Nu het zomerse weer in aantocht is, zijn we massaal weer aan het smeren. Maar eerlijk is eerlijk: niemand vindt zonnebrandcrème met een witte waas heel fijn. Het smeert moeilijk en je blijft het op de huid zien. Toch is dat melkachtige laagje helemaal niet zo slecht — sterker nog, het is een teken dat je huid goed beschermd wordt.
Lees verder onder de advertentie
De witte waas ontstaat vooral bij zonnebrandcrèmes die minerale filters bevatten, zoals zinkoxide of titaniumdioxide. In plaats van uv-stralen chemisch te absorberen (zoals chemische filters doen), leggen deze natuurlijke bestanddelen een letterlijk reflecterend laagje op je huid. Ze kaatsen de schadelijke uv-straling direct terug, alsof je een klein schildje om je heen draagt.
Lees verder onder de advertentie
Beter voor je huid
Minerale zonnebrandcrèmes zijn extra lief voor de gevoelige huid. Ze veroorzaken minder vaak irritaties of allergische reacties en zijn daarom ideaal voor kinderen en mensen met huidproblemen zoals eczeem. Ook zijn ze meteen werkzaam na het aanbrengen, terwijl chemische zonnebrand even moet intrekken.
Lees verder onder de advertentie
Bovendien zijn minerale crèmes vaak beter voor het milieu. Chemische zonnefilters kunnen koraalriffen aantasten, terwijl natuurlijke alternatieven meestal reef-safe zijn.
De technologie heeft niet stilgestaan. Veel merken gebruiken tegenwoordig ultra-fijne (niet-nanodeeltje) formules waardoor de witte waas een stuk minder opvalt. Toch geldt vaak nog: hoe witter de waas, hoe zuiverder en effectiever de fysieke bescherming meestal is.
Beter smeren
Een bijkomend voordeel van zonnebrandcrème met een witte waas is dat je precies kunt zien waar je je kind al hebt ingesmeerd — en waar nog niet. Vooral bij wiebelige kinderen of op het strand, waar afleiding op de loer ligt, is dat geen overbodige luxe. Door de zichtbare laag is de kans veel kleiner dat je per ongeluk een stukje huid overslaat, zoals de oren, nek of de randjes langs zwembroekjes.
Lees verder onder de advertentie
Smeer jij altijd heel goed en grondig je kinderen in? Vergeet ook jezelf niet. Uit onderzoek blijkt dat moeders vaak zichzelf vergeten.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).