Last van warmte uitslag? Zo behandel je het

19.07.2022 15:14
kind-slaapt-slecht-door-warmte-tips

Zwemmen, smeren, zwemmen, smeren. Deze warme dagen zijn niet echt de beste periode voor de tere huidjes van je kinderen. Grote kans dat je kinderen (of jijzelf) last krijgen van warmte uitslag. Wat je eraan kunt doen? Wij zetten het op een rijtje.

Warmte uitslag (officieel: miliaria) is een huiduitslag die ontstaat bij flinke warmte. Vrijwel iedereen kan last krijgen van warmte uitslag. Je loopt extra kans als je in een warme, tropische en vochtige omgeving bent, maar ook in de sauna of met verkeerde kleding aan kun je warmte uitslag oplopen.

Blaasjes

De uitslag ontstaat omdat de afvoergangen van zweetklieren verstopt raken. In het minst heftige geval zit die verstopping vlak onder de huid en zie je heel veel kleine oppervlakkige vochtblaasjes die snel stuk gaan. Die blaasjes verdwijnen na een paar uur vanzelf.

Als de verstopping wat dieper onder de huid zit ontstaan er kleine rode bultjes die flink kunne jeuken. Vooral kinderen en mensen met overgewicht lopen deze bultjes sneller op. Extra vervelend: deze vorm kan wel dagen aanhouden.

Baby’s

Vooral baby’s krijgen vaak warmte uitslag. Dit komt omdat ze in de zomer vaak in een te warme slaapkamer liggen en gaan zweten. Let ook op dat je je baby niet te warm aankleed, want de zweetkliertjes zijn nog niks gewend en moeten hard aan het werk. De uitvoergangetjes kunnen dan verstopt raken.

Bij kleintjes zie je de uitslag vaak het eerst in de nek, liezen of oksels. De warme plekjes, dus!

Behandelen

Heb je alleen last van oppervlakkige blaasjes? Deze hoef je niet te behandelen en verdwijnen vanzelf. Heb je last van de rode, jeukerige bultjes? Dan wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk weer vanaf zijn. Hier wat tips:

  • Zorg dat je niet teveel zweet, dus zoek verkoeling.
  • Ga niet sporten in de warmte.
  • Draag luchtige katoenen kleding die geen wrijving geven.
  • Gebruik geen geparfumeerde zepen of andere producten.
  • Gebruik eventueel koude kompressen om te koelen.
  • Verkoelende talkpoeder kan de jeuk verlichten.
  • Heb je een infectie? Desinfecteer het dan goed!

Balen: wanneer je gevoelig bent voor warmte uitslag is de kans groot dat het terugkeert. Zorg dus dat je goed voorbereid bent in de hitte.

Bron: huidarts.com

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.