Dít kun je doen als je kind hoofdpijn heeft

03.02.2020 13:11
kind-hoofdpijn

Hoofdpijn is vervelend voor je kind, maar gelukkig meestal onschuldig. Wat kun je als ouders doen om de boel te verlichten? En wanneer is het verstandig om de huisarts te bellen? Wij zetten het voor je op een rij.

Over het algemeen is hoofdpijn bij kinderen te verdelen in twee soorten: spanningshoofdpijn en migraine. Bij spanningshoofdpijn zit de pijn aan twee kanten van het hoofd en soms in de nek. Kinderen kunnen vaak gewoon naar school, want ze hebben zelden de hele dag last: na hooguit een paar uur is de pijn over.

Migraine is heftiger. Je kind heeft dan geen zin om te spelen, ziet er ziekjes uit, is misselijk en geeft soms ook over. Net zoals bij volwassenen kunnen kinderen op zo’n moment felle lichten of harde geluiden niet goed verdragen. Hoe lang de migraine aanhoudt verschilt per kind, maar meestal hooguit vier uur. 

 

Wat als je kind last heeft van spanningshoofdpijn? 

Zodra je merkt dat je kind hoofdpijn heeft (of dit zelf aangeeft), probeer dan te voorkomen dat hij te laat naar bed gaat en steeds in dezelfde houding zit. Verder geldt: rust, rust, rust. Wordt de pijn te heftig? Dan kun je je kind paracetamol geven. Bekijk voor gebruik altijd eerst de bijsluiter.

 

Lees ook
Alles wat je wilt weten over migraine >

 

Wat als je kind last heeft van migraine? 

Ook bij migraine is rust belangrijk: in een donkere en stille omgeving gaat de pijn sneller over – in bed bijvoorbeeld. Bij heftige migraine kun je het beste aan het begin van de aanval paracetamol geven, het liefst als zetpil als je kind ook moet overgeven. Heeft dit geen effect? Dan kan de huisarts andere pijnstillers voorschrijven. Bij misselijkheid mag je je kind domperidon geven, maar ook alleen in overleg met de huisarts.

Als je kind vaker last heeft van migraine, is het verstandig om de school op de hoogte te stellen. Zo kunnen zij hier rekening mee houden.

 

Wanneer moet je contact opnemen met de huisarts?

  • Als je kind hoofdpijn heeft en jonger is dan 6 jaar
  • Als de hoofdpijn aanhoudt (ook na pijnstillers)
  • Als je kind heel vaak last heeft van hoofdpijn of migraine

Krijgt je kind vanuit het niets heftige hoofdpijn, heeft hij koorts, een stijve nek, is hij misselijk en suf? Bel dan de huisarts (of huisartsenpost) met spoed.

Bron: Thuisarts.nl

 

Meer Kek Mama? Volg ons op Facebook >