‘Die baby in mama’s buik houden we helemaal niet’

01.01.2023 12:54
draagmoeder baby niet houden Beeld: Getty Images

Tijdens je draagmoederzwangerschap is er geen tekort aan vragen van vreemden. Vooral wanneer je dochter een bijzondere flapuit doet waardoor iedereen in de kamer van kleur verschiet.

Lianne (33), moeder van Evi (8) en Lexi (8), draagmoeder van Tom (3).

“Vier jaar geleden was ik hoogzwanger van Tom. Dit was een zogeheten draagmoederzwangerschap; ik droeg de baby van vrienden. Samen met de wensvaders huurden we nog even een huisje op een vakantiepark.

O, maar deze houden we niet

Op een ochtend namen Evi en ik een kijkje bij de paarden. Evi mocht op een paardje rijden en de begeleidster begon een gesprekje met haar over mijn bolle buik: ‘Wat leuk, krijg je een broertje of zusje?’ ‘Nee,’ antwoordde Evi, ‘ik heb al een zusje en die is thuis.’ Dame: ‘Maar ik bedoel de baby in mama’s buik.’ Zegt Evi langs haar neus weg: ‘O, maar deze houden we helemaal niet.’ Alsof het om een nestje puppy’s ging waarvan we de hondjes allemaal weggaven.

“Alsof het om een nestje puppy’s ging waarvan we de hondjes allemaal weggaven”

De paardenmevrouw verschoot van kleur. Stamelend: ‘Huh, jullie houden de baby niet?’ Toen heb ik het verhaal maar uitgelegd. Ze reageerde zoals iedereen dat doet met ‘dat zou ik nooit kunnen’ en vond het allemaal heel bijzonder en speciaal.

Voor Evi was en is het volstrekt normaal. Ze is vanaf het begin betrokken geweest bij ons draagavontuur. Ze wist dat de baby alleen in mijn buik logeerde en daarna naar zijn vaders zou gaan. Destijds noemde ze het ook ‘de baby van Sjors en Aart’ en refereerde nooit als broertje of zusje aan hem. Dit is meteen na de geboorte veranderd. Al in het ziekenhuis noemde ze Tom haar broertje. Maar ze begrijpt precies hoe het zit.

Lees ook – ‘Mijn tante was de draagmoeder van mijn kind’ >

Zijn echte huis

Nadat we de kraamweek met zijn allen hadden doorgebracht, kwam het moment dat Tom en zijn papa’s naar huis gingen. Dat leverde geen drama’s op. Kinderen zijn wat dat betreft flexibel en denken puur in liefde. Op het moment dat ze wegreden zei Evi: ‘Je hebt het goed gedaan mama, nu gaat Tom naar zijn echte thuis.’”

Dit artikel heeft eerder in Kek Mama gestaan.

 

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:

*Goedkoper dan in de winkel
*Lees elke maand als eerst Kek Mama
*Gratis verzonden

Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.