stockholm-met-kinderen

De Zweedse hoofdstad Stockholm (ook wel het Venetië van het Noorden genoemd) is schoon, charmant en een feest voor je kind.

Bekijk deze tips maar.

 

Pippi Langkous

Als je bent opgegroeid met de boeken van Astrid Lindgren, je verzot was op de verhalen van Pippi Langkous en deze nu voorleest aan je kinderen, ga dan naar museum Junibacken. Maak de treinrit met de ‘Story train’ langs de belevenissen van onder meer Pippi, Annika en Tommie en dwaal door het nagebouwde Pippi Langkoushuis, Villa Kakelbont. Inclusief leuk café en souvenirshop, te vinden op het eiland Djurgården.

 

Pretpark Tivoli

Een leuk attractiepark in hartje stad op het eiland Djurgården. Er staan ongeveer 30 attracties waaronder een aantal spectaculaire achtbanen: maak ritjes in de stalen Jetline, hang op je kop in de Kvasten en neem de kinderen mee in de Vilda Musen, een wildemuisachtbaan. Voor de allerkleinsten is er een kinderachtbaan of draaimolen.

 

Tom Tits Experiment

Dé plek voor avontuurlijke kinderen die geïnteresseerd zijn in experimenten, proefjes en wetenschap. Dit interactieve museum bezit meer dan 600 objecten die uitnodigen om de natuurwetten te tarten. Er zijn ook ‘science shows’ en op de bovenste verdieping ontdekken kinderen hoe het menselijk lichaam werkt.

 

Lees ook
Dit zijn de leukste waterparken van Europa >

 

Stockholm zien vanaf Skinnarviksberget

Het hoogste natuurlijke punt van Stockholm is de Skinnarviksberget. De favoriete plek van de Stockholmers zelf om de zon onder te zien gaan, te picknicken en te liggen onder de sterrenhemel. Het uitzicht kan niet beter: je kijkt uit over Kungsholmen, Gamla Stan, het stadhuis van Stockholm en andere bezienswaardigheden. Aan de voet ligt een parkje met kleine speeltuin en een café voor een kop thee, lunch of ijsje.

 

Fietsen door de stad

Stockholm is een goede fietsstad en op verschillende plekken zijn fietsen met kinderzitjes en kinderfietsen te huur, onder meer bij Bike Sweden. (Let wel: iedereen tot 15 jaar is verplicht een fietshelm te dragen). Fiets richting het groene Djurgårde, pauzeer af en toe en zie cruiseschepen, kanoërs en ferry’s voorbijvaren. Het eiland is ook een perfecte picknickplek.

 

Varen naar Koninklijk Domein slot Drottningholm

Het indrukwekkende paleis van Drottningholm, even buiten de stad op het eiland Lövon is gedeeltelijk het woonpaleis van de koninklijke familie, maar ook een gebouw dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Je vaart ernaartoe vanuit het centum van Stockholm en kunt er wel een dag doorbrengen.

 

Pak de luchtballon

Weer eens wat anders dan zo'n tourbus. Wel een stuk duurder, want je boekt een ballonvlucht vanaf 1995 SEK (ongeveer € 210). Het seizoen voor deze uitjes is van mei tot september en of vluchten doorgaan is altijd afhankelijk van het weer.

 

Bron: Skyscanner

7x waterspelletjes kinderen
Beeld: Unsplash

Lege frisdrankflessen, een zakje ballonnen en wat plastic bekertjes: met deze 7 waterspelletjes voor kinderen kan de pret beginnen (en leun jij - op veilige afstand - lekker achterover in je tuinstoel).

Op een rij

Geef je kinderen en hun vriendjes een plastic bekertje en zet ze in een rij achter elkaar. De eerste giet een bekertje met water over zijn hoofd leeg (zonder achterom te kijken!) en het kind daarachter moet het water opvangen. Hoeveel blijft er over voor de laatste in de rij?

 

Speelgoedauto

Trek twee lijnen in je tuin of op straat: de start en finish. Zet op de eerste een paar speelgoedautootjes neer en geef je kinderen een waterpistool. Drie, twee, een… en spuiten maar. Wie als eerste zijn autootje over de finish krijgt, is de winnaar. Handig: zet een grote emmer water neer zodat de waterpistolen bijgevuld kunnen worden.
 

Lees ook
6x de leukste uitjes als je kind een echte waterrat is >


Flessenvoetbal

Niets leuker dan een potje ballen: laat de kinderen in een cirkel of tegenover elkaar staan met voor hun voeten een met water gevulde plastic fles. Met een voetbal moeten ze proberen elkaars fles om te gooien terwijl ze die van zichzelf beschermen. Enne… laat de doppen achterwege, maar dat had je natuurlijk wel begrepen.Bowlen

Leuke variant op het voetbal: maak je eigen bowlingbaan door de met water gevulde flessen in een driehoek bij elkaar te zetten. De kinderen gooien of rollen de bal over de baan: wie scoort als eerste een strike?

 

Waterballonnen

Een gouwe ouwe: vul enkele ballonnen met water en span een lijn in de tuin. Hang de ballonnen goed vast en laat de kinderen de ballonnen om de beurt kapotslaan met een stok. Pret gegarandeerd. Nog leuker: met een waterpistool van een afstandje goed mikken tot de ballonnen knappen.

 

Restaurant

Verdeel de kinderen in twee teams: de obers en de restaurantgasten. Zet een paar stoelen en hoge obstakels neer als hindernissen en laat de obers met een dienblad met bekertjes water het parcours afleggen. Een lastige klus, want de gasten gooien ondertussen natte sponzen naar ze toe. De bekertjes verdwijnen aan het einde van het parcours in een lege emmer. Draai de rollen halverwege om: hebben de obers of gasten het meeste water overgebracht?

 

Glijbaan

Wat is er leuker dan je eigen waterglijbaan in de achtertuin? Leg een stuk zeil in het gras, sproei ‘m nat met water en gebruik wat zeep om het zeil glad te maken. De kinderen nemen een aanloopje en glijden maar! Let er wel op dat de baan goed nat blijft, dus zet één van de kinderen ernaast met de tuinslang (kun je zelf lekker blijven zonnen).
 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

gamehallen kinderen
Beeld: Pexels

Gamehallen hadden voorheen niet het allerbeste imago (troosteloos, om een voorbeeld te noemen). Maar deze arcadehallen zijn écht heel leuk voor je kinderen - en stiekem ook voor jezelf.

1. Gamestate

In: Utrecht (maar er zit er ook eentje in Rotterdam en Kerkrade)

Vorig jaar werd-ie met veel bombarie in Utrecht geopend: Gamestate, de grootste gamehal van de Benelux, jawel! In deze retro gamehal spelen je kinderen (en jij) old school spelletjes als Mario Kart, Pacman en Donky Kong. Maar ook moderne games als Angry Bird en Candy Crush ontbreken niet. Deze arcadehal is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar, die aan het eind van de dag ook nog eens een leuk prijsje mogen uitzoeken.

 


2. Funhouse

Kermisfananten kunnen hier hun hartje ophalen. Er zijn tal van attracties die je van de jaarlijkse kermis kent: ballen schieten, schuifautomaten en een draaimolen. Allemaal leuk en aardig, maar de videospellen mogen er ook zijn. Autoracen, dansen, schieten: alles kan. Net als rammen op de flipperkast - dat is zoiets als fietsen, je verleert het nooit.

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

3. Bonami

In: Zwolle

Wil je naast lol maken en spelletjes spelen je kinderen iets van historisch besef bijbrengen? Dan vind je de perfecte combi in het Bonami Spelcomputer Museum. De museumcollectie telt computers in alle soorten en maten en begint in het jaar kruik (nou ja…) met floppy’s en de eerste pc. In de Arcadehal staan zo'n vijftig arcadekasten en flipperkasten. Leuk: met een groot deel van alle tentoongestelde items kan gewoon gespeeld worden. Van spelen op de eerste pong-computers tot de nieuwste snufjes: je vindt het hier.

 

Lees ook
DE DEUR UIT: Dit zijn de leukste sprookjesparken in Nederland >

 

4. The Game Box

In: Almere

Klassiek meets modern in deze Flevolandse gamehal. Je kunt ouderwets een knuffel winnen voor je geliefde (of laten winnen) door loeihard op een boksbal te meppen. Je kids kunnen met simulatoren voor dinosaurussen vluchten in de wereld van Jurassic Park. Jullie kunnen weddenschappen afsluiten wie het snelste is in een autorace en samen dansen  met Dance Dance Revolution. Door te gamen verdienen jullie tickets, waarmee je prijzen kunt uitkiezen. Mop mop, gas d’r op!

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

5. Funland

In: Scheveningen

Zin in actie na een dagje strandhangen? Of laat het Hollandse weer jullie in de steek? Op de Scheveningse boulevard zit een van de bekendste gamehallen van Nederland: Funland. Je kinderen kunnen helemaal losgaan op nostalgische kermisattracties én de nieuwste arcade games. Airhockey, de Hoover of de DDR Dance Machine (dit is blijkbaar een rage uit Japan, niet het voormalige Oost-Duitsland): vervelen doen jullie je er geen moment, beloofd.

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >