kind naar schoolarts
Beeld: Pixabay

Als je kind in groep 2 zit, gaat-ie voor het eerst naar de schoolarts. Maar wat houdt dat precies in en waar wordt er dan naar gekeken?

Wanneer naar de schoolarts?

Zodra je kind 4 wordt, gaat hij niet meer naar het consultatiebureau. De schoolarts neemt het stokje dan over en controleert voortaan de ontwikkeling van je kind. Over het algemeen gaat je kind op de basisschool twee keer langs de schoolarts: als je kind vijf jaar is (groep 2) en als je kind negen jaar is (in groep 6, dan volgen de twee BMR-vaccinatie tegen bof, mazelen en rode hond). Er volgt nog een derde bezoekje als je kind veertien jaar is.

 

Wat doet de schoolarts?

Voor het allereerste bezoek aan de schoolarts krijg je een vragenlijst door de GGD toegestuurd. De schoolarts onderzoekt jouw kind op verschillende gebieden: zo worden lengte, gewicht, zicht en gehoor getest. Ook wordt er gekeken naar de spraak en de fijne en grove motoriek, net als de algemene groeicurve van je kind. Ook eventuele gedragsproblemen of moeilijkheden met eten, bedplassen of slapen kunnen worden besproken. De schoolarts heeft dus ook een adviserende rol.

 

Lees ook
6x de meest voorkomende kinderziektes (en wat je ertegen kunt doen) >

 

Mag je het weigeren?

Als ouder moet je toestemming geven voordat de arts jouw kind mag onderzoeken, dit gebeurt dus nooit zonder jouw medeweten. Het bezoeken van de schoolarts is overigens niet verplicht. Wel is het aan te raden, omdat op deze manier eventuele problemen in de ontwikkeling van je kind sneller kunnen worden getackeld. Meestal mag je als ouder mee naar de onderzoeken.

 

Kan een schoolarts jullie doorverwijzen?

Een schoolarts behandelt niet zelf. Wordt er iets geconstateerd dat extra zorg of aandacht nodig heeft, dan verwijst de schoolarts je kind door naar de huisarts, specialist of naar jeugdhulpverlening.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

huiduitslag kinderen
Beeld: Pexels

Roodheid, bultjes, jeuk: daar wordt niemand blij van. Dit moet je weten als je kind last heeft van huiduitslag.

Hoe ziet huiduitslag eruit?

Huiduitslag herken je aan rode vlekken en bultjes over een groter gedeelte van de huid. Soms is het één rode plek en soms meerdere. Soms komt de uitslag slechts op één lichaamsdeel voor, maar in andere gevallen kan het hele lichaam er last van hebben. Huiduitslag kan samen gaan met klachten als pijn, jeuk of koorts. De uitslag trekt vaak vanzelf na een paar dagen weg, maar er kan ook iets ernstigers aan de hand zijn.

 

Lees ook
Zo verandert jouw huid tijdens de zwangerschap >

 

Wat is de oorzaak?

Huiduitslag bij kinderen kan verschillende oorzaken hebben. Zo is er de typische rode luieruitslag als je kind te lang natte billetjes heeft gehad of niet tegen een bepaald merk luier kan.  Ook kan er sprake zijn eczeem, iets wat vaak voorkomt onder kinderen. Deze droge, schilferige uitslag zie je veel in knieholtes, ellebogen en het gezicht. Een eczeemuitbraak kan te maken hebben met bepaalde voedingsstoffen. Het is altijd slim om een arts hiernaar te laten kijken. De huiduitslag kan ook met kinderziektes te maken hebben, zoals waterpokken, de vijfde of zesde ziekte of roodvonk.

 

Hoe te behandelen?

De behandeling van huiduitslag hangt uiteraard samen met de diagnose. In de meeste gevallen verdwijnt de huiduitslag vanzelf binnen een paar dagen. Tot die tijd kun je de huid hydrateren met een vettige, neutrale crème. Voor veel aandoeningen, zoals de waterpokken, zijn speciale crèmes bij de drogist te koop die meteen de jeukklachten te lijf gaan. Gaat de uitslag niet weg of vertrouw je het niet? Ga dan langs de huisarts.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

vijf kinderen fotoserie vrije tijd

Als moeder van vijf kinderen houdt Brenda weinig tijd over voor zichzelf. Maar als dat wel zo is, maakt ze geweldige foto's van haar kinderen die ze deelt op Instagram.

Wie is er weer wakker...


In de wolken


Tarzan is er niks bij


Zijn zusjes optillen is ook geen probleem


Lees ook
6x de meest magische plekken in Nederland >

 

Feestelijk


Net een sprookje


Het meisje op de maan


Spelen met bellenblaas

Bron: BoredPanda

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >