In samenwerking met Kek Mama

Alles over het rotavirus: wat is het en hoe kun je het voorkomen?

07.02.2024 10:35
Alles over het Rotavirus: wat is het en hoe kun je het voorkomen?

Het rotavirus is een erg besmettelijk virus dat vooral voorkomt bij kinderen onder de 2 jaar. Ondanks dat het zo besmettelijk is, is het virus redelijk onbekend. Als ouder is het goed om te weten hoe je een infectie met het rotavirus herkent. Wij vertellen je alles over de symptomen en hoe je kunt proberen te voorkomen dat jouw kind het krijgt.

Wat is het rotavirus?

Het rotavirus veroorzaakt een erg besmettelijke infectie waarbij de maag en de darmen ontstoken raken. Het komt vooral voor bij jonge kinderen. Bijna ieder kind krijgt voor het vijfde levensjaar met een rotavirusinfectie te maken, maar niet alle kinderen worden er ziek van. Vaak zijn de klachten bij een eerste infectie erger dan bij een volgende infectie. Elk jaar worden ongeveer 3500 kinderen opgenomen in het ziekenhuis vanwege een rotavirusinfectie. Dit zijn vooral kinderen tussen de 6 maanden en 2 jaar oud.

Wat zijn de symptomen?

Als ouder is het goed om te weten waar je op moet letten. De klachten beginnen vaak plotseling en houden meestal 4 tot 9 dagen aan. Dit zijn de symptomen van een rotavirusinfectie:

  • misselijkheid
  • overgeven
  • diarree
  • koorts
  • buikpijn en buikkramp

Behandeling

Vaak gaat een rotavirusinfectie vanzelf over en is er geen behandeling nodig. Wel is het altijd slim om naar de huisarts te gaan voor overleg als je je zorgen maakt om je kind. Let vooral op uitdroging. Veel braken in combinatie met diarree kan ervoor zorgen dat je kind uitgedroogd raakt. In het ergste geval moet je kind dan opgenomen worden in het ziekenhuis. Zorg er dus voor dat je kind voldoende drinkt.

Een rotavirusinfectie voorkomen

Een rotavirusinfectie is heel besmettelijk. Het virus zit in de ontlasting van de zieke en kan bijvoorbeeld na het bezoek aan het toilet op de wc-bril, de spoelknop, de kraan of de deurklink terecht komen. Zo wordt het makkelijk doorgegeven aan huisgenoten. In geval van een baby wordt het virus snel doorgegeven tijdens het verschonen van de luier. Om besmetting proberen te voorkomen is handen wassen belangrijk, net als het regelmatig schoonmaken van de toiletruimte, maar denk ook aan speelgoed en bestek. De incubatietijd (de tijd tussen besmet raken en ziek worden) is 1 tot 3 dagen.

Rotavirusvaccinatie

Je kunt je kind beschermen tegen een infectie met het rotavirus door de rotavirusvaccinatie. Ouders konden voorheen al zelf de keuze maken om hun baby te laten vaccineren met een rotavirusvaccinatie, maar vanaf 1 januari 2024 is het ook onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Dat betekent natuurlijk niet dat de vaccinatie verplicht is, het blijft een vrije keuze, maar het wordt wel standaard aangeboden.

Baby’s van ouders die hier wel voor kiezen, zullen de vaccinatie voor het eerst op het consultatiebureau krijgen als ze tussen de 6 en de 9 weken zijn. Op een leeftijd van 3 maanden wordt dit herhaald. Het is geen prik, maar – wel zo fijn – een druppelvaccin, dat via de mond wordt gegeven. Dit wordt vaak door zowel ouder als kind prettiger ervaren. Je hoeft hier zelf geen afspraak voor te maken. Ouders van baby’s die na 1 januari 2024 geboren worden, krijgen vanzelf een brief thuis. Klik hier voor meer informatie over de rotavirusvaccinatie en hier voor meer informatie over de rotavirusinfectie.

Nog meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >