Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (11) en Phaedra (8). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.
Lees verder onder de advertentie
Dat je misschien wel de grootste levenslessen van je eigen kinderen zal krijgen, verwacht je niet op het moment dat je baby ter wereld komt. Want eerlijk is eerlijk: als ouder leg je het lot van zo’n kwetsbaar minimens liever niet meteen in zijn of haar handen. Nu, jaren later, heeft mijn jongste dochter me toch een van de belangrijkste lessen geleerd als het gaat om kleur en afkomst.
Lees verder onder de advertentie
Ik zal het je uitleggen…
Huidskleur
We zijn op vakantie en tussen alle zonnestralen door heb ik mijn kinderen naar binnen gestuurd en een kleurplaat van één bij één meter gegeven – ze moeten immers ook vertier in de schaduw hebben als de zon midden op de dag te heet is. Ik ga naast mijn dochters zitten om te helpen. Tekenen ontspant, en inkleuren is mij aangeraden door mijn psycholoog…
Lees verder onder de advertentie
De gezichtjes op de kleurplaat kleur ik vrolijk in met een zalmroze krijtje. Ik leg mijn jongste dochter uit dat ze ’m kan gebruiken voor de poppetjes, want die kleur noem je ook wel ‘huidskleur’. Meteen kijkt ze me vragend aan en zegt: ‘Mama, dat is helemaal geen huidskleur! Je hebt ook andere huidskleuren!’ Ik schaam me diep en zeg dat ze helemaal gelijk heeft. Ze overdondert me door haar kijk op de wereld en vult mijn hart met liefde, want natúúrlijk is dat geen huidskleur.
Meteen voel ik me stokoud. Oud, zoals mijn ouders ouderwets konden zijn over belangrijke (en soms minder belangrijke) dingen in het leven. Zij vonden het moeilijk om een andere bril op te zetten ten behoeve van een inclusieve wereld. En niet om mijn generatie op de borst te kloppen, maar ik geloof wel dat wíj minder rigide zijn en sneller ons beeld kunnen bijstellen.
Lees verder onder de advertentie
Daarbij gaat het zeggen van ‘sorry’ onze generatie beter af, dus ik verontschuldig me nogmaals tegenover mijn jongste dochter en voel dat ik een blos krijg. Man, wat schaam ik me. ‘Geeft niet hoor mam’, reageert ze liefdevol. ‘Kijk, nu heeft jouw gezicht ook een andere kleur!’
Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van 2 lab baby’s Maria (11) en Phaedra (8). Ze werkte o.a. bij Qmusic en 100% NL. Haar succesvolle podcast serie Let’s Talk About Sex(e) hoor je nu op GoodLIFE Radio. Haar man woont doordeweeks in Zwitserland, wanneer ze probeert kids, werk en girls nights zo goed en zo kwaad te combineren. In haar debuut roman ‘De Lab Baby’ vertelt ze over haar persoonlijke ervaringen met IVF.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.