Hooikoorts bij kinderen: zo kun je de klachten verminderen

10.03.2022 13:18

Heeft jouw kind ook zo’n last van de pollen zodra ’t warmer wordt? Met deze tips kun je de klachten door hooikoorts bij kinderen verminderen.

Allergische reactie

Hooikoorts is een allergische reactie op het stuifmeel (pollen) van bloeiende grassen, struiken en bomen. De klachten die je hebt, rode ogen, een loopneus, kriebelhoest en niesbuien, komen bij verkoudheid én bij hooikoorts voor, maar toch kun je wel degelijk verschil merken. Zo komen hooikoortsverschijnselen binnen enkele minuten opzetten, terwijl een verkoudheid wel een paar uur nodig heeft. Daarentegen is hooikoorts wel sneller verdwenen.

Jeukende traanogen

Niet het meest frisse verschijnsel, maar nog iets waar je hooikoorts aan kunt herkennen: het wel alsof er gedurende enkele uren water uit de neus stroomt. Bij een verkoudheid kan snot weliswaar ook waterig zijn, maar in de meeste gevallen is het snot bij een verkoudheid dikker. Ook zijn bij hooikoorts de jeukende traanogen meestal volop aanwezig. Bij een verkoudheid is dat vaak niet het geval. Maar hoe kun je deze klachten verminderen?

Smeer vaseline rond de neus

Een beetje vaseline rond je neusgaten smeren kan ook helpen. Een deel van het stuifmeel blijft dan namelijk plakken en gaat niet je neus in.

Lees ook
‘Ik ben altijd bang dat mijn kinderen iets overkomt’ >

Niet wrijven, gebruik een washandje

Je kind kan beter niet wrijven in jeukende ogen, omdat het stuifmeel op ogen en aan handen dan alleen maar verder wordt verspreid. Geef daarom een nat washandje om je ogen schoon te houden. Er zijn ook oogdruppels die brandende ogen kalmeren verkrijgbaar bij de drogist.

Luchten? Niet de hele dag

Houd de ramen in de woon- en kinderkamer zoveel mogelijk dicht. Wil je toch wat frisse lucht, open dan ramen waar geen wind op staat of zet er antipollenhorren voor. Lucht je huis het liefst ’s morgens vroeg of ’s avonds na een regenbui, want dan is er minder stuifmeel in de lucht.

Honing in de thee

Een oude wijsheid: doe dagelijks een theelepel honing in je thee. In honing zitten vaak kleine hoeveelheden pollen, waardoor je er alvast aan zou kunnen wennen.

Was ’s avonds je haar

Om ’s nachts het contact met pollen te verminderen, is het handig om het haar van je kind ’s avonds te wassen. Dan komen de pollen in elk geval niet op het hoofdkussen terecht.

Gebruik medicijnen

Tegenwoordig zijn veel geneesmiddelen tegen hooikoorts bij kinderen vrij verkrijgbaar bij de drogist, maar laat je altijd goed adviseren.

Boek een strandvakantie

Maak van de nood een deugd en ga met je kind richting het strand – een lange strandwandeling kan ook al helpen. In Gelderland, Brabant en Overijssel komen de meeste pollen voor, aan de kust de minste.

Hooikoorts-app

Het Deventer Ziekenhuis lanceert als eerste Nederlandse ziekenhuis een allergie-app speciaal voor kinderen tussen de 7 en 16 jaar: AllerGoGo. Het figuurtje in de app, Allergotchi, wordt bij het aangeven van veel klachten ziek en als er medicijnen worden gebruikt, wordt hij weer beter. Ook kunnen kinderen de selfie-functie te gebruiken. Ze maken dan een foto van zichzelf en kunnen met smilies aangeven hoe ze zich voelen. Met deze functie wordt inzichtelijk wat er wel of niet wordt gedaan en gebruikt om hooikoorts bij kinderen tegen te gaan.

Bron: allesoverallergie.nl

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >