hooikoorts-bij-kinderen

Het is momenteel uitzonderlijk warm en dat leidt vroeg in het jaar ook al tot hooikoortsklachten. De bloeipiek van grassen, struiken en bomen ligt zelfs een maand eerder dan normaal: rond 6 februari. Het hooikoorts seizoen komt er aan.

Heeft jouw kind ook last van de pollen? Een paar handige tips.

 

Allergische reactie

Hooikoorts is een allergische reactie op het stuifmeel (pollen) van bloeiende grassen, struiken en bomen. De klachten die je hebt, rode ogen, een loopneus, kriebelhoest en niesbuien, komen bij verkoudheid én bij hooikoorts voor, maar toch kun je wel degelijk verschil merken. Zo komen hooikoortsverschijnselen binnen enkele minuten opzetten, terwijl een verkoudheid wel een paar uur nodig heeft. Daarentegen is hooikoorts wel sneller verdwenen.

 

Jeukende traanogen

Niet het meest frisse verschijnsel, maar nog iets waar je hooikoorts aan kunt herkennen: het wel alsof er gedurende enkele uren water uit de neus stroomt. Bij een verkoudheid kan snot weliswaar ook waterig zijn, maar in de meeste gevallen is het snot bij een verkoudheid dikker. Ook zijn bij hooikoorts de jeukende traanogen meestal volop aanwezig. Bij een verkoudheid is dat vaak niet het geval. Maar hoe kun je deze klachten verminderen?

 

Smeer vaseline rond de neus

Een beetje vaseline rond je neusgaten smeren, sommigen zeggen er baat bij te hebben. Een deel van het stuifmeel blijft dan namelijk plakken en gaat niet je neus in.

 

Lees ook
'Ik ben altijd bang dat mijn kinderen iets overkomt' >

 


Niet wrijven, gebruik een washandje

Je kind kan beter niet wrijven in jeukende ogen, omdat het stuifmeel op ogen en aan handen dan alleen maar verder wordt verspreid. Geef daarom een nat washandje om je ogen schoon te houden. Er zijn ook oogdruppels die brandende ogen kalmeren verkrijgbaar bij de drogist.

 

Luchten? Niet de hele dag

Houd de ramen in de woon- en kinderkamer zoveel mogelijk dicht. Wil je toch wat frisse lucht, open dan ramen waar geen wind op staat of zet er antipollenhorren voor. Lucht je huis het liefst 's morgens vroeg of 's avonds na een regenbui, want dan is er minder stuifmeel in de lucht. 

 

Honing in de thee

Een oude wijsheid: doe dagelijks een theelepel honing in je thee. In honing zitten vaak kleine hoeveelheden pollen, waardoor je er alvast aan zou kunnen wennen. 

 

Was ’s avonds je haar 

Om ’s nachts het contact met pollen te verminderen, is het handig om het haar van je kind ’s avonds te wassen. Dan komen de pollen in elk geval niet op het hoofdkussen terecht.

 

Gebruik medicijnen

Tegenwoordig zijn veel geneesmiddelen tegen hooikoorts bij kinderen vrij verkrijgbaar bij de drogist, maar laat je altijd goed adviseren.

 

Boek een strandvakantie

Maak van de nood een deugd en ga met je kind richting het strand - een lange strandwandeling kan ook al helpen. In Gelderland, Brabant en Overijssel komen de meeste pollen voor, aan de kust de minste.

 

Hooikoorts-app

Het Deventer Ziekenhuis lanceert als eerste Nederlandse ziekenhuis een allergie-app speciaal voor kinderen tussen de 7 en 16 jaar: AllerGoGo. Het figuurtje in de app, Allergotchi, wordt bij het aangeven van veel klachten ziek en als er medicijnen worden gebruikt, wordt hij weer beter. Ook kunnen kinderen de selfie-functie te gebruiken. Ze maken dan een foto van zichzelf en kunnen met smilies aangeven hoe ze zich voelen. Met deze functie wordt inzichtelijk wat er wel of niet wordt gedaan en gebruikt om hooikoorts bij kinderen tegen te gaan.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

fotoserie mannen vaderschap

Deze vaders werden van te voren niet gewaarschuwd voor ingewikkelde meisjeskleding, draagdoeken en babyvoeding. Resultaat? Een hilarische fotoserie.

De vader die z'n dochter een onvergetelijke dag had willen bezorgen...

 

Ook bij z'n zoon liep het anders dan gepland.

 

Of de vader die dacht dat een draagdoek omknopen...

 

Lees ook
'Papaklas' bereidt vaders voor op het vaderschap >

 

Een hapje opwarmen...

 

Z'n dochter aankleden...

 

Koekjes bakken...

 

Of eten klaarmaken simpel was.

 

Nee hoor. Het vaderschap gaat niet altijd over rozen.

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

12 redenen huilen kinderen

Het verkeerde boekje voorlezen, mensen die niet terugzwaaien of het moment dat ze erachter komen dat de snacks op zijn. Er zijn veel redenen voor kinderen om een potje te gaan grienen, maar soms kun je er als ouder geen touw aan vast knopen. Zo ook niet bij deze foto's.

Papa en ik


 

Toekomstige acteur

Tja...


 

Dat gaan we dus écht niet delen


 

Privacy wordt niet gewaardeerd


 

Soms weet je het ook gewoon niet


 

'Maar, waarom niet?'


 

Het gemiddelde ochtendritueel


Lees ook
Fotoserie: 8x creatieve wraakacties van kinderen >

 

En dit ook


 

Beetje besluiteloos


 

Is ook best eng


 

Het leven is ook zwaar

Bron: BoredPanda.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >