In samenwerking met Kek Mama

Vaker iets vegetarisch voorschotelen aan je kind? Zó doe je dat!

14.03.2023 15:00

Volgens onderzoek zetten steeds meer ouders minder vis, vlees en zuivel op het menu. Meer plantaardig eten is namelijk niet alleen goed voor je, maar ook voor de wereld waar jouw kind in opgroeit. Een dagje niet, lijkt steeds belangrijker – en lekkerder – te worden. Wil je weten hoe je dit makkelijk in de routine van je kind stopt? Lees dan vooral even verder.

1. Jong geleerd is oud gedaan

Wil je gezonde eetgewoonten doorgeven aan je kind, begin hier dan vroeg mee. Eet je zelf bijvoorbeeld een keertje vegetarisch of plantaardig? Laat ze gewoon mee eten! Ook een keertje geen vlees, vis of zuivel past prima in het voedingspatroon van de kleinsten. Zorg wel voor goede vervangers zoals eiwitrijke peulvruchten of tofu. Word zelf enthousiast over het uitproberen van nieuw voedsel en je kind volgt vanzelf. Maak er een doel van om één nieuw plantaardig ingrediënt per week te proberen. Probeer deze week eens een gerecht met linzen, volgende week quinoa in plaats van pasta, en de keer daarna iets met zwarte bonen als basis. Zoek op internet naar lekkere recepten om dit in te verwerken – zo kan plantaardig eten erg leuk zijn. Geef je kind ook ‘taakjes’ in de keuken (al is het maar gezellig erbij zitten en rommelen met een doekje) en het is helemaal een leerzaam feestje.

2. Maak het jezelf makkelijk

Je hoeft niet altijd een compleet nieuw gerecht te verzinnen. Begin eens met een gerecht dat je gezin vaak eet, en vervang het vlees eens voor tofu, tempé of linzen. Bijvoorbeeld: een pasta Bolognese met een gehakt van linzen in plaats van vlees, of een curry waarbij je tofu in plaats van kip als eiwitbron gebruikt. Eet je een pittig gerecht of iets dat je je kleintje nog niet wilt geven? Dan kun je ook gaan voor een maaltijd van Gerber Plant-tastic: dat zijn 100% biologische en plantaardige maaltijden voor kindjes vanaf acht maanden. Alle maaltijden zijn gemaakt van granen, groente en peulvruchten en daardoor een bron van plantaardig eiwit. Zo zet je in een handomdraai een voedzame en vegetarische maaltijd op tafel.

3. Kies een vaste dag in de week

Plan een vaste dag in de week met je gezin – bijvoorbeeld vega vrijdag – en wijk daar niet van af. Zo gaat het automatisch in jullie week mee en is het hele gezin er snel aan gewend. Én zo is het ook een fijne variatie in je weekmenu. Een vaste dag inplannen is duidelijk voor iedereen en geeft regelmaat en houvast voor het hele gezin.

4. Verbreed het smaakpalet van je kleintje

Waarom niet twee vliegen in één klap slaan? Door eens vegetarisch te eten kun jij je kleine tegelijkertijd nieuwe smaken en texturen laten uitproberen. Een andere gezonde eetgewoonte die je hem of haar kan meegeven. Linzen, kikkererwten en bonen zijn eiwitrijk en kunnen verwerkt worden in lekkere curry’s of een stoof. Wat dacht je van een kokoscurry met bloemkool, een Marokkaanse tajine of een stoofschotel met pompoen en pastinaak? Smaakcombinaties om je vingers bij af te likken en door de vlees, vis of zuivel eens te vervangen voor iets anders, laat je je kleintje ook nog eens kennismaken met nieuwe smaken en texturen.

5. Kies eens voor plantaardig tijdens de lunch of als snack

Bij een plantaardige maaltijd denk je al gauw aan warm eten. Maar waarom niet eens afwisselen tijdens de lunch of met tussendoortjes? Ook op deze eetmomenten kun je je kleintje kennis laten maken met meer plantaardige producten. Probeer eens een plantaardige variatie op zuivel, of ga voor notenpasta op de boterham in plaats van een plakje kaas of worst. Op zoek naar een variatie op zuivel voor kleintjes? Gerber heeft toetjes op basis van kokosmelk met fruitpuree, zonder toegevoegde suikers. Ben je onderweg? Probeer dan eens een smoothie drink met haver en fruit, in een handig knijpzakje! Bijkomend voordeel: het is zonder zuivel, dus tevens geschikt voor kindjes met koemelkallergie of lactose-intolerantie.

Probeer Gerber® babyvoeding nu gratis

Gerber babyvoeding is 100% biologisch en plantaardig en heeft iets voor ieder moment van de dag: maaltijden, toetjes en tussendoortjes. Je tovert dus zo een lekker drie-gangen menu op tafel! Alle producten van Gerber zijn vrij van toegevoegde suikers¹, zout of kunstmatige toevoegingen². De Plant-tastic maaltijden voor baby’s vanaf acht maanden bieden bijzondere smaakcombinaties. Door een combinatie van granen, groente en peulvruchten zijn ze een bron van plantaardig eiwit. Dit maakt het een voedzaam alternatief op maaltijden met vlees, vis of zuivel. De plantaardige toetjes en smoothies zijn zuivelvrij, en daardoor geschikt voor kindjes met lactose-intolerantie of een koemelkallergie. Je kunt nu Gerber gratis uitproberen! Koop één plantaardig toetje, of 2 producten naar keuze (exclusief het plantaardig toetje) en ontvang je aankoopbedrag terug. Weten hoe? Check de website: [MyGerber.nl].

¹ Bevat van nature aanwezige suikers
² Conform wetgeving