Van naweeën tot stuwing: hier kun je na de bevalling mee te maken krijgen

01.02.2019 13:53
ontzwangeren-hier-krijg-je-na-bevalling-mee-te-maken

Denk je van die weeën af te zijn, heeft Moeder Natuur ook nog zoiets verzonnen als naweeën. Eén troost: het is ’t allemaal meer dan waard. Net zoals onderstaande ongemakken waar je na een (natuurlijke) bevalling mee te maken kunt krijgen.

Naweeën

Die komen (en gaan – thank god) de eerste dagen na de bevalling. Ze variëren van lichte buikpijn tot hevige menstruatiepijn en hoewel je je waarschijnlijk afvraagt waar ze in hemelsnaam goed voor zijn, is het antwoord simpel: je baarmoeder moet z’n oude vorm weer terugkrijgen. En kijk niet gek op als je tijdens het geven van borstvoeding nóg heftigere buikpijn krijgt, want dit wekt de naweeën op. 

 

Stuwing

Een paar dagen na de bevalling kunnen je borsten gespannen, pijnlijk en warm aanvoelen. Dit komt doordat je melkproductie op gang wordt gebracht. Als je borstvoeding geeft, kan afkolven verlichting geven. Doe dit alleen niet te vaak, want daardoor wordt de productie alleen maar meer gestimuleerd. Heb je (te veel) last? Leg wat kouds op je borsten of – uit grootmoeders tijd – stop koude koolbladeren in je beha.

 

Lees ook
9x bevallingsfoto’s waar je stil van wordt >

 

Bloedverlies

Waarschijnlijk verafschuwde je die enorme plakken maandverband in je kraampakket, maar echt: omarm ze, want je zult ze nodig hebben. Je kan namelijk nog vier tot zes weken bloed verliezen. Tip: zolang je vloeit, wordt het wegens infectiegevaar afgeraden om in bad te gaan. En je kunt ook nog even geen tampons gebruiken.

 

Verstopping

Na de bevalling voel je misschien niet zo 1, 2, 3 de behoefte om naar de wc te gaan (want: pijnlijk). Maar hoe langer je wacht, des te groter de kans op verstopping. Neem daarom gewoon lekker de tijd en probeer zo min mogelijk kracht te zetten. Gebruik trouwens geen vochtig geparfumeerd toiletpapier, maar een lauwwarm washandje.

 

Urineverlies

En dan vooral tijdens het niezen of lachen. Niet prettig, maar met speciale oefeningen tegen urineverlies kun je de bekkenbodemspieren trainen, zodat ze weer sterker worden. Tot die tijd gebruik je gewoon een inlegkruisje.

 

Aambeien

Hier kun je tijdens de zwangerschap al last van krijgen, maar ze kunnen ook komen door het persen tijdens de bevalling. Kan allemaal geen kwaad, maar het is wel pijnlijk. Wat je eraan kunt doen? Beweeg en drink voldoende en stel je wc-bezoek, hoe verleidelijk ook, niet uit. Neem de tijd, probeer niet te persen en als het echt niet beter wordt, kan de huisarts een zalfje voorschrijven.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >