Hoofdpijn komt vaak voor: 8 op de 10 Nederlanders heeft er ooit in zijn leven last van. En vrouwen hebben er meer kans op dan mannen (GSK Global Pain Index). De impact van zware hoofdpijn of migraine is groot, maar gelukkig weten velen er goed mee om te gaan. Tanja (42) is moeder van drie. Als freelance tekstschrijver en eindredacteur werkt ze veel thuis, wat haar – met regelmatige migraineaanvallen – goed uitkomt.

“Wij hebben drie meiden: een van 9 en twee van 8. Als zij op school zitten, ben ik aan het werk: ongeveer 32 uur per week. Mijn man Niels werkt fulltime. Ik kan veel thuis werken. Dat is handig met de kinderen, maar óók als ik een onverwachte migraineaanval krijg. Dan kan ik gewoon uitzieken en ’s avonds nog even door.”

Geen kater

“Op mijn achttiende kreeg ik voor het eerst hoofdpijnaanvallen. Als de mix van vermoeidheid, stress en hormonen samenkomt, is het raak. Ook alcohol kan een migraineaanval triggeren, en dat hoeft niet eens veel te zijn. Ik ben weleens ziek geworden van twee slokken rode wijn. Als ik zeg dat ik van alcohol migraine krijg, zeggen mensen al snel: ‘Je hebt gewoon een kater.’ Dat is dus niet zo.”

Doek erom

“Ik voel een aanval vaak aankomen en meestal kan ik het ergste voorkomen met medicijnen. Ik ben dan misselijk en heb hoofdpijn aan één kant. Soms knoop ik een doek heel strak om mijn hoofd, om tegendruk te geven aan de pijn. Voor de meiden is het ook niet leuk. Ik heb geen energie en ben niet vrolijk. Dan vragen ze: ‘Mama heb je weer hoofdpijn?’ Daar voel ik me schuldig over.”

‘De zak zwart-witlolly’s ligt altijd in mijn buurt, just in case’

Veel begrip

“Mijn tip voor iedereen met migraine: salmiaklolly’s! Als ik een pijnstiller neem en daarnaast iets met salmiak, houd ik een aanval redelijk onder controle. De zak zwart-witlolly’s ligt altijd in mijn buurt, just in case. En ook het drinken van een extra kop koffie helpt. Als ik een aanval heb en de meiden niet naar turnen, hockey, paardrijden of muziekles kan brengen, app ik een van de andere moeders. Die nemen het dan van me over. Ook Niels springt met liefde in als het moet. De meeste mensen hebben er gelukkig begrip voor.”

Dagboek

Tanja heeft grip op haar migraine gekregen. Om meer inzicht te krijgen in patronen en triggers die voor jou een rol spelen, kun je een migraine dagboek bijhouden. Leg bijvoorbeeld symptomen, frequentie, duur en de gebruikte medicatie vast. Iedereen is anders en als je migraine hebt blijft het een kwestie van proberen wat voor jou de beste oplossing is.

Kek Mama samen met GSK

Zinc CHNL/CHXCDRN/0024/17

BN'er-moeders op Instagram

Van weekendboodschappen tot aan huiswerk: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Kusje

 

Zò trots en zò gek op dit heerlijke jochie, #LUX ❤️

Een bericht gedeeld door Bettina Holwerda (@bettina_holwerda) op


Lievelingsplek

 

Mijn lievelingsplekje. #brabant #mijnthuis #familie #❤️

Een bericht gedeeld door Vivian Reijs - VIVONLINE (@vivianreijs_vivonline) op


Hard aan het werk

 

Hier wordt een boekbespreking voorbereid. #lampje

Een bericht gedeeld door Georgina Verbaan (@gverbaan) op


Zou het genoeg zijn?

 

Lees ook
Boodschappen doen met drie kinderen: zo doe je dat in 15 minuten >


'Spontane foto'

 

Zie hier het resultaat van het maken van een ‘spontane foto’ 😂❤️

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Wijze woorden

 

✨door Rupi Kaur via @mothermusemag

Een bericht gedeeld door Romy Boomsma 🌿 (@romyboomsma) op


Prachtige foto

 

 

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

harde werker en moeder
Beeld: Pexels

Als advocaat staat blogger Candace Alnaji vrouwen bij die gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt omdat ze zwanger zijn of kinderen hebben. ‘Hun kansen worden ontnomen omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen.’

‘Maar je kunt heel goed én een harde werker én moeder zijn’, schrijft ze op Scary Mommy.
 

Identiteit

Candace las een essay van een zwangere vrouw, waarin zij uitlegde dat zij zichzelf geen ‘moeder’ zou gaan noemen. De reden: ze wilde niet dat haar identiteit als moeder de rest van haar leven zou overschaduwen. ‘Inmiddels heeft ze een baby en beschrijft ze zichzelf in haar blogs nog steeds niet als moeder’, zegt Candace. ‘Daar is niets mis mee - iedereen moet zichzelf op zijn eigen manier uiten. Maar als ik een blog schrijf, zal ik mezelf altijd moeder noemen.’

 

Lees ook:
'Het moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan' >

 

Discriminatie

Candace is advocaat op het gebied van arbeidsdiscriminatie. ‘Voordat ik kinderen kreeg’, vertelt ze, ‘vertegenwoordigde ik moeders. Zij werden door hun werkgevers gediscrimineerd op basis van hun status als moeder. Ze werden lastig gevallen omdat ze een miskraam hadden of omdat ze leden aan een postnatale depressie.’ Sinds Candace zelf kinderen heeft, kan ze hun pijn en frustratie heel goed voorstellen. ‘Veel moeders worden hun kansen ontnomen – gewoon omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen en vervolgens blijven werken.’
 

‘Moeder én goede werker’

Volgens Candace is het belangrijk om de huidige en toekomstige generatie vrouwen te laten zien dat je heel goed een moeder én iets anders kunt zijn. ‘Het moederschap vormt een heel groot deel van je identiteit’, legt ze uit, ‘maar daarnaast kun je ook een goede werker zijn. We hebben vrouwen nodig die zeggen: ‘Ik ben advocaat en ook een moeder. Ik ben verpleegster en ook een moeder.’ Dus of ik nou tachtig of twaalf uur per week werk, ik zal in mijn blogs altijd schrijven dat ik een advocaat, schrijfster én moeder ben.’


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >