Onderzoek: kinderen hebben liever een volle spaarpot dan spullen

30.03.2017 13:18
onderzoek-kinderen-spaargeld

Kinderen tussen de tien en twaalf jaar zijn enorm ‘zuunig’: van de dertien euro zakgeld per maand, gaat negen euro rechtstreeks naar de spaarpot. 

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Deloitte, uitgevoerd onder 521 kinderen in het kader van ‘De Week van het Geld’.
 

Sparen voor later

Hoe het komt dat tieners zo op hun centen zitten? De voornaamste reden is dat ze geld willen hebben voor ‘later’. Ook sparen ze voor dure spullen: gadgets en computergames zijn populair bij de jongens, meisjes geven hun geld liever uit aan kleding, schoenen en sieraden. Bij het kopen van producten laten ze zich vooral inspireren door vriendjes, vriendinnetjes, reclame en bekende vloggers.
 

Lees ook
Rijbewijs/studie van je kind betalen? Zoveel spaargeld heb je nodig

 

Maakt geld gelukkig?

Wanneer de tieners wordt gevraagd hoeveel zakgeld zij het liefst zouden krijgen, zetten vooral jongens hoog in: zij zijn pas tevreden met 40,27 euro per maand. Meisjes zijn met een bedrag van 26,59 euro minder veeleisend. En of geld gelukkig maakt? Ruim 66 procent van de jongens vindt van wel. Bij meisjes ligt dit percentage met 49 procent een stuk lager.