Bijwerkingen en beschermingsduur: alles over de RS-vaccinatie

16.02.2024 19:00
Bron: Unsplash

Eerder deze week deelden we dat de Gezondheidsraad vaccinatieplannen voor baby’s op de schop gooit. Het advies luidt om alle kleintjes te beschermen tegen het RS-virus. Wij zochten uit hoe de RS-vaccinatie werkt en wat de mogelijke bijwerkingen zijn.

Het RS-virus is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij kinderen, vooral actief in de winter. Hoewel de meeste kinderen slechts milde verkoudheidsverschijnselen vertonen, vormt het voor baby’s een potentieel gevaar, waarbij bronchiolitis of longontsteking kan optreden.

RS-virus risicogroepen

Baby’s die te vroeg zijn geboren, het syndroom van Down hebben of aangeboren hartafwijkingen hebben, lopen meer risico op ernstige complicaties. Ongeveer 1 tot 2 procent van de baby’s belandt in het ziekenhuis, en sommigen moeten zelfs naar de intensive care. De kans op overlijden in Nederland is gelukkig minimaal, maar in landen met beperkte medische zorg is deze kans groter.

RS-vaccinatie

Op dit moment bestaat er nog geen standaardvaccin tegen het RS-virus. Voorheen ontvingen kinderen die als risicogroep werden beschouwd een “passieve vaccinatie” met het medicijn palivizumab. Dit medicijn moest maandelijks tijdens het RS-virusseizoen worden toegediend en was slechts vier weken werkzaam. Het recent op de markt gekomen medicijn nirsevimab staat geregistreerd voor gebruik bij alle baby’s, niet alleen bij risicogroepen.

Lees ook alles over het rotavirus: wat is het en hoe kun je het voorkomen?

Snelheid en duur bescherming

Wanneer nirsevimab via de moeder wordt toegediend, hebben de antistoffen twee weken nodig om effectief te worden voor de baby. Als het vaccin rechtstreeks aan de baby wordt gegeven, is de bescherming direct actief. Nirsevimab biedt ten minste vijf maanden bescherming, waardoor één dosis per RS-virusseizoen voldoende is om ernstige infecties te voorkomen. Het is belangrijk om het vaccin op het juiste moment toe te dienen. Als een moeder na het virusseizoen bevalt, is het bijvoorbeeld niet zinvol om het vaccin via haar te geven, omdat de effectiviteit tegen de tijd dat het virus weer actief wordt, is afgenomen.

Bijwerkingen van het RS-vaccin

Bijwerkingen van de vaccinatie via de moeder zijn over het algemeen mild en van korte duur, hoewel er nog onderzoek wordt gedaan naar een mogelijk licht verhoogd risico op vroeggeboorte. Bij baby’s zijn bijwerkingen zeldzaam. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) meldt enkele mogelijke bijwerkingen, zoals een rode of pijnlijke plek op de injectieplaats of koorts. In landen waar al tegen RSV wordt gevaccineerd, zijn tot nu toe geen ernstige bijwerkingen gemeld na meer dan zevenduizend vaccinaties.

Wanneer is het vaccin beschikbaar?

De Gezondheidsraad zegt dat het belangrijk is om baby’s tegen het RS-virus te vaccineren als onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Maar staatssecretaris Van Ooijen zegt dat er op dit moment geen geld is om dit te doen. Het besluit hierover ligt bij het volgende kabinet.

In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.