Waarom lente-oren een typische jongenskwaal zijn

22.03.2024 10:11
lente-oren Bron: Unsplash

Ah, daar is ‘ie dan: de lente! De dagen worden langer, de zon schijnt weer volop en we kunnen eindelijk onze winterjassen naar achteren schuiven. Heerlijk, toch? Nou, niet voor je oren. Want die kunnen wel eens last krijgen van wat wij noemen: lente-oren.

Ja, je leest het goed, zelfs je oren kunnen rebels worden in dit seizoen. Wij vertellen je alles over lente-oren. Waar het vandaan komt en vooral en wat je eraan kunt doen.

Wat zijn lente-oren?

Lente-oren, ook wel bekend als ‘juvenile spring eruption‘ in de medische wereld (klinkt chique, hè?), zijn het resultaat van een soort allergische reactie op die felle lentezon. Je raadt het al, het is een soort oor-opstand. Je kunt last krijgen van kleine blaasjes en bultjes op de rand van je oorschelpen, en dat allemaal dankzij die zon. En weet je wat het ironische is? Zelfs als de zon nog niet eens zo fel is (ja, zelfs bij een UV-index van 2 of 3), kunnen die lente-oren toch de kop opsteken. Vooral bij jonge kinderen, omdat hun huidjes nu eenmaal wat gevoeliger zijn.

Vooral een jongenskwaal

Deze lente-ellende lijkt vooral jongens te treffen. Zou het komen door die stoere, korte kapsels? Meisjes hebben namelijk meestal hun lange lokken om hun oren te beschermen tegen die zonnestralen. De klachten van lente-oren, zoals jeuk, verschijnen als bij toverslag binnen een dag na te lang in het zonnetje te hebben gezeten. En geloof ons, jeukende oren, dat is nou niet bepaald een feestje.

Wat kun je doen tegen lente-oren?

Oké, je kind heeft dus last van die lente-oren, maar gelukkig is er meestal geen speciale behandeling nodig. Gewoon wat vet (bijvoorbeeld shea boter) op die oren smeren en geduld hebben. Na een paar weken verdwijnen die klachten als sneeuw voor de zon. Gelukkig maar, want niemand wil rondlopen met jeukende bultjes op z’n oren. Als de jeuk echt te erg wordt en je kind de oren bijna van zijn hoofd krabt, dan is een bezoekje aan de huisarts wel verstandig.

Hoe kun je lente-oren voorkomen?

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Dus als je weet dat jouw kind gevoelig is voor die lente-ellende, smeer die oorschelpen dan goed in met een flinke laag zonnebrandcrème, het liefst factor 30 of hoger. En zo’n schattig zonnehoedje erbij geeft nog wat extra bescherming. Ook een ideetje: laat het haar van je kind eens wat langer groeien, dat beschermt ook mooi die oren. En ja, ik weet het, die eerste zonnestralen zijn verleidelijk, maar laat je kinderen niet meteen de hele dag buiten spelen als ze maandenlang binnen hebben gezeten. Geleidelijk aan wennen aan die zon, dat is het devies.

Bron: Huidarts

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.