In samenwerking met Kek Mama

Mama kan niet ziek zijn – ook niet met stekende hoofdpijn

Hoofdpijn komt vaak voor: 8 op de 10 Nederlanders heeft er ooit in zijn leven last van. En vrouwen hebben er meer kans op dan mannen (GSK Global Pain Index). De impact van zware hoofdpijn of migraine is groot, maar gelukkig weten velen er goed mee om te gaan. Tanja (42) is moeder van drie. Als freelance tekstschrijver en eindredacteur werkt ze veel thuis, wat haar – met regelmatige migraineaanvallen – goed uitkomt.

“Wij hebben drie meiden: een van 9 en twee van 8. Als zij op school zitten, ben ik aan het werk: ongeveer 32 uur per week. Mijn man Niels werkt fulltime. Ik kan veel thuis werken. Dat is handig met de kinderen, maar óók als ik een onverwachte migraineaanval krijg. Dan kan ik gewoon uitzieken en ’s avonds nog even door.”

Geen kater

“Op mijn achttiende kreeg ik voor het eerst hoofdpijnaanvallen. Als de mix van vermoeidheid, stress en hormonen samenkomt, is het raak. Ook alcohol kan een migraineaanval triggeren, en dat hoeft niet eens veel te zijn. Ik ben weleens ziek geworden van twee slokken rode wijn. Als ik zeg dat ik van alcohol migraine krijg, zeggen mensen al snel: ‘Je hebt gewoon een kater.’ Dat is dus niet zo.”

Doek erom

“Ik voel een aanval vaak aankomen en meestal kan ik het ergste voorkomen met medicijnen. Ik ben dan misselijk en heb hoofdpijn aan één kant. Soms knoop ik een doek heel strak om mijn hoofd, om tegendruk te geven aan de pijn. Voor de meiden is het ook niet leuk. Ik heb geen energie en ben niet vrolijk. Dan vragen ze: ‘Mama heb je weer hoofdpijn?’ Daar voel ik me schuldig over.”

‘De zak zwart-witlolly’s ligt altijd in mijn buurt, just in case’

Veel begrip

“Mijn tip voor iedereen met migraine: salmiaklolly’s! Als ik een pijnstiller neem en daarnaast iets met salmiak, houd ik een aanval redelijk onder controle. De zak zwart-witlolly’s ligt altijd in mijn buurt, just in case. En ook het drinken van een extra kop koffie helpt. Als ik een aanval heb en de meiden niet naar turnen, hockey, paardrijden of muziekles kan brengen, app ik een van de andere moeders. Die nemen het dan van me over. Ook Niels springt met liefde in als het moet. De meeste mensen hebben er gelukkig begrip voor.”

Dagboek

Tanja heeft grip op haar migraine gekregen. Om meer inzicht te krijgen in patronen en triggers die voor jou een rol spelen, kun je een migraine dagboek bijhouden. Leg bijvoorbeeld symptomen, frequentie, duur en de gebruikte medicatie vast. Iedereen is anders en als je migraine hebt blijft het een kwestie van proberen wat voor jou de beste oplossing is.

Kek Mama samen met GSK

Zinc CHNL/CHXCDRN/0024/17