Vaccinatie tegen RS-virus aanbevolen voor babies in hun eerste levensjaar

15.02.2024 12:03
vaccinatie RS-virus Bron: Pexels

Van het RS-virus heb je waarschijnlijk weleens gehoord. Het is een veelvoorkomend virus dat vooral voor baby’s grote gevolgen kan hebben. De Nederlandse Gezondheidsraad stelt daarom nu voor om alle kinderen in hun eerste levensjaar te vaccineren tegen het RS-virus.

Het respiratoir syncytieel virus, beter bekend als het RS-virus. Deze nieuwe strategie van vaccineren kan volgens de Gezondheidsraad het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen aanzienlijk verminderen.

De schadelijke effecten van het RS-virus

Het RS-virus is verantwoordelijk voor ernstige luchtwegproblemen, vooral bij baby’s. Jaarlijks resulteert dit in ongeveer 2.500 ziekenhuisopnames van kinderen onder de 5 jaar. Voor volwassenen en oudere kinderen zijn de symptomen minder ernstig en lijken ze vaak op die van een reguliere verkoudheid.

Het advies van de Gezondheidsraad

Dit advies van de Gezondheidsraad is in wezen een antwoord op een eerdere aanvraag van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om de mogelijkheden te onderzoeken van vaccinatie tegen het RS-virus. Baby’s zouden het vaccin toegediend moeten krijgen in de eerste drie maanden na hun geboorte. Vaccineren tijdens de zwangerschap is ook een optie, in België willen ze dit zo snel mogelijk gaan doen, maar de Nederlandse Gezondheidsraad geeft daar niet de voorkeur aan.  Zij willen liever kinderen vaccineren, want: “Op die manier kunnen meer kinderen beschermd worden.”

Huidige vaccins en de toekomstige verwachtingen

Er bestaan op dit moment al vaccins tegen het RS-virus, maar deze worden enkel toegediend aan kinderen met een hoog risico, zoals kinderen die te vroeg geboren zijn.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zal nu dit advies in overweging nemen en bepalen of en hoe het RS-virusvaccin zou kunnen worden opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Als dit gebeurt, ontvangt elk kind in Nederland de vaccinatie tegen het RS-virus als onderdeel van het reguliere vaccinatieschema.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.