‘Met elke swipe word je verder meegetrokken in extremere complottheorieën op TikTok’

07.07.2023 03:56
Patricia van Liemt

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (13) en Phaedra (10). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

‘Je voedt je kinderen wel heel erg feministisch op’, krijg ik de laatste tijd wel eens te horen.

En ik hoor het zelf ook terug bij mijn kinderen. Vaak denk ik ‘Yes! Zie je het werkt’, maar natuurlijk maak ik me ook wel zorgen want hun meeste vrienden houden zich er (nog) niet mee bezig.

Zo kwam mijn 10-jarige laatst klagend thuis dat de hele klas een blauw kaartje moest invullen voor de juf die een zoontje krijgt.

‘Hoezo nou weer blauw he mam? Jongens kunnen toch ook van roze houden!’

Op dat soort momenten ben ik supertrots op haar en ook een beetje op mezelf.

Maar het is ook wel eens lastig. Zo zei een vriendin van mijn 13-jarige dochter laatst dat ze het gewoon nog N-zoenen noemt (en dan in de volledige benaming). En voegde ze er aan toe dat het echt onzin is dat die naam veranderd is. Ook zij praat haar ouders duidelijk na, want laten we wel wezen een 13-jarige zal het aan haar of zijn broek roesten.

Lees ook – Patricia: ‘Ik had me nog zo voorgenomen een vrolijke feminist te zijn’ >

Verlengstuk

Onze kids zijn dus vaak een verlengstuk van ons, maar ze kunnen ook een verlengstuk worden van een influencer. En dat idee vind ik doodeng, want op bijvoorbeeld TikTok kom je al snel in een soort van rabbit hole van het algoritme terecht. En er zijn trends gaande die hele enge gedachten stimuleren.

Wellicht heb je al eens gehoord van de naam Andre Tate. Dit is zo’n engerd. En deze controversiële influencer is in juni aangeklaagd voor o.a. verkrachting, mensenhandel en de vorming van een criminele organisatie. Joehoe! Zijn account is inmiddels opgeheven, maar hij heeft honderden, dan niet duizenden kardinalen op TikTok en deze klonen zijn razend populair bij jonge mannen.

“Ze dwepen met snelle auto’s, stapels geld en duiden vooral de plek van de vrouw in de maatschappij”

Ze dwepen met snelle auto’s, stapels geld en duiden vooral de plek van de vrouw in de maatschappij. Vrouwen zijn te zelfstandig geworden en daar moeten ze zich tegen wapenen. Door het algoritme word je met elke swipe verder meegetrokken in extremere complottheorieën.

Zo verkondigen dit soort types nu een gevaarlijke daling aan in het mannelijke geslachtshormoon testosteron. Daarbij verkopen ze meteen een absurd wondermiddeltje. Ze beweren ook dat 90 procent van de mannen niet wordt opgemerkt door vrouwen en dat het voor vrouwen biologisch is bepaald dat ze alleen maar de ‘beste mannen’ willen. En zo ontstaan weer – wat ze noemen – de lone wolfs, die zich nog bóven de alfa man zetten.

TikTok

Goed, met deze wetenschap als ouder is het oppassen geblazen met het sociale media-gebruik van je kind. Het advies luidt dan ook om een paar keer per week samen met je kind(eren) eens door TikTok te gaan. Om te kijken of ze niet al te ver in een een of ander eng algoritme zijn verzeild.

Ik blijf mijn kinderen voorlopig feministisch opvoeden, omdat ik wil dat ze geloven in gelijkheid en respect voor iedereen.

Wil je de column van Patricia liever luisteren? Dat kan. Elke zondag tussen 16.00 en 18.00 leest ze ‘m voor op Wild FM.

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:

*Goedkoper dan in de winkel
*Lees elke maand als eerst Kek Mama
*Gratis verzonden

Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.