De juf

Een leerkracht vertelt aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: Ellis (34) geeft les aan groep 5.

Dinsdagochtend, kwart over acht. Vandaag is het Juffendag. Alle leerkrachten van onze school vieren samen hun verjaardag. Vorig jaar was het nog Juffen-en-Meesterdag, maar vandaag gaat onze laatste meester, Joost, met pensioen.
 

Juffen-en-Meesterdag

Zodra ik de deur open, stormen dertig kinderen op me af met knalrode kaarsen op een rond spiegelend plateautje, twee hardgroene placemats, handcrèmes, douchelotions en zelfgemaakte knutsels. Op een doosje theezakjes zit een briefje van dyslectische Dylan: ‘Bedant juf voor al je hulp. Door jou hep ik beeter leren schreiven.’
 

Wraak

Kleine Koen schuifelt bedrukt langs me heen – zonder cadeautje. Mijn hart breekt. Zijn moeder neemt wraak op mij via hem. Vorige week betrapte ik haar terwijl ze aan het snuffelen was in ons heen-en-weerschrift, een overdrachtsrapport van mij en mijn collega dat goed verborgen ligt tussen de spullen op mijn bureau. Daarin bespreken we het wel en wee van de kinderen.
 

Heen-en-weerschrift

Koen komt vaak in dit schrift voor, of eigenlijk: zijn moeder, omdat ze zo’n lastpak is. Een steekvlieg. Ze reageert tegen mijn collega nog weleens op iets wat ik volgens haar gezegd zou hebben, wat niet zo is. Dat schrift komt dan goed van pas.

Ik had juist in het schrift geschreven: ‘Let op, Koens moeder kan gaan mekkeren over de leestoets die we hebben verschoven.’ Mijn collega: ‘Koens moeder is op oorlogspad, ze zegt dat je Koen achterstelt.’ ‘Ik vind Koen erg stil, let even op zijn moeder.’ Ik wist nog niet of ze het schrift daadwerkelijk had gelezen. Maar nu weet ik het wel.
 

Lees ook
'Juf, mijn tante is gewurgd' >

 

Verscholen achter een boek

Alle kinderen hebben vandaag een vader en moeder bij zich om mij te bedanken, maar Koens moeder is in geen velden of wegen te bekennen. Ik heb diep medelijden met Koen. Alle cadeautjes liggen op de middentafel en elk kind laat trots zien wat hij of zij voor de juf heeft gekocht of gemaakt. Koen zit als enige aan zijn tafeltje, verscholen achter een boek. Ik vraag: “Koen, kom je me even helpen met uitpakken van de cadeautjes?” Zo valt het niet op dat hij niets bij zich heeft. Koen kijkt me dankbaar aan en ik geef hem een knuffel.
 

Zo'n lief cadeautje

We gaan naar de gymzaal om het afscheid te vieren van meester Joost. Mijn leerlingen hebben nooit bij hem in de klas gezeten – hij gaf alleen les aan groep acht. Daarom heeft niemand een cadeautje voor hem. Behalve Koen. Hij kijkt schichtig om zich heen als hij een reep Tony’s Chocolonely uit zijn tas haalt voor meester Joost. Joost neemt het cadeau verheugd in ontvangst maar ook verbaasd, want hij kent Koentje niet. Ik heb zin met grote letters in het heen-en-weerschrift te schrijven: ‘ZO’N LIEF CADEAUTJE VAN KOEN GEKREGEN.’ En het daarna open op mijn bureau te laten liggen.

 

Dit artikel staat in Kek Mama 06-2018.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

moeders kinderen meer risico vaders
Beeld: Unsplash

Moeders laten hun kind makkelijker risico’s nemen tijdens het spelen dan vaders. Dat blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL en Stichting Opvoeden.nl.

Laat jij je kind tussen de 5 en 7 jaar een lucifer afsteken? Drie meter naar beneden springen? Een scherp mes gebruiken? Het zijn zomaar wat vragen uit het onderzoek. Wat blijkt: dertig procent van de moeders zegt haar kinderen aan te moedigen risico’s te nemen tijdens het spelen, tegen zestien procent van de vaders.

Op de vraag of ouders hun kind zouden laten doen wat ze zelf vroeger deden, zegt 58 procent van de vaders nee, tegen 41 procent van de moeders. Of het feit dat meisjes doorgaans nu eenmaal minder risicovol spelen hierin meeweegt, vermeldt het onderzoek nog niet. Net zo min als het waaróm vaders minder risico durven nemen bij het spelen.
 

Lees ook
‘Kinderen moeten meer risicovol buitenspelen’ >

 

Gezond

Volgens een onderzoek van TNS-NIPO beseffen ouders dat risicovol spelen belangrijk is voor de ontwikkeling van hun kind, maar in de praktijk zijn ze vaak bang dat hij zich bezeert. Vorig jaar startte VeiligheidNL een campagne om ouders advies te geven over hoe ze ‘risicovol spelen’ vaker in de praktijk kunnen brengen.

Volgens ander, Noors onderzoek is risicovol spelen goed voor kinderen. Het zou zorgen voor meer zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen en de sociale vaardigheden en fysieke gezondheid van kinderen bevorderen.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderseries-van-vroeger

Nu scrolt je kind moeiteloos door -tig verschillende series op Netflix, in jouw tijd was dat wel anders. Toe aan wat nostalgie? Bekijk dit lijstje kinderseries van vroeger - daar is Dora niets bij.

De Fabeltjeskrant (1868 - 1992)

Al een oudje, maar niet zo gek dat deze serie in 2005 werd uitgeroepen tot Beste Kinderprogramma Aller Tijden: zowat ieder kind keek net voor bedtijd naar de gebeurtenissen in het Grote Dierenbos. In 1985 kwam de producent met nieuwe afleveringen, die meteen weer een groot succes werden. 

 

Bassie en Adriaan (1978 - 1997)

En die angstaanjagende plaaggeest waar je nu nog nachtmerries van krijgt. De twee broers begonnen als acrobaten in een circus. Hierna besloot Bas zich als clown te verkleden en ontstonden de karakters Bassie en Adriaan. In 1978 verscheen hun televisieserie voor het eerst op tv.

 

Peppi en Kokki (1972 - 1978)

Zeg je Peppi en Kokki, dan zit hun intro de rest van de dag in je hoofd. De verhalen draaiden om de twee matrozen die korte avonturen beleefden en op zoek waren naar een baan. Eigenlijk waren ze de Nederlandse versie van Laurel en Hardy.

 

Lees ook
Éven rust: 9x Netflix-films en series voor volwassenen >

 

Nils Holgersson (1980 - 1981)

Een tekenfilm en zeker niet de minste. Deze serie (gebaseerd op het gelijknamige boek) speelt zich af in Zweden. De veertienjarige Nils is een nietsnut die alleen maar kattenkwaad uithaalt en dieren pest, maar op een dag vangt hij een kabouter die hem voor straf zelf in een kabouter verandert. En de rest van het verhaal ken je.

 

Tik Tak (1981 - 1991)

Het succesprogramma voor kinderen tot 4 jaar. Programmamaker Mil Lenssens ontdekte toevallig dat peuters geboeid keken naar de lottotrekking met zijn de kleurrijke bollen, voorspelbare bewegingen en leuke muziekjes. En toen kwam het idee voor Tik Tak.

 

Villa Achterwerk (1984 - 2014)

Deze serie is jaren meegegaan. In 1984 begon de VPRO met een kinderblok waarvoor door de jaren heen verschillende namen gebruikt zouden gaan worden: Het huishouden van Jan Steen en Bij Nieuwegein rechtsaf. Een paar jaar nadat het kinderblok verschoven was naar de zondagmorgen, ontstond de naam Villa Achterwerk. Hasta la pasta.

 

De Grote Meneer Kaktus Show (1986-1993)

Meneer Kaktus (Peter Jan Rens), die rondloopt in een pyjama met stropdas, tegenspeler Kweetniet, (eerst Tony Maples, toen Larry Jackson, daarna Joost Hes, en vervolgens Hans van der Laarse) in een geel bokstenue én Mevrouw Stemband (Annemieke Hoogendijk) in een jurk met dierenprint: je krijgt ze niet van je netvlies.

 

Oppassen!!! (1991 - 2003)

Niet per se een jongerenserie, maar toch keken er ook genoeg kinderen naar het wel en wee van de twee opa Willem en Henry. Samen bestierden zij het huishouden en pasten ze op hun tienerkleinkinderen terwijl hun eigen kinderen carrière maakten.

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >