6x gezonde tussendoortjes voor je kind (én voor jezelf)

21.04.2019 04:52
gezonde-tussendoortjes-die-vullen

Lekker en ook gezond? Kan makkelijk. Bekijk dit lijstje met fijne tussendoortjes maar: ideaal om aan je kind te geven en ze vullen nog lekker ook.

Groenten met gezonde dip

Bleekselderij, komkommer, wortel, paprika, snoeptomaten of radijs: met groenten kun je werkelijk alle kanten op en je stopt ze zo in een zakje. Om het helemaal af te maken, geef je een goed afsluitbaar bakje mee met lekkere dip. Bijvoorbeeld hummus of (aanrader) een zongedroogde tomatendip: een mix van 80 gram cashewnoten, twee eetlepels olijfolie, drie eetlepels Griekse yoghurt, drie zongedroogde tomaten, theelepel paprikapoeder (wel een nacht van te voren in de koelkast zetten).

 

Lees ook
Lekker en gezond: lunchtips in de buitenlucht >

 

Noten

Of stop een zakje ongebrande, ongezouten noten in de schooltas. Deze vullen lekker en zitten bomvol eiwitten en goede vetten. Maar waarom ongebrand en ongezouten? Simpel: als je ongebrande noten kiest, krijgt je kind geen extra onnodige vetten binnen. Én je vermijdt een overschot aan zout. Voor de zoete smaak geef je er eventueel nog wat rozijnen en gedroogd fruit bij. Kijk wel eerst op het etiket of het fruit niet extra gezoet wordt met andere onnodige toevoegingen.

Tip: als je kind de kleuterleeftijd heeft, kun je walnoten of pecannoten meegeven. Die zijn iets zachter dan pinda’s of pistachenootjes, dus makkelijk door te kauwen.

 

Bananenbrood

Zin om je uit te sloven in de keuken? Maak dan dit lekkere bananenbrood met eieren, amandelen, dadels, havermout en bananen. Het is niet moeilijk om te maken en als je ’t luchtdicht verpakt, is-ie in de koelkast nog een paar dagen te bewaren. Invriezen kan ook, bewaar de plakjes dan afzonderlijk in een diepvrieszakje.

 

Smoothies

Ze smaken verrukkelijk en zijn ideaal om je dag mee te beginnen. Bovendien is een smoothie zo gemaakt en kunnen ze prima mee naar school als je ze in een knijpzakje doet. Daarom: drie lekkere recepten.

 

Zelfgemaakte mueslireep

En als je dan toch bezig bent, maak je gelijk je eigen mueslireep. Met honing, cranberry of (pure) chocola, bijvoorbeeld. Het internet staat vol met lekkere recepten, maar dit is wel een hele fijne. 

Benodigdheden: 

  • 50 g gedroogde abrikozen
  • 250 g muesli
  • 50 g gedroogde cranberry’s
  • 50 g rozijnen
  • 2 eieren
  • 1 tl bakpoeder
  • 150 g honing
  • 50 g boter

Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed de vorm met bakpapier. Snijd de abrikozen in stukjes en doe deze met de muesli, cranberry’s en rozijnen in een kom. Meng de eieren en bakpoeder erdoor, verhit de honing met de boter tot deze is gesmolten en meng het goedje door de muesli. Schep alles in de bakvorm, druk aan en bak  een klein halfuur in het midden van de oven. Laat de boel twee uur afkoelen in de vorm en snijd alles vervolgens in repen. In een luchtdichte trommel zijn ze een week houdbaar.

 

Kwark, (soja) yoghurt of andere (plantaardige) zuivel

Misschien iets minder handig om mee te geven naar school, maar wel enorm voedzaam. Helemaal als je de boel nog mixt met wat fruit, muesli en/of granola.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >