Vanaf 1 september zijn er nieuwe regels voor autostoelen: dit moet jij weten

09.08.2023 22:18
winterjas autostoeltje

Per 1 september 2023 mogen R44-autostoeltjes in de EU niet meer verkocht worden. Nieuwe autostoelen moeten sinds 2013 voldoen aan een strengere norm: de R129-norm oftewel: de i-Size stoeltjes. Dit verandert er precies. 

Je kind veilig vervoeren is heel belangrijk. Een goed passend autostoeltje is niet alleen comfortabel, maar beschermt je kindje ook tijdens een ongeluk. In Nederland moet je kinderen tot 1,35 meter verplicht in een goedgekeurde autostoel vervoeren. Autostoeltjes moeten voldoen aan wettelijke normen en regelgeving, dit geldt voor alle Europese landen. Op dit moment zijn er twee keurmerken: de nieuwere R129- en de oude R44-norm. Controleer het label van je autostoel om te zien welke je hebt.

De nieuwe norm

De R129 modellen (i-Size) werden in 2013 gelanceerd en zijn uitvoeriger getest dan de R44 modellen. Waar het oude model naar het gewicht van je kind keek, kijken de nieuwe stoeltjes naar de lengte van het kind. Dit is duidelijker voor ouders. Ook zijn de R129-stoeltjes standaard getest op botsingen vanaf de zijkant. Dit is bij de autostoelen volgens de oude norm niet. Ze bieden betere bescherming voor de kleintjes. Daarom wordt vanaf september 2023 de verkoop van R44-autostoeltjes gestopt. 

Lees ook: Checklist: hier moet je op letten bij de aanschaf van een autostoeltje

Isofix

De laatste jaren zijn eigenlijk alle stoeltjes gemaakt volgens de nieuwe norm, vooral voor baby’s en peuters. Deze stoelen hebben ook een Isofix-bevestiging. Isofix is een systeem waarbij je het autostoeltje met speciale haken direct aan het chassis van je auto vastmaakt. Dit vermindert de kans op een foute installatie. Bovendien hebben de stoeltjes een extra bevestigingspunt om kantelen bij plotseling remmen of een botsing te voorkomen.

De meeste auto’s (die vanaf 2006 zijn gebouwd) hebben een Isofix-aansluiting. Babystoeltjes en zitverhogers kunnen vaak nog wel met de autogordel worden vastgezet, maar voor peuterstoeltjes is gordelbevestiging inmiddels beperkt.

Ook zeker zijn van isofix in je auto? Neem een auto abonnement, zo rijd je voor een vast bedrag per maand als je bijvoorbeeld de hoge investering niet wil maken van een nieuwe auto.

Geen verbod op R44-autostoeltjes

Heb jij inderdaad nog een R44-model? Geen paniek: je kunt jouw oude autostoeltje gewoon blijven gebruiken. Er zijn geen plannen om dat te veranderen.  Alleen bestaande voorraden van autostoelen volgens de oude norm krijgen nog een jaar de tijd om verkocht te worden. Dus vanaf september 2024 zijn er enkel nog R129-autostoeltjes in de winkel te vinden.