Het rotavirus is een erg besmettelijk virus dat vooral voorkomt bij kinderen onder de 2 jaar. Ondanks dat het zo besmettelijk is, is het virus redelijk onbekend. Als ouder is het goed om te weten hoe je een infectie met het rotavirus herkent. Wij vertellen je alles over de symptomen en hoe je kunt proberen te voorkomen dat jouw kind het krijgt.
Lees verder onder de advertentie
Wat is het rotavirus?
Het rotavirus veroorzaakt een erg besmettelijke infectie waarbij de maag en de darmen ontstoken raken. Het komt vooral voor bij jonge kinderen. Bijna ieder kind krijgt voor het vijfde levensjaar met een rotavirusinfectie te maken, maar niet alle kinderen worden er ziek van. Vaak zijn de klachten bij een eerste infectie erger dan bij een volgende infectie. Elk jaar worden ongeveer 3500 kinderen opgenomen in het ziekenhuis vanwege een rotavirusinfectie. Dit zijn vooral kinderen tussen de 6 maanden en 2 jaar oud.
Lees verder onder de advertentie
Wat zijn de symptomen?
Als ouder is het goed om te weten waar je op moet letten. De klachten beginnen vaak plotseling en houden meestal 4 tot 9 dagen aan. Dit zijn de symptomen van een rotavirusinfectie:
misselijkheid
overgeven
diarree
koorts
buikpijn en buikkramp
Behandeling
Vaak gaat een rotavirusinfectie vanzelf over en is er geen behandeling nodig. Wel is het altijd slim om naar de huisarts te gaan voor overleg als je je zorgen maakt om je kind. Let vooral op uitdroging. Veel braken in combinatie met diarree kan ervoor zorgen dat je kind uitgedroogd raakt. In het ergste geval moet je kind dan opgenomen worden in het ziekenhuis. Zorg er dus voor dat je kind voldoende drinkt.
Lees verder onder de advertentie
Een rotavirusinfectie voorkomen
Een rotavirusinfectie is heel besmettelijk. Het virus zit in de ontlasting van de zieke en kan bijvoorbeeld na het bezoek aan het toilet op de wc-bril, de spoelknop, de kraan of de deurklink terecht komen. Zo wordt het makkelijk doorgegeven aan huisgenoten. In geval van een baby wordt het virus snel doorgegeven tijdens het verschonen van de luier. Om besmetting proberen te voorkomen is handen wassen belangrijk, net als het regelmatig schoonmaken van de toiletruimte, maar denk ook aan speelgoed en bestek. De incubatietijd (de tijd tussen besmet raken en ziek worden) is 1 tot 3 dagen.
Lees verder onder de advertentie
Rotavirusvaccinatie
Je kunt je kind beschermen tegen een infectie met het rotavirus door de rotavirusvaccinatie. Ouders konden voorheen al zelf de keuze maken om hun baby te laten vaccineren met een rotavirusvaccinatie, maar vanaf 1 januari 2024 is het ook onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Dat betekent natuurlijk niet dat de vaccinatie verplicht is, het blijft een vrije keuze, maar het wordt wel standaard aangeboden.
Lees verder onder de advertentie
Baby’s van ouders die hier wel voor kiezen, zullen de vaccinatie voor het eerst op het consultatiebureau krijgen als ze tussen de 6 en de 9 weken zijn. Op een leeftijd van 3 maanden wordt dit herhaald. Het is geen prik, maar – wel zo fijn – een druppelvaccin, dat via de mond wordt gegeven. Dit wordt vaak door zowel ouder als kind prettiger ervaren. Je hoeft hier zelf geen afspraak voor te maken. Ouders van baby’s die na 1 januari 2024 geboren worden, krijgen vanzelf een brief thuis. Klik hier voor meer informatie over de rotavirusvaccinatie en hier voor meer informatie over de rotavirusinfectie.
Schoonmoeders: je kunt niet zonder ze, maar soms halen ze ook het bloed onder je nagels vandaan. Zeker als ze, met de beste bedoelingen, over je grenzen heen walsen. Maria kon haar ogen niet geloven toen haar baby na een dagje bij oma met gaatjes in haar oren thuiskwam.
Liefde is een mysterie, maar de sterren hebben stiekem al een paar antwoorden voor ons. Want wist je dat sommige sterrenbeelden zó goed bij elkaar passen dat ze een gouden medaille verdienen?
Laten we eerlijk zijn: alle kinderen hebben hun momenten waarop ze liever luisteren naar het buurmeisje van drie dan naar hun eigen ouders. Maar als je een kind hebt met een bepaald sterrenbeeld, kun je je borst natmaken. Deze zijn pas écht eigenwijs.
Een boterham met pindakaas? Voor sommige kinderen is dat levensgevaarlijk. Pinda-allergieën lijken steeds vaker voor te komen, en de vraag is: hoe komt dat? Onderzoekers hebben een mogelijke boosdoener op het spoor: luchtvervuiling.
Wat een gezellige pakjesavond zou moeten worden, liep uit in een familiedrama. Kelly had nooit een goede band met haar schoonzus en zwager, maar toen er kinderen in het spel kwamen, ging het van kwaad tot erger. De boel escaleerde tijdens pakjesavond.
Ben je hard op zoek naar een naam voor je baby die niet zo vaak voorkomt? Overweeg dan eens een botanische bloemennaam. Deze dalen namelijk flink in populariteit blijkt uit onderzoek. Positief bekeken: als jij jouw baby een van deze bloemige namen geeft, zal hij of zij weinig naamgenootjes in de klas tegenkomen.