hooikoorts kinderen
Beeld: Pixabay

Het is momenteel uitzonderlijk warm en dat betekent dat het hooikoorts seizoen in volle gang is. Heeft jouw kind ook last van de pollen? Een paar handige tips.

Allergische reactie

Hooikoorts is een allergische reactie op het stuifmeel (pollen) van bloeiende grassen, struiken en bomen. De klachten die je hebt, rode ogen, een loopneus, kriebelhoest en niesbuien, komen bij verkoudheid én bij hooikoorts voor, maar toch kun je wel degelijk verschil merken. Zo komen hooikoortsverschijnselen binnen enkele minuten opzetten, terwijl een verkoudheid wel een paar uur nodig heeft. Daarentegen is hooikoorts wel sneller verdwenen.

 

Jeukende traanogen

Niet het meest frisse verschijnsel, maar nog iets waar je hooikoorts aan kunt herkennen: het wel alsof er gedurende enkele uren water uit de neus stroomt. Bij een verkoudheid kan snot weliswaar ook waterig zijn, maar in de meeste gevallen is het snot bij een verkoudheid dikker. Ook zijn bij hooikoorts de jeukende traanogen meestal volop aanwezig. Bij een verkoudheid is dat vaak niet het geval. Maar hoe kun je deze klachten verminderen?

 

Smeer vaseline rond de neus

Een beetje vaseline rond je neusgaten smeren, sommigen zeggen er baat bij te hebben. Een deel van het stuifmeel blijft dan namelijk plakken en gaat niet je neus in.

 

Lees ook
'Ik ben altijd bang dat mijn kinderen iets overkomt' >

 


Niet wrijven, gebruik een washandje

Je kind kan beter niet wrijven in jeukende ogen, omdat het stuifmeel op ogen en aan handen dan alleen maar verder wordt verspreid. Geef daarom een nat washandje om je ogen schoon te houden. Er zijn ook oogdruppels die brandende ogen kalmeren verkrijgbaar bij de drogist.

 

Luchten? Niet de hele dag

Houd de ramen in de woon- en kinderkamer zoveel mogelijk dicht. Wil je toch wat frisse lucht, open dan ramen waar geen wind op staat of zet er antipollenhorren voor. Lucht je huis het liefst 's morgens vroeg of 's avonds na een regenbui, want dan is er minder stuifmeel in de lucht. 

 

Honing in de thee

Een oude wijsheid: doe dagelijks een theelepel honing in je thee. In honing zitten vaak kleine hoeveelheden pollen, waardoor je er alvast aan zou kunnen wennen. 

 

Was ’s avonds je haar 

Om ’s nachts het contact met pollen te verminderen, is het handig om het haar van je kind ’s avonds te wassen. Dan komen de pollen in elk geval niet op het hoofdkussen terecht.

 

Gebruik medicijnen

Tegenwoordig zijn veel geneesmiddelen tegen hooikoorts bij kinderen vrij verkrijgbaar bij de drogist, maar laat je altijd goed adviseren.

 

Boek een strandvakantie

Maak van de nood een deugd en ga met je kind richting het strand - een lange strandwandeling kan ook al helpen. In Gelderland, Brabant en Overijssel komen de meeste pollen voor, aan de kust de minste.

 

Hooikoorts-app

Het Deventer Ziekenhuis lanceert als eerste Nederlandse ziekenhuis een allergie-app speciaal voor kinderen tussen de 7 en 16 jaar: AllerGoGo. Het figuurtje in de app, Allergotchi, wordt bij het aangeven van veel klachten ziek en als er medicijnen worden gebruikt, wordt hij weer beter. Ook kunnen kinderen de selfie-functie te gebruiken. Ze maken dan een foto van zichzelf en kunnen met smilies aangeven hoe ze zich voelen. Met deze functie wordt inzichtelijk wat er wel of niet wordt gedaan en gebruikt om hooikoorts bij kinderen tegen te gaan.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

aan wintertijd wennen kind
Beeld: Pixabay

De overgang van zomer- naar wintertijd (de klok gaat een uur terug) kan er voor kinderen flink inhakken. Daarom een paar handige tips.

Opdat je kind niet al om 5 uur 's ochtends naast je bed staat.

 

Langzaam wennen

Probeer een paar dagen voordat de wintertijd ingaat de bedtijd van je kind elke dag met 5 à 10 minuten te verlengen. Je past op deze manier het slaapschema stukje bij beetje aan en zo wennen kinderen makkelijker aan het nieuwe ritme - en slapen ze misschien toch dat uurtje langer door. De maaltijden steeds een paar minuten uitstellen kan trouwens ook helpen.

 

Lekker donker

 

Kinderen worden vaak wakker omdat het licht wordt in de kamer, maar met goede gordijnen kun je het langer donker houden.

 

Lees ook
Zomertijd: hoe bereid je je kind erop voor? >

 

Hou het rustig

Ga tegen de avond niet nog allerlei (drukke) fratsen uithalen om je kind nog vermoeider te maken: hou het rustig, praat met een zachte stem en dim die lampen in de woon- en slaapkamer. Die hysterische kiekeboe-spelletjes kunnen morgen weer.

 

Iets langer in bed blijven

Is je kind oud genoeg, spreek dan samen af dat hij nog een tijdje rustig in bed blijft liggen als-ie vroeg wakker wordt. Laat 'm een boekje lezen, muziek luisteren of een simpel spelletje doen. Zo dendert je kind niet meteen de slaapkamer uit, maar hoeft hij ook niet meer verplicht z'n ogen dicht te doen - en jij pakt mooi nog wat extra slaap mee.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderboeken vreemd

Al heeft je kind vast geen idee, de dubbelzinnigheid van deze kinderboeken is zo opvallend dat jij ze liever in de kast laat staan.

Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen...

 

Misschien was 'Kitty' beter geweest

 

Rillingen krijg je ervan

 

En wáárom zou je je kind dit precies willen leren?

 

Lees ook
6x fijne boeken van bestsellerauteur Mariëtte Middelbeek >

 

Een beetje flauw, wel grappig

 

Brrrr

 

Daar is-ie weer: Dick

 

Niet zo onschuldig als het lijkt

 

Ietwat ongelukkig gekozen...

 

Stalker George

 

En dan die tekening erbij...

 

Ook hier hadden de tekenaars vast iets anders bedoeld

Bron: Bored Panda
 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >