Dit kun je doen als je kind waterpokken heeft

13.11.2020 08:22
doen als kind waterpokken heeft Beeld: Shutterstock

Misschien zag je het aankomen, doordat de halve kinderopvang er al last van had. Of de rest van het gezin onder de vlekjes zat. Hoe dan ook: waterpokken zijn niet te voorkomen, wél te verzachten. Vijf hacks.

Bijna ieder kind krijgt wel een keer waterpokken, meestal in de winter. Ze zijn enorm besmettelijk, maar omdat het wel tot drie weken na de besmetting kan duren tot je kind blaasjes krijgt, is voorkomen (op een vaccinatie buiten het Rijksvaccinatieprogramma om) onmogelijk. Een kind met waterpokken mag dus ook gewoon naar school of de kinderopvang.

Het virus wordt overgedragen via minuscule druppeltjes in de lucht, veroorzaakt door hoesten en praten. Ook contact met vocht uit de blaasjes zelf is erg besmettelijk. Geen ontkomen aan, dus. Jóuw kind is op zijn beurt twee dagen voor zijn eigen besmetting besmettelijk voor anderen.

 

Tien dagen

Vaak wordt een kind eerst verkouden, soms gepaard met koorts. Pas daarna ontstaan de blaasjes, over het hele lichaam en soms zelf tot in de mond aan toe. Zodra er korstjes op verschijnen en de blaasjes indrogen, is je kind niet meer besmettelijk, maar duurt het nog wel tot tien dagen eer je kind genezen is.

In sommige gevallen blijft het virus slapend in het lichaam aanwezig, waardoor het later nog een keer tot uiting kan komen. Soms in een tweede geval van waterpokken, en anders als gordelroos (herpes zoster), wat vaak pijnlijker is. Voor zwangere vrouwen kan dat virus – net als gewone waterpokken, wanneer ze die nog niet hebben gehad – voor soms ernstige complicaties zorgen.

 

Lees ook:
‘Hierdoor was mijn kind (1) in no time van de waterpokken af’ >

 

Verzachten

Waterpokken zijn niet sneller te genezen dan ze van nature al doen, wel kun je ze op de volgende manieren verzachten:

  1. Zemelenbad. Eentje uit het rijtje ‘oma weet raad’. Doe zemelen (of havermout) in een hydrofielwashandje, en laat dat trekken in bad. Werkt verzachtend, het ruikt alleen niet lekker.
     
  2. Zinkzalf. Verzacht de jeuk en helpt bij het indrogen van de blaasjes.
     
  3. Mentholpoeder of -gel. Te koop bij de apotheek, en doet hetzelfde als zinkzalf en zemelen.
     
  4. Houd de nagels van je kind kort. Zo kan hij de blaasjes en korstjes niet open krabben. Dat is namelijk niet alleen besmettelijk, maar kan ook voor lelijke littekens zorgen.
     
  5. Geef een ijsje tegen jeukende blaasjes in de mond. Ja, drie per dag mag.

 

Meer opvoedtips? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >