Deze leuke thuisactiviteiten zijn perfect voor een regenachtige dag

17.08.2022 12:00
kind regen

Je hebt geen zin om je huispak uit te trekken, je bent moe of de regen komt met bakken uit de lucht: er zijn genoeg redenen te bedenken om lekker binnen te blijven. Daarom delen we de leukste binnenspelletjes en -activiteiten voor kinderen.

Kranten meppen

Tip vooraf: leg je kleuter eerst even uit dat-ie alleen tijdens het spel met een krant mag slaan. (Om te voorkomen hij na het weekend met een krant op z’n klasgenoten in staat te meppen – onze redacteur praat uit ervaring). Enfin: het spelletje is oersimpel. Het hele gezin zit in een kring en in het midden staat de mepper. Die begint door een naam te roepen. Diegene moet zo snel mogelijk een andere naam roepen. Als de mepper je een mep geeft vóórdat je een andere naam hebt gezegd, ben je af.

Een enorme tekening maken

Het enige wat je nodig hebt: een rol behang en stiften, potloden of verf. Rol het behang uit door de hele woonkamer en maak samen een eindeloze tekening. Of ga erop liggen en laat jezelf omtrekken, ook lachen.

Koken

Ja, zo simpel kan het zijn. En ’t is niet alleen leuk, ook nog enorm leerzaam. Bak samen met je kind een lekkere taart en vertel over de ingrediënten of maak een gezond avondmaal. Zoek van tevoren samen een recept uit, zodat je je kind bij de hele reutemeuteut betrekt. Zijn jullie klaar? Benoem bijvoorbeeld je wederhelft tot jury en je maakt er ook nog een kleine wedstrijd van.

Proeven

Over eten gesproken: een proeverij is altijd een schot in de roos en kan met één of meerdere kinderen worden gedaan. Zet plastic bordjes klaar, nummer ze en leg op elk bordje wat van de geselecteerde producten. Denk bijvoorbeeld aan mayonaise, ketchup, mosterd, zout, pindakaas, boter, yoghurt en slagroom. Blinddoek je kind(eren) met een theedoek en neem ze mee langs de bordjes. Degene die de meeste smaken herkent, is de winnaar.

Badkamer schilderen

We horen je denken: ‘eh, sorry?!’ Geen paniek: meng wat plakkaatverf met scheerschuim en je kinderen kunnen volledig losgaan op de muur van de badkamer. Na afloop spoel je er alles gewoon hup, met de douchekop af.

Spijkerpoepen

Zo’n oudje dat nooit gaat vervelen. En je hebt er bijna niets nodig voor dit leuke binnenspelletje. Zet een fles neer en bind vervolgens een koordje of een riem om de heup van je kind en de rest van het gezin. Ter hoogte van de billen hangt een touwtje met een spijker eraan. Doel van het spel is om de spijker in de fles te laten zakken. Tip: hoe jonger de kinderen zijn, hoe groter de hals van de fles moet zijn. Voor kinderen tot een jaar of vijf is een kleine emmer misschien wel de beste optie.

Lees ook
6x dit kun je óók doen met (overtollig) speelgoed van je kind >

Slapende Leeuwen

Dit spel is vooral praktisch als je meer kinderen over de vloer hebt. Het is namelijk perfect om wat rust in de tent te krijgen. Hoe het werkt? Vertel je kinderen dat jullie allemaal leeuwen zijn die heel veel slaap nodig hebben. Ze moeten zo stil mogelijk blijven liggen en als ze ook maar íets bewegen, worden ze wakker en moeten ze jou helpen de andere leeuwen te bewaken. Probeer de ‘leeuwen’ aan het lachen te maken zodat stil blijven wel erg moeilijk wordt. Oh, aanraken en kietelen mag trouwens niet. Het kind dat het langst blijft ‘slapen’ wint.

Sokken sparen

Ook erg leuk (en handig, vooral voor jou). Maak een hoopje van de sokken die net uit de was komen en laat je kind steeds twee dezelfde pakken. Je kunt het nog een tikkeltje lastiger maken door er ook andere spullen tussen te leggen waar je er twee van hebt.

Subtropisch zwemparadijs

Tover jullie badkamer om tot subtropisch zwemparadijs. Trek allemaal je bikini of zwembroek aan, versier de boel, haal de duikbrillen, opblaasbandjes en speelgoed uit de kast, trakteer iedereen op een lekkere cocktail en klaar ben je. Want niet alle binnenspelletjes hoeven alleen leuk voor de kinderen te zijn, toch?

Limo-pong

Hetzelfde als bierpong, ja, maar dan met limonade. Zet zes (of meer) grote bekers in een driehoek op de tafel en vul ze met limonade. Vanaf pakweg twee meter afstand, probeer je een pingpongballetje in één van de bekers te gooien – al dan niet met één keer stuiteren. De winnaar hoort het biertje in de beker eigenlijk te ‘atten’, maar dat kan met limonade ook héél goed.

Ik zie, ik zie…

Niet alleen een topper in de auto naar Zuid-Frankrijk, ook ideaal tijdens een rustige dag thuis. Heeft je kind het na drie pogingen nog niet geraden? Gooi er dan een extra hint in. Anders ben je tot middernacht zoet – leuk voor je kinderen, minder voor jou.

(Scheer)schuimparty

Het enige wat je nodig hebt is een bus scheerschuim (of vijf) en een kind dat houdt van kliederen. Het resultaat? Check de video.

 

Al deze spelletjes al gehad? Probeer dan deze:

Fruit Strijkkralen Stapelbare Wasco Krijtjes Stef Stuntpiloot
Even terug in de tijd: met deze set maak je de leukste fruitkunstwerken van strijkkralen. Ben je samen wel even zoet mee.

Koop ‘m hier.

Handig: deze wasco krijtjes kun je gewoon op elkaar stapelen en passen perfect in een kinderhand. En ze zien er ook nog eens leuk uit. Tijd voor een gezamenlijk kunstwerk.

Koop ‘m hier.

Bescherm je kippen tegen Stuntpiloot Stef en laat hem bij je medespelers landen. Gegarandeerd veel lol aan tafel. Leeftijd: 4+. Voor 2-4 spelers.

Koop ‘m hier.

Twister Stoere Speeltent
Deze klassieker heeft geen introductie nodig. Zorgt sowieso voor uren plezier en het is ook nog eens een goede work-out.

Koop ‘m hier.

Wat fijne kussens en een kleedje in deze speeltent en je kunt samen met jouw koter fantaseren over grote beren en slimme kabouters die op avontuur gaan.

Koop ‘m hier.