Het is weer zover: hooikoortsseizoen. Heeft jouw kind ook zo’n last van de pollen zodra ’t warmer wordt? Met deze tips kun je de klachten door hooikoorts bij kinderen verminderen.
Lees verder onder de advertentie
Hooikoorts is een allergische reactie op het stuifmeel (pollen) van bloeiende grassen, struiken en bomen. De klachten die je hebt, rode ogen, een loopneus, kriebelhoest en niesbuien, komen bij verkoudheid én bij hooikoorts voor, maar toch kun je wel degelijk verschil merken. Zo komen hooikoortsverschijnselen binnen enkele minuten opzetten, terwijl een verkoudheid wel een paar uur nodig heeft. Daarentegen is hooikoorts wel sneller verdwenen.
Lees verder onder de advertentie
Jeukende traanogen
Niet het meest frisse verschijnsel, maar nog iets waar je hooikoorts aan kunt herkennen: het wel alsof er gedurende enkele uren water uit de neus stroomt. Bij een verkoudheid kan snot weliswaar ook waterig zijn, maar in de meeste gevallen is het snot bij een verkoudheid dikker. Ook zijn bij hooikoorts de jeukende traanogen meestal volop aanwezig. Bij een verkoudheid is dat vaak niet het geval. Maar hoe kun je deze klachten verminderen?
Lees verder onder de advertentie
Smeer vaseline rond de neus
Een beetje vaseline rond je neusgaten smeren kan ook helpen. Een deel van het stuifmeel blijft dan namelijk plakken en gaat niet je neus in.
Lees verder onder de advertentie
Niet wrijven, gebruik een washandje
Je kind kan beter niet wrijven in jeukende ogen, omdat het stuifmeel op ogen en aan handen dan alleen maar verder wordt verspreid. Geef daarom een nat washandje om je ogen schoon te houden. Er zijn ook oogdruppels die brandende ogen kalmeren verkrijgbaar bij de drogist.
Luchten? Niet de hele dag
Houd de ramen in de woon- en kinderkamer zoveel mogelijk dicht. Wil je toch wat frisse lucht, open dan ramen waar geen wind op staat of zet er antipollenhorren voor. Lucht je huis het liefst ’s morgens vroeg of ’s avonds na een regenbui, want dan is er minder stuifmeel in de lucht.
Lees verder onder de advertentie
Honing in de thee
Een oude wijsheid: doe dagelijks een theelepel honing in je thee. In honing zitten vaak kleine hoeveelheden pollen, waardoor je er alvast aan zou kunnen wennen.
Was ’s avonds je haar
Om ’s nachts het contact met pollen te verminderen, is het handig om het haar van je kind ’s avonds te wassen. Dan komen de pollen in elk geval niet op het hoofdkussen terecht.
Gebruik medicijnen
Tegenwoordig zijn veel geneesmiddelen tegen hooikoorts bij kinderen vrij verkrijgbaar bij de drogist, maar laat je altijd goed adviseren.
Boek een strandvakantie
Maak van de nood een deugd en ga met je kind richting het strand – een lange strandwandeling kan ook al helpen. In Gelderland, Brabant en Overijssel komen de meeste pollen voor, aan de kust de minste.
Snottert je kind al weken, maar weet je niet of het een verkoudheid of toch hooikoorts is? Dit zijn de verschillen.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).