Als je kind in groep 2 zit, gaat-ie voor het eerst naar de schoolarts. Maar wat houdt dat precies in en waar wordt er dan naar gekeken?
Lees verder onder de advertentie
Wanneer naar de schoolarts?
Zodra je kind 4 wordt, gaat hij niet meer naar het consultatiebureau. De schoolarts neemt het stokje dan over en controleert voortaan de ontwikkeling van je kind. Over het algemeen gaat je kind op de basisschool twee keer langs de schoolarts: als je kind vijf jaar is (groep 2) en als je kind negen jaar is (in groep 6, dan volgen de twee BMR-vaccinatie tegen bof, mazelen en rode hond). Er volgt nog een derde bezoekje als je kind veertien jaar is.
Lees verder onder de advertentie
Wat doet de schoolarts?
Voor het allereerste bezoek aan de schoolarts krijg je een vragenlijst door de GGD toegestuurd. De schoolarts onderzoekt jouw kind op verschillende gebieden: zo worden lengte, gewicht, zicht en gehoor getest. Ook wordt er gekeken naar de spraak en de fijne en grove motoriek, net als de algemene groeicurve van je kind. Ook eventuele gedragsproblemen of moeilijkheden met eten, bedplassen of slapen kunnen worden besproken. De schoolarts heeft dus ook een adviserende rol.
Als ouder moet je toestemming geven voordat de arts jouw kind mag onderzoeken, dit gebeurt dus nooit zonder jouw medeweten. Het bezoeken van de schoolarts is overigens niet verplicht. Wel is het aan te raden, omdat op deze manier eventuele problemen in de ontwikkeling van je kind sneller kunnen worden getackeld. Meestal mag je als ouder mee naar de onderzoeken.
Lees verder onder de advertentie
Kan een schoolarts jullie doorverwijzen?
Een schoolarts behandelt niet zelf. Wordt er iets geconstateerd dat extra zorg of aandacht nodig heeft, dan verwijst de schoolarts je kind door naar de huisarts, specialist of naar jeugdhulpverlening.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…