kinderboerderijen Nederland
Beeld: Unsplash

Op een kinderboerderij, hieja hieja hooooo! Op naar de kippen, schapen, pony's en hangbuikzwijnen: educatief, leuk en gezellig. Daarom: 24x de leukste kinderboerderijen in Nederland.

1. De Blijde Wei – Rotterdam

leukste kinderboerderijen

Deze kinderboerderij stamt uit 1990 en bestaat uit twee boerderijen. Er worden regelmatig gratis activiteiten georganiseerd voor kinderen, zoals een peuterochtend, een schaapscheerfeest en een vleermuizenexcursie. Bij de Groene Kikker kun je heerlijk eten en drinken en er is een grote speeltuin waar kinderen kunnen spelen.

 

2. Juffrouw Jansen op de Meent – Hilversumse Meent

leukste kinderboerderijen

Deze kinderboerderij ligt naast een melkveebedrijf waar dagelijks 150 koeien worden gemolken, dus hartstikke leuk om hier ook nog even te kijken. Tip: koop na afloop verrukkelijke verse melk in het melkhuisje.Wat ook leuk is, is dat op de boerderij het tweede melkhuisje van Hilversum geopend is, waar je verse melk kan kopen.

 

3. De Elzenhoek – Oss

leukste kinderboerderijen

Op de Elzenhoek in Oss kun je urenlang knuffelen met cavia’s, ratjes en konijnen en geiten voeren. Ook zijn er tentoonstellingen waar je alles leert over de moestuin – proeven inbegrepen.

 

4. Stadsboerderij de Hout – Alkmaar

leukste kinderboerderijen

Dit ruim honderd jaar oude Hertenkamp breidde in 1976 uit met de stadsboerderij, die middenin het stadspark de Alkmaarderhout ligt. Er zijn geiten, kippen, varkens, pauwen, parelhoenders, kalkoenen en nog veel meer beesten. In de volière en duiventil bekijk je allerlei vogelsoorten. Nog niet genoeg gezien en gedaan? Ga dan naar de overkant van de kinderboerderij, waar je kind gezellig kan spelen in de kabouterspeelplaats.

 

5. Stadslandgoed de Kemphaan – Almere

leukste kinderboerderijen

Eigenlijk kun je dit geen echte boerderij noemen, want je vindt er veel meer dan alleen boerderijdieren. Zo zijn er bijvoorbeeld apen van stichting AAP, maar je kunt ook met een boswachter speuren naar wilde dieren. Verder is er een jungletuin, een speeltuin, een klimpark en maak je er heerlijke boswandelingen.

 

6. Het Spookbos – Eemnes

leukste kinderboerderijen

Het spookbos heeft een kinderboerderij met ezels, geiten, konijnen, paarden en schapen. Achter de kinderboerderij zit een klein bos, hier kun je met je kind doorheen wandelen, terwijl jullie vragen beantwoorden over dieren.

 

7. Maria Goretti – Tilburg

leukste kinderboerderijen in Nederland

Kinderboerderij Maria Goretti was vroeger een klooster, maar bestaat inmiddels als 25 jaar om dieren te bezoeken en te aaien. Als je de pauwen van dichtbij wilt bewonderen, mag je zelfs de pauwenren in. Verder kun je er ook rondjes skelteren, voetballen en spelen in de klimtoestellen.

 

8. Wolfslaar – Breda

leukste kinderboerderijen

Op deze kinderboerderij zie je niet alleen dieren, maar worden ook allerlei leerzame activiteiten georganiseerd. Kinderen kunnen bijvoorbeeld fietsen op een energiefiets of een kunstkoe melken. Naast de boerderij is er een waterspeelplek en een plek waar je geiten kunt aaien. Voor kleine kinderen staan er speelgoed trekkers klaar waar ze op kunnen rijden.

 

9. Dierendal – Waddinxveen

leukste kinderboerderijen

Kinderboerderij Dierendal heeft naast geiten, schapen en kippen ook ooievaars. Naast alle dieren is er ook een grote tuin, die is aangelegd dat er het hele jaar door iets nieuws valt te ontdekken. Ga ook even langs de bijenstal of langs de vlinderstrook met vlinderstruiken en andere planten.

 

10. Hof van Eckberge – Eibergen

leukste kinderboerderijen

Bij Hof van Eckbergen zie je dieren uit Noord- en Zuid-Amerika en Australië, zoals een Wallaby. Ze zijn een stuk kleiner dan kangoeroes maar kunnen wel sprongen maken van wel negen meter. Kinderen kunnen ook meedoen aan een dierenspeurtocht. Energie over? Dan is er ook nog een binnen- en buitenspeeltuin waar kinderen helemaal los kunnen.

 

Lees ook
10x dieren die wel eens leuker op de foto hebben gestaan >

 

11. Stadsboerderij Darwinpark - Zaandam

leukste kinderboerderijen

In 1967 schonk Albert Heijn de grootste kinderboerderij in Nederland aan de Zaanse jeugd. Jong en oud raken op de boerderij vertrouwd met een grote verscheidenheid aan (kleine) gezelschapsdieren en (grote) landbouwhuisdieren.
 

12. De Molenwei - Rotterdam

leukste kinderboerderijen in Nederland

Deze kinderboerderij ligt aan de rand van het Rotterdamse Zuiderpark in Charlois. Hier leven traditionele landbouwhuisdieren die heel geschikt zijn om het eerste contact tussen kind en dier te leggen. Ook worden er regelmatig (gratis) activiteiten georganiseerd.
 

13. Geertjes Hoeve - Haarzuilens

leukste kinderboerderijen in Nederland

Dit is een recreatieve boerderij met geiten, een kaasmakerij, boerderijwinkel, terras én speeltuin. Je kunt hier terecht voor biologische-, streek- en boerenproducten in de boerderijwinkel, een kop koffie of thee of een geitenijsje. En ja: de geiten mogen ook gevoerd worden.
 

14. 't Weusthag - Hengelo

leukste kinderboerderijen in Nederland

Deze kinderboerderij ligt aan de rand van het Weusthagbos in Hengelo en heeft naast een kinderboerderij ook een echt hertenkamp. Verder zijn er geiten, varkens, een minipaard, ezel en pauw te zien. Houdt jouw kind van knuffelen? Dan zijn de konijnen in de knuffelhoek een aanrader.
 

15. Tussen koe en kroonluchter - Diessen

leukste kinderboerderijen in Nederland

Een dag bij melkerij 'Tussen Koe en Kroonluchter' bestaat uit een ontvangst in de boerenkeuken met chocolademelk, eigengemaakte appeltaart én een wandeling over het boerenerf en door de stallen. Tijdens deze leerzame middag krijgen jij en je kind antwoord op de vraag: wat gebeurt er op een melkveebedrijf? Van kalfje tot melkkoe.
 

16. Pluk! - Den Haag

leukste kinderboerderijen in Nederland

Pluk! is een stadsboerderij waar mensen met afstand tot de arbeidsmarkt werken. Kinderen zijn er meer dan welkom en er is altijd iets te doen: er zijn aaibare dieren, je kunt bloemen plukken en in het park kunnen jullie fijn wandelen. Ook wordt er vaak een winter- (foto)/zomerfair georganiseerd en is er een natuurspeeltuin.

 

Lees ook:
Fotoserie: kinderen en hun huisdieren >

 

17. De Oedenstee - Hoogvliet

leukste kinderboerderijen in Nederland

Koeien, geiten, schapen, eenden, kippen, pauwen, een paard, een ezel, konijnen en cavia’s: hier zijn boerderijdieren in overvloed. Vooral in het voorjaar is er veel te zien, want dan worden de jonge dieren geboren. Voor de kleintjes zijn er speeltoestellen en kleine tractors. 
 

18. Speelboerderij De Happyfarm - Terschuur

leukste kinderboerderijen in Nederland

Volop speelplezier, zowel binnen als buiten. Er zijn tig speeltoestellen én je kunt er racen met trekkers en skelters. Voor de allerkleinsten is er een speciale soft-play ruimte, de grotere kinderen kunnen klimmen en klauteren in de apenkooi of springen op het springkussen. Uiteraard zijn er ook genoeg dieren te zien.

 

19. 't Geertje - Zoeterwoude

leukste kinderboerderijen in Nederland

Een echte biologische productieboerderij met geiten, koeien en varkens. De melk van de dieren (die toegankelijk zijn voor iedereen) is de koop in het naastgelegen winkeltje. Ook worden daar streekproducten van andere bedrijven verkocht. Kinderfeestje geven? Ook dat kan hier.

 

20. De Brink - Zeist

leukste kinderboerderijen in Nederland

Met ruim 80.000 bezoekers per jaar en twee hectare land is dit een van de grotere kinderboerderijen in Nederland. Je vindt hier niet alleen dieren van bijzondere rassen, er zijn ook speeltoestellen voor de kinderen én picknicktafels. Koffie, thee, frisdrank, snoepje en chips erbij, en klaar ben je.

 

21. De Daalhoeve - Maastricht

leukste kinderboerderijen in Nederland

Deze kinderboerderij is gevestigd in een oude hoeve uit 1936. Je vindt er pony's, konijnen en varkens, maar ook bijzondere dieren zoals alpaca's en wallaby's. Kinderen en volwassenen kunnen leuke workshops volgen zoals schilderen, jam maken en wol spinnen.

 

22. Eigen Wijs Boerderij - Eindhoven

leukste kinderboerderijen in Nederland

Ben je in het Philips van Lenneppark in Eindhoven, neem dan een bezoekje bij boerderij Eigen Wijs. Hier ontmoet je poezen, kippen, lammetjes en varkens. Daarna kan je kind zich helemaal uitleven in het speelpark verderop met een skatebaan, basketbalveld en speeltuin.

 

23. Kinderboerderij De Goffert - Nijmegen

allerleukste kinderboerderijen

Er worden regelmatig knutselmiddagen georganiseerd, je kunt er een kinderfeestje geven, lekkere ijsjes eten en bovenal: heel veel dieren zien. Er zijn schapen, pauwen, varkens, konijnen, kippen, eenden, paarden en ga zo maar door. O, en er zijn geinige speeltoestellen. 

 

24. Landerij De Park - Elst

allerleukste kinderboerderijen

Trek hier maar een hele dag voor uit, want man, wat is hier veel te doen. Er is een struinpad, een moestuin, een natuurspeelplaats, grote zandbak, een watermolen en o ja: een fantastische kinderboerderij. Ook niet onbelangrijk: in het bijbehorende restaurant eet je de in verre omstreken befaamde, huisgemaakte appeltaart.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Drenthe vakantie tips

Maartje Blans (41) woonde met man en zoontjes jarenlang in China, maar wil voorlopig alleen nog maar naar Drenthe.

"We hebben dik vijf jaar in Beijing gewoond, onze kinderen zijn er zes en vier jaar geleden geboren. Van daaruit hebben we veel gereisd, bijvoorbeeld naar Vietnam en Taiwan. We gingen terug naar Nederland omdat ik last kreeg van mijn longen vanwege de smog.

Bij thuiskomst boekten we direct een vakantie naar Drenthe. Hollandser krijg je het niet. Je hebt er het bos en de hei die soms groenig is maar ook dieppaars kan zijn. En dan die Hollandse luchten: de wolken, de vogels, de manier waarop het licht verandert als het bijna gaat regenen. Dan ontstaat er zo’n bijzondere sfeer. Ik heb dat echt gemist in China."
 

Zien

Boomkroonpad
Altijd al willen weten hoe een bos er vanaf boven uitziet? Het Boomkroonpad, in bos de Hondsrug, is een route van 125 meter lang die over de toppen van de bomen loopt. Leuk om te combineren met een bezoek aan Buitencentrum Boomkroonpad, startpunt van boswandelingen door Gieten-Borger, of Speelbos Lorken.
 

Alle zintuigen
Horen, ruiken, zien, proeven, voelen: het Roekpad in het bos in Echten daagt alle zintuigen uit. Op dit belevingspad en in het speelbos is Loek de Roek de gids die kinderen alles leert over de omgeving. Hartstikke leuk en nog leerzaam ook.
 

Hunebedden
Wist je dat alle hunebedden een nummer hebben? Binnen een straal van 30 kilometer vind je ze allemaal. Het grootste exemplaar staat in Borger. Bekijk een kaart met alle hunnebedden hier.


Lees ook
7x uitjes in Drenthe voor kinderen >

 

Eten

Pizza's én toetjes
Trivio del Villaggio in Meppen is zo'n restaurant dat altijd vol zit. Ook heeft het een speelruimte waar kinderen helemaal los kunnen. Zowel de pizza's als de toetjes op de kaart zijn een echte aanrader.
 

Doen

Avontuurlijke speelroute
In het bos bij Orvelte is een speciale kinderroute. De roze bordjes leiden je langs het Houten Pad van Theodoor, een varkentje dat eigenlijk een wild zwijn wilde zijn.


Shoppen
Het oude postkantoor in Emmen is helemaal verbouwd tot het winkelcentrum Trud. In de ruimte van maar liefst 500 m2 vind je fijne mode- en interieurwinkels.
 

Nog meer tips vind je hier.

 

Lees het hele reisverslag in Kek Mama 04-2017.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

verrassende-verkeersregels-buitenland

Mag je met slippers aan rijden in Spanje? En in Thailand zonder shirt in de auto zitten? Skyscanner geeft je zes verrassende verkeersregels op een presenteerblaadje. Want een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Liever niet rijden met slippers: Spanje

Spanjes diverse en magnifieke landschappen zorgen voor de mooiste roadtrips in Zuid-Europa. Maar als je in Spanje de weg op gaat, let er dan wel op wat je aantrekt. Als je een bril nodig hebt tijdens de autoritten, dan schrijft de Spaanse wet voor dat je altijd een extra paar bij je hebt. En let op je schoeisel. Het is niet echt illegaal om blootsvoets, met sandalen of hoge hakken een auto te besturen, maar als een Spaanse agent denkt dat jouw schoenen (of het gebrek daaraan) het vermogen om veilig te rijden beïnvloeden, dan kun je een boete krijgen. Sowieso is het altijd verstandig om goede schoenen te dragen tijdens het rijden, ook in andere landen en in Nederland.

 

Zorg dat je geen lege tank hebt: Duitsland

De 12.000 kilometers aan Autobahn in Duitsland vormen samen een van de beste autowegen in de wereld. Maar een stop maken op de Autobahn mag pertinent niet, ook een lege tank is geen excuus. Dat hoeft ook niet, want om de 40 tot 60 km zijn er pauzeerplekken (Raststätten) met wc’s, restaurants en tankstations. Hoe dan ook: houd de benzinemeter in de gaten.  

 

Lees ook
Vakantietips: 5 manieren om een lange autorit leuker te maken >

 

Rijd niet door historische dorpen: Italië

Als je een historisch centrum wilt binnenrijden zoals dat van Rome, Florence, Milaan of Pisa, laat dan vooral de auto staan. Veel van deze steden hebben zones met beperkt verkeer (Zona Traffico Limitato of ZTL), wat betekent dat je een forse boete krijgt als je wordt gesnapt met de auto. Die zones zijn alleen toegestaan voor de locals. 

 

Milieusticker voor lage emissie-zones: Frankrijk

Parijs, Lyon, Lille en Grenoble hebben lage-emissie zones en dus moet je een milieusticker op de voorruit plakken om deze Franse steden in te rijden. Anders riskeer je een boete. De vraag naar deze stickers is hoog, dus vraag deze op tijd aan via deze site. Hij is alleen online te bestellen en de sticker kost € 4,21 (prijs 2018), inclusief verzending naar Nederland.

 

Houd je shirt aan: Thailand

De wegen in Thaise steden zien er regelmatig uit als een heksenketel vol mensen, tuk-tuks, scooters, taxi’s en trucks. Buiten de grote steden is het een ander verhaal. Vooral in het noorden van Thailand kun je prachtige routes rijden en dus is het slim om een internationaal rijbewijs mee te nemen. Zorg er alleen wel voor dat je je kleding aanhoudt. Het kan tropisch warm zijn in het populaire Aziatische land, maar het is illegaal – voor zowel mannen als vrouwen – om zonder shirt te rijden op de fiets, in een auto of tuk-tuk. 

 

Flitswaarschuwing uit: o.a. Zwitserland

Vaak is de kans groot dat je navigatie automatisch waarschuwt voor flitspalen en camera’s. Maar, neem je de TomTom of een ander navigatiesysteem mee op vakantie, houd er dan rekening mee dat het waarschuwingssysteem in veel landen niet is toegestaan, inclusief Frankrijk en Zwitserland. Wel fijn: bij de meeste navigatiesystemen kun je dit (tijdelijk) uitschakelen. 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >