 100% Deense windenergie gebruikt en zelfs 86,4% van het afval tijdens de productie wordt gewoon weer hergebruikt. Daarom zijn deze luiers zéker een bewuste keuze voor je baby en de natuur. En natuurlijk belangrijk: ze houden je baby lekker droog. Scheelt jou ook weer wat slaaptekort. Win-win.
Lees verder onder de advertentie
Proberen & een bijdrage leveren
Proberen? Bestel je nu voor 1 euro een proefpakket met luiertjes, dan steun je tegelijkertijd het IVN Scharrelkidsfonds. Naast dat je deze fijne luiers voor een prikkie ontvangt, draag je namelijk ook nog eens bij aan projecten en activiteiten die kinderen in contact brengen met de natuur. De opbrengst van de probeerpakketten wordt namelijk gedoneerd aan het Scharrelkidsfonds van IVN. Because you care!
Dit artikel is een samenwerking met Bambo Nature.
Als ouder probeer je alles zo goed mogelijk te doen voor je kind. Maar wat als je goede intenties onverwacht botsten met de – soms bijzondere – schoolregels? Isa ontdekte dit op de harde manier toen een onschuldige waterfles voor drama zorgde.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
Bizarre, hormonale of gewoonweg crazy aankopen. We doen ze allemaal weleens. Wekelijks vertelt een moeder aan Kek Mama over haar grootste, duurste of vreemdste miskoop. Deze keer Chantal (35) die een dure winterjas kocht voor haar dochter.
Kinderen slepen hun knuffel overal mee naartoe. Ze slapen met hun lievelingsbeer en troosten zich ermee bij verdriet. Maar wist je dat sommige ouders de knuffels van hun kind regelmatig opbergen in de vriezer? De reden is verrassend.
Wat als je tegelijkertijd zwanger blijkt te zijn met je schoonzus, maar hun kindje niet levensvatbaar blijkt te zijn? Geluk en verdriet gaan hand in hand, ervaarde Natascha aan den lijve.
Een maand geleden beviel actrice Bertrie Wierenga van dochter Lena op wie ze meteen stapelverliefd was. In een interview met RTL Boulevard vertelt de kersverse mama over het moederschap.