‘Hierdoor was mijn kind (1) in no time van de waterpokken af’

11.07.2019 09:22
column-malu

‘Ach, zal wel een virusje hebben opgepakt’, dacht Kek Mama’s Malu op het moment dat de thermometer 39 graden aangaf. Maar toen haar zoon de volgende dag een paar rode plekjes in z’n gezicht kreeg, begon er iets te dagen.

Vijfde ziekte, zesde ziekte, vlooienbeten en zelfs de eikenprocessierups: ik had al van alles door de zoekmachine gegooid voordat er een lampje ging branden. Waterpokken. Hoe konden we dáár nu niet aan hebben gedacht…

 

‘Een heftige nacht’

Nog geen paar uur nadat de koorts was gezakt, werden die ‘paar rode plekjes’ heviger en zat Mack onder de rode vlekken. Hij had extreem veel jeuk, wist van gekkigheid niet meer waar hij het zoeken moest en deed geen oog dicht. Een verkoelend badje? Crème van de drogist? Een waterijsje voor de blaasjes in z’n mond? Niets leek de pijn te verminderen. Na een heftige nacht vol gejengel, struinde ik opnieuw internet af naar de gouden tip.

 

Lees ook
Vliegen met waterpokken: mag dat? >

 

‘Dé tip’

Over mentholpoeder, sudocrème en een zeezoutbadje waren de meningen nogal verdeeld: niet geschikt voor zijn leeftijd, prikt, heeft geen effect – dat werk. Maar er was één tip die ik herhaaldelijk voorbij zag komen: pak een hydrofiele doek, prop deze vol met havermoutvlokken en doe ‘m met een elastiekje dicht. Leg de boel vervolgens samen met je kind in een lauwwarm badje en voilà: kind heeft geen jeuk meer.

Nu moet ik zeggen dat ik nogal sceptisch ben als het gaat om soortgelijke ‘grootmoedertips’, maar na slechts een kwartier nachtrust, vond ik het ’t proberen waard: ik stofte het pak havermout dat ergens achterin de voorraadkast lag af en ging aan de slag.

 

‘Hij sliep als een roos’

Wat denk je? Mack sliep diezelfde nacht nog als een roos. Af en toe wat onrustig gedraai, maar verder gaf hij geen kick. Zijn huid was de volgende dag veel rustiger en er waren er zelfs al een paar ingedroogd. Natuurlijk was het niet gelijk over – het is geen wondermiddel – maar na vier dagen elke ochtend en avond een havermoutbadje, kan ik nu wel zeggen dat Mack van de waterpokken af is. En probeer dat maar eens met een peperduur spulletje van de drogist…
 

Malu Pesulima is webredacteur bij Kek Mama en woont samen met Romano. Zoon Mack is inmiddels een jaar oud.

 

 

Meer columns lezen?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >